RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Cateva cuvinte despre Samothraki

SamothrakiSamothraki

Samothraki se afla in Marea Tracica, adica in nord-estul Marii Egee, fiind cea mai nord-estica insula a Greciei. Este relativ izolata, nu are aeroport, iar singura legatura cu restul tarii se realizeaza prin ferry-boat-urile care sosesc in Kamariotissa. Are in nord-vest insula Thassos, in nord orasul Alexandroupolis de pe continent, in sud-vest insula Limnos si in sud-est insula turceasca Gokceada, foarte vizibila din partea sudica. Din punct de vedere administrativ apartine de Regiunea Evros.

Samothraki este o insula micuta (lungimea e de 17 km), ovala, de origine vulcanica, cu o suprafata de doar 178 kmp (cam de doua ori mai mica decat Thassos), cu o lungime a coastelor de 59 km, din care 35 sunt plaje, cele mai multe cu pietris. Chiar daca nu e intinsa, insula este a treia ca inaltime din Grecia dupa Creta si Evia, datorita Muntelui Saos. Inaltimea de 1611 m a varfului Fengari face ca insula sa fie vizibila foarte bine chiar din Alexandropolis, desi vei calatori 2 ore cu ferry-boat-ul ca sa ajungi la ea. Fengari inseamna ''luna'', pentru ca, spun localnicii, varful este asa de inalt, incat acopera luna. Conform lui Homer, zeul Poseidon a privit razboiul troian de pe varful acestui munte.

Numele insulei vine din grecescul “samos”(inalt) si toponimul Thraki si inseamna “Tracia inalta”.

Populatia este sub 3000 locuitori (cf recensamant 2011: 2859 locuitori), acestia ocupandu-se in principal cu agricultura, turismul si pescuitul.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa