Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Therma - între munte și mare

Therma - între munte și mare

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Therma se află în nordul insulei Samothraki, cam la 14 km est de Kamariotissa. Este o localitate micuță, ce numără doar vreo 70 de locuitori, la care se adaugă sutele de vizitatori din sezonul turistic.

Therma este construită mai mult în pădure, printre platani enormi, stejari și castani, între două râuri (Gria Vathra și Tsivdogianni) ce formează cascade și vathre. Vegetația abundentă este completată de nuci și alți pomi fructiferi din grădinile localnicilor, dar și de tufele imense de hortensii.

Stradă din Therma
Stradă din Therma

Un drum asfaltat de circa 700m, cu trotuar pe o parte, o leagă de micul port de pescuit, lângă care se află și plaja Therma, în mare parte amenajată și găzduind cel mai frumos beach bar de pe insulă.

Drumul care leagă Therma de mare
Drumul care leagă Therma de mare

Saoki Beach Bar, pe plaja Therma
Saoki Beach Bar, pe plaja Therma

Trecut și prezent

În trecut, până prin anii '80, mulți locuitori din Chora se mutau în Therma în timpul sezonului cald. Aici aveau grădini și livezi și rămâneau de obicei de la Paște până prin septembrie. Pentru că își luau toată familia cu ei, s-a construit și o școală primară unde copiii își puteau continua lecțiile în cele câteva luni care mai rămâneau din anul școlar. Clădirea mai există și astăzi, în apropiere de intersecția dintre drumul care duce spre cascade și cel spre Taverna To Feggari. Este o casă frumoasă din piatră, renovată, cu o curte mare, unde își are sediul Asociația Culturală a Locuitorilor și Profesioniștilor din Therma Samothraki și unde se mai organizează evenimente și expoziții.

Fosta școală din Therma
Fosta școală din Therma

Transformarea așezării în localitate turistică a început în anii '80 și a fost legată de existența izvoarelor termale. Turiștii care veneau la băi aveau nevoie și de cazare, așa că au apărut și camere de închiriat.

Astăzi, în lunile de vară, Therma este cea mai aglomerată dintre localitățile insulei. Celor cazați aici li se adaugă turiștii de la cele două campinguri din Samothraki, aflate în apropiere, care își petrec serile în Therma. În fața bazinului termal, pe ambele părți ale drumului se înșiră tarabe cu de toate – de la haine și bijuterii handmade până la cărți și discuri vechi, dar și produse locale. Tavernele și barurile rămân deschise până noaptea târziu și nu de puține ori au loc concerte sau dansuri improvizate.

În serile de vară, Therma este plină de oameni.
În serile de vară, Therma este plină de oameni.

Pe ambele părți ale drumului se înșiră tarabe cu tot felul de produse.
Pe ambele părți ale drumului se înșiră tarabe cu tot felul de produse.

Băile termale din Samothraki

Numele complet al Thermei este Therma Loutra, care în limba greacă înseamnă "băi termale". Izvoarele termale sulfuroase din localitate sunt atestate din perioada bizantină, dar este posibil să fi fost cunoscute încă din antichitate. Primele amenajări au început prin anii 1920 și au continuat în anii '50 și mai târziu în '80.

Mica bază de tratament (Băile Termale Municipale) se află la intrarea în Therma, pe partea dreaptă, lângă stația de autobuz. Clădirea a fost construită în anul 1981, în locul bazinului termal până atunci improvizat și acoperit cu o împletitură de crengi. În interior se află 2 piscine (una pentru femei și alta pentru bărbați) și 13 căzi individuale. Apa este fierbinte și, după ce iese din pământ (la aproape 100 grade Celsius), este răcită în bazine speciale. Conține potasiu, sodiu, calciu, clor, brom și bor și este indicată (doar în cure externe!) în afecțiuni reumatismale, boli vasculare periferice, boli osoase, de piele și ginecologice.

Băile Termale Municipale (tel. 0030 255 109 8401) sunt deschise de obicei în luna august (programul variază de la un an la altul). Intrarea se face pe baza unei taxe modice.

Băile Termale Municipale din Samothraki
Băile Termale Municipale din Samothraki

Drumul de pământ ce urcă prin partea dreaptă a bazei de tratament, pe dealul Psarotherma, te duce, în circa 200m, la încă două mici bazine cu apă termală (cu temperatură mai scăzută decât cea de la baza de tratament). Sunt destul de prost întreținute și sumar amenajate, dar se găsesc în aer liber, pe munte și nu trebuie să plătești nicio taxă.

Drumul de pământ urcă prin dreapta clădirii, pe dealul Psarotherm

Primul dintre ele se află puțin mai jos de nivelul drumului, spre dreapta. A fost săpat prin anii 1950, când era și acoperit. Între timp, construcția a fost dărâmată, însă a rămas piscina cu apă termală.

Primul bazin cu apă termală se află mai jos de drum, înconjurat de vegetație.
Primul bazin cu apă termală se află mai jos de drum, înconjurat de vegetație.

Cel de-al doilea (cu mai multe piscine) se află un pic mai sus, înainte ca drumul să cotească și are o frumoasă priveliște către port.

Al doilea bazin cu apă termală are mai multe piscine și vedere spre portul din Therma.
Al doilea bazin cu apă termală are mai multe piscine și vedere spre portul din Therma.

Trasee din Therma

Therma este punctul de plecare în traseul spre vârful Feggari. Drumul cel mai folosit merge pe lângă bazinele termale de pe deal, iar drumul mai vechi urcă pe lânga Hotelul Orpheus și apoi trece pe lângă o stână, pentru a se intersecta mai sus cu prima potecă. De pe același traseu spre Feggari poți ajunge și în zona izvoarelor Griei, în locul numit Kouriat.

Cel mai popular traseu spre vârful Feggari trece pe lângă releele de deasupra Thermei.
Cel mai popular traseu spre vârful Feggari trece pe lângă releele de deasupra Thermei.

Cele mai populare sunt însă drumețiile spre vathrele și cascadele celor două râuri care curg în apropiere de Therma. De la podul din fața Tavernei To Gefyri, dacă mergi spre dreapta, vei ajunge la râul Tsivdogianni, iar dacă ții stânga o să ajungi la parcarea de unde începe traseul spre cursul inferior al râului Gria Vathra (Platia). Drumul până la primele vathre și cascade este ușor, potrivit pentru toată lumea. Dar, dacă mergi acolo, așteaptă-te să vezi pe cursul râurilor și o mulțime de oameni dezbrăcați – nudismul se practică în Samothraki!

Tot din Therma poți ajunge pe jos și la Mânăstirea lui Hristos.

Râul Tsivdogianni
Râul Tsivdogianni

Piscină naturală pe râul Gria Vathra
Piscină naturală pe râul Gria Vathra

Taverne, cafenele și supermarketuri în Therma

Chiar la intrarea în localitate, la capătul drumului care vine dinspre mare, se află cafeneaua tradițională Ta Therma, înconjurată de platani. Este un loc foarte iubit, atât de turiști, cât și de localnicii din zonă. Pe lângă cafele și băuturi, găsești aici și platouri cu gustări – mezedes (vezi mai multe în articolul despre mâncarea din Samothraki).

Cafeneaua Ta Therma
Cafeneaua Ta Therma

Izvorul de lângă cafenea, pe care scrie Ta Panta Rei -
Izvorul de lângă cafenea, pe care scrie Ta Panta Rei - "totul curge", a fost construit în anul 1953.

O altă cafenea este Falekas, unde găsești cafea bună, o plăcintă bougatsa delicioasă, dar și deserturi cu specific grecesc. Deserturi (și nu numai) vei găsi și la cafeneaua Rania. Pentru plăcinte și mic dejun poți încerca și To Spiti tis Pitas ("Casa plăcintei").

Cafeneaua Falekas funcționează încă din anul 1978.
Cafeneaua Falekas funcționează încă din anul 1978.

Taverne sunt vreo șase, unele dintre ele funcționând doar în lunile de vară: To Feggari ("Luna"), unde se servește și mic dejun, To Gefyri ("Podul"), Xenia, Gria Vathra, To Perivoli tou Ouranou ("Grădina cerului") și Paradeisos ("Paradisul").

Pentru o masă rapidă, ai două fast food-uri – Lihoudis ("Pofticiosul") și Stoa ("Colonada").

Un supermarket (Papanikolau) se află un pic mai sus de cafenea, iar un magazin mai mic (3 Amigos) este pe strada din stânga cafenelei. La cel din urmă vei găsi dulciuri pregătite de familia Zakatas, fără zahăr, doar cu miere, susan, nuci și fructe uscate.

Supermarketul Papanikolau se află lângă Cafeneaua Ta Therma.
Supermarketul Papanikolau se află lângă Cafeneaua Ta Therma.

Dulciuri Zakatas
Dulciuri Zakatas

Pro și contra cazare în Therma

Therma are doar două hoteluri (Mariva Bungalows și Hotel Orpheus) și mai multe apartamente și vile cu camere de închiriat (vezi o listă cu unități de cazare din Therma).

Localitatea oferă în mod clar mai multe avantaje: se află aproape de mare și de plajă (care are atât zonă amenajată, cât și zonă liberă), este înconjurată de vegetație luxuriantă, este situată la poalele Muntelui Saos și e punct de plecare în drumeții (cascadele de pe râul Fonias nu sunt nici ele prea departe), iar vara devine centrul distracției de pe insulă.

Cazează-te în Therma dacă ești iubitor de libertate, muzică și viață boemă (în timpul verii, atmosfera este cât se poate de hippie) și dacă nu ești pretențios (cazările de aici sunt în general simple, ca mai pe toată insula, cu câteva excepții).

Poate nu ar trebui să alegi Therma dacă te deranjează gălăgia (deși sunt și cazări mai liniștite) și dacă vrei să stai într-un loc, să zicem, "mai clasic".

La capătul acestui drum, înconjurată de vegetație, se află Therma.
La capătul acestui drum, înconjurată de vegetație, se află Therma.

Agios Ioannis (Sf. Ioan) este principala biserică din Therma.
Agios Ioannis (Sf. Ioan) este principala biserică din Therma.

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc