Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Cum ajungi în Samothraki

Cum ajungi în Samothraki

Aflându-se în partea de nord-est a Greciei, Samothraki este una dintre insulele grecești cele mai apropiate de România.

Cea mai simplă modalitate de a ajunge în Samothraki este cu mașina către Alexandroupoli (orașul din care se ia feribotul), traversând Bulgaria de la nord la sud și intrând în Grecia printr-unul dintre următoarele puncte de frontieră:

  • Makaza-Nymfea
  • Svilengrad-Ormenio
  • Ilinden-Exohi
  • Kulata-Promachonas

O călătorie cu avionul ar fi destul de complicată. Insula nu are aeroport, iar aeroportul din Alexandroupoli nu are legături directe cu România, ci doar zboruri cu escală în Atena.

Călătoria cu mașina spre Grecia rămâne deci modalitatea cea mai la îndemână.

Distanța București-Samothraki

Ca să ajungi în Samothraki trebuie mai întâi sa ajungi în orașul Alexandroupoli, de unde te vei îmbarca pe feribotul care leagă insula de continent.

Traseul București-Makaza-Nymfea-Alexandroupoli

Cea mai scurtă rută din București către Alexandroupoli măsoară aproximativ 520 km, pe traseul București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo - Stara Zagora – Haskovo – Kardjali – Makaza (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Komotini – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupoli.

În sine, drumul nu este dificil și durează cam 7,5 ore (fără trafic și fără opriri). La acest interval se adaugă însa și timpul petrecut în cele două vămi (timp care poate fi destul de lung, în special în lunile iulie, august și la începutul lui septembrie) și eventualele opriri la benzinării.

Traseul București-Svilengrad-Ormenio-Alexandroupoli

O alternativă la traseul prin vama Makaza-Nymfea, doar cu puțin mai lungă, ar fi București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Svilengrad (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Ormenio – Orestiada – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupoli. Pe această parte, drumul din București spre Alexandroupoli măsoară aproximativ 550 km și se parcurge cam în 8 ore (fără a lua în calcul timpul petrecut în vămi și opririle de pe traseu).

În cât timp ajungi în Samothraki?

Per total, ai nevoie de 9-10 ore pentru a ajunge în Alexandroupoli. În plin sezon turistic, acest interval se poate mări considerabil din cauza cozilor care se formează la punctele de frontieră dintre România și Bulgaria, respectiv Bulgaria și Grecia.

Odată ce te-ai îmbarcat pe ferry, vor mai trece încă 2 ore pentru a ajunge în Samothraki.

Popas pe drumul spre Samothraki

Dacă vrei să elimini stresul că ai putea să pierzi feribotul sau dacă, pur și simplu, vrei sa mergi mai relaxat, o idee este să împarți traseul din România către Samothraki în două, cu o noapte de cazare intermediară.

Și dacă tot te oprești pe drum, de ce să nu vizitezi ceva frumos? În Bulgaria, Plovdiv este cu siguranță un oraș care merită să fie văzut (dar presupune un ocol cam de 100 km față de traseul inițial spre Makaza).

O variantă mai simplă este să înnoptezi în Alexandroupoli. Orașul nu are prea multe obiective turistice, însă este capitala regiunii Evros și are o atmosferă foarte grecească, o faleză frumoasă și multe taverne și cafenele.

Taxe de drum

Pe traseul București-Samothraki există anumite taxe de drum, însă per total suma este neglijabilă.

Taxa de pod Giurgiu-Ruse

Atunci când ieși din România pe la vama Giurgiu, va trebui să plătești taxa pentru podul de peste Dunăre: 15 lei/autoturism la dus, respectiv 2 Euro sau 4 leva la întors (atunci când intri din Bulgaria în România se acceptă doar plăți în Euro sau leva, dar ai varianta de a face plata cu cardul).

Vignetă Bulgaria

Pentru a circula pe drumurile din Bulgaria, vigneta este obligatorie. O poți obține în următoarele feluri:

  • cea mai simplă modalitate este să cumperi vigneta înainte de plecare, online, de pe site-ul https://web.bgtoll.bg (în partea dreapta sus poți selecta una dintre limbile română sau engleză);
  • poți cumpăra vigneta și imediat după ce ai trecut de controlul de la granița dintre România și Bulgaria, fie de la automate (plata cu cardul), fie de la ghișeele special amenajate (plata în numerar, în leva sau Euro);
  • o ultimă variantă ar fi să cumperi vigneta de la benzinăriile din Ruse.

Prețul vignetei pentru Bulgaria este de 15 leva/autoturism/săptămână, respectiv 30 leva/lună.

Vignetă Grecia

Pentru drumurile din Grecia nu se plătește vignetă, dar există taxe de autostradă.

Taxe de autostradă

În Bulgaria nu se plătește nicio taxă pentru autostradă.

În Grecia, dacă intri pe la frontiera Makaza-Nymfea, din cei 75 de kilometri rămași pâna la Alexandroupoli, ultimii 52 de kilometri (începând de la orașul Komotini) se parcurg pe autostrada Egnatia Odos. Pe aceasta există un punct de taxare, unde vei plăti 1,7 Euro/autoturism, respectiv 1,2 Euro/motocicletă.

Recomandări de călătorie

  • Înainte de a pleca la drum, interesează-te care sunt condițiile de călătorie pentru Bulgaria și Grecia. Din cauza COVID-19, acestea se pot schimba frecvent.
  • Respectă restricțiile de viteză din Bulgaria, chiar dacă uneori ți se pot părea absurde. Sunt destul de multe mașini de poliție ascunse pe traseu și sigur nu îți dorești să ai o conversație cu polițiștii locali, care de obicei nu prea vorbesc engleză. De cele mai multe ori, șoferii bulgari îți vor semnala cu farurile existența echipajelor. De asemenea, o idee este să folosești aplicația Waze, care semnalează de obicei prezența poliției pe drum.
  • E preferabil să alimentezi cu combustibil înainte de a intra în Grecia. În general, în Bulgaria prețul benzinei este destul de similar cu cel din România (și considerabil mai mic față de cel din Grecia). Benzinăriile (Lukoil, OMV, Gazprom, Rompetrol și câteva Shell și Eko) se găsesc de regulă la intrarea sau la ieșirea din orașele mai importante și acceptă plata cu cardul.

De unde iei feribotul către Samothraki?

Odată ce ai ajuns în Alexandroupoli, va trebui să te îndrepți către port, aflat în imediata apropiere a farului (care este un simbol al orașului). Singurul ferry care pleacă de aici este cel către Samothraki (unele curse fac oprire apoi și în insula Limnos).

Locul exact de unde se ia feribotul îl găsești aici: Ferry Alexandroupoli-Samothraki

Nu uita ca înainte de plecarea la drum să verifici orarul curselor.

Parcare în Alexandroupoli

În cazul în care ai nevoie de parcare în Alexandroupoli (poate mai ai timp de așteptare înainte de călătoria cu ferry-boat-ul spre Samothraki sau poate vrei să lași mașina pe continent și să nu treci cu ea pe insulă), există o mare parcare chiar la intrarea în port, pe partea dreaptă.

Dacă alegi să mergi fără mașină în Samothraki, poți folosi un taxi, transportul local sau poți închiria scutere sau mașini de pe insulă.

Pe orice traseu vei alege să mergi în Samothraki, îți urez Kalo taxidi ("Călătorie frumoasă!").

Intrarea în Grecia pe la vama Makaza-Nymfea. De aici mai sunt cam 45 de minute până în Alexandroupoli.
Intrarea în Grecia pe la vama Makaza-Nymfea. De aici mai sunt cam 45 de minute până în Alexandroupoli.

Alexandroupoli. În față este farul, simbol al orașului, în stânga se află intrarea în port, iar în zare se întrevede insula Samothraki.
Alexandroupoli. În față este farul, simbol al orașului, în stânga se află intrarea în port, iar în zare se întrevede insula Samothraki.

Comentarii (14)

Alina
01 Aug 2016, 13:53
Exista autobuze locale pe insula?
InSamothraki.ro
01 Aug 2016, 19:03
Buna Alina,
Da, sunt autobuze locale - pleaca din Kamariotissa spre localitatile din insula si costa 1,5-3 Euro, in functie de destinatie.
Iulian
13 Jun 2019, 12:58
Buna,
Exista tururi pe insula, de o zi, cu plecare din Alexandroupoli? Suntem un grup de 10 adulti + copii.
Multumesc
InSamothraki.ro
13 Jun 2019, 13:07
Buna Iulian,

Sunt excursii. Pentru detalii trimite te rog un email pe contact@insamothraki.ro.
Nelly
15 Jul 2021, 13:11
Buna, cat costa feribotul pana la insula? N-am gasit informatia asta pe site. Multumesc.
InSamothraki.ro
15 Jul 2021, 14:06
Bună,
Găsești info aici:

www.insamothraki.ro/calatoria-cu-ferry-boat-ul-spre-samothraki.html
Silviu
10 Jun 2022, 20:07
Buna seara,

Fiti amabil, pe insula gasim atv-uri? Cat costa de inchiriat? Actualizat 2022.
Multunesc
InSamothraki.ro
10 Jun 2022, 20:45
Bună seara,
Nu, nu sunt ATV-uri pe insulă.
Silviu
11 Jun 2022, 20:14
Dar scuterele la ce pret sunt? Daca stiti raportate la 2022
InSamothraki.ro
11 Jun 2022, 22:26
Prețurile variază în funcție de sezon. Vă rog să contactați firmele de rent a car: Niki Rent (0030 694 893 192) sau Kirkos (0030 697 643 5139; 0030 697 437 1122).
CRISTINA
20 Jun 2022, 16:23
buna ziua, din thassos se poate ajunge pe insula?
InSamothraki.ro
20 Jun 2022, 16:26
Nu există ferry din Thassos spre Samothraki. Singurul feribot este cel din Alexandroupoli, care face legătura cu Samothraki și, mai departe, cu insula Limnos. Altfel - din Thassos doar cu vreo ambarcațiune tip yacht.
Manuela Laza
09 Jul 2022, 15:25
Cat costa parcarea din Alexandroupoli, daca o las 3-4 zile acolo si merg in Samothraki fara masina? Multumesc!
InSamothraki.ro
09 Jul 2022, 15:33
10 Euro/zi
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc