Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Cum ajungi în Samothraki?

Cum ajungi în Samothraki?

Samothraki este una dintre insulele grecești cele mai apropiate de România. Cea mai simplă modalitate de a ajunge în Samothraki este cu mașina, traversând Bulgaria de la nord la sud și intrând în Grecia printr-unul dintre următoarele puncte de frontieră:

 • Makaza-Nymfea
 • Svilengrad-Ormenio
 • Ilinden-Exochi
 • Kulata-Promachonas

Ca să ajungi în Samothraki va trebui să ajungi în primul rând la Alexandroupolis, care este orașul din care se ia feribotul care leagă insula de continent.

O călătorie cu avionul ar fi destul de complicată. Samothraki nu are aeroport, iar aeroportul cel mai apropiat este cel din Alexandroupolis. Nu există legături directe din România, ci doar zboruri cu escală în Atena.

Călătoria cu mașina spre Grecia rămâne deci modalitatea cea mai la îndemână pentru a ajunge în Samothraki.

Distanța București-Samothraki

Dacă pleci din București, distanța rutieră până în Alexandroupolis este de minim 520-550 km, în funcție de ce traseu vei alege pentru a intra în Grecia. La acești km se adaugă distanța parcursă cu feribotul din port până pe insulă.

Traseu București-Samothraki

Cele mai bune trasee pentru a ajunge din București în Samothraki sunt cele care traversează punctele de frontieră Makaza-Nymfea și respectiv Svilengrad-Ormenio.

Traseul prin Makaza-Nymfea

Cel mai scurt traseu din București către Alexandroupolis (de unde te vei îmbarca spre Samothraki) măsoară aproximativ 520 km, pe ruta București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo - Stara Zagora – Haskovo – Kardjali – Makaza (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Komotini – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupolis.

În sine, drumul nu este dificil și durează cam 7,5-8 ore (fără trafic și fără opriri). La acest interval se adaugă însă și timpul petrecut în cele două vămi (timp care poate fi destul de lung, în special în lunile iulie, august și la începutul lui septembrie) și eventualele opriri la benzinării.

Intrarea în Grecia pe la vama Makaza-Nymfea. De aici mai sunt cam 45 de minute până în Alexandroupoli.
Intrarea în Grecia pe la vama Makaza-Nymfea. De aici mai sunt cam 45 de minute până în Alexandroupoli.

Traseul prin Svilengrad-Ormenio

O alternativă la traseul prin vama Makaza-Nymfea, doar cu puțin mai lungă, ar fi București – Giurgiu – Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Svilengrad (punct de frontieră Bulgaria-Grecia) – Ormenio – Orestiada – Autostrada Egnatia Odos – Alexandroupolis. Pe această parte, drumul din București spre Alexandroupolis măsoară aproximativ 550 km și se parcurge cam în 8 ore (fără a lua în calcul timpul petrecut în vămi și opririle de pe traseu). În funcție de perioada din an în care calătorești, acest traseu poate fi mai convenabil decât cel prin Makaza.

Odată ce ai ajuns în Alexandroupolis, va trebui să te îndrepți către port, aflat în imediata apropiere a farului (care este un simbol al orașului). Din port pleacă un singur ferry – cel spre Samothraki. Locul exact îl găsești aici.

Intrarea în Grecia pe la vama Ormenio. De la graniță mai ai de mers aproape 2 ore până în Alexandroupoli.
Intrarea în Grecia pe la vama Ormenio. De la graniță mai ai de mers aproape 2 ore până în Alexandroupoli.

În cât timp ajungi în Samothraki?

Per total, ai nevoie de 9-10 ore pentru a ajunge din București în Alexandroupolis. În plin sezon turistic, acest interval se poate mări considerabil din cauza cozilor care se formează la punctele de frontieră dintre România și Bulgaria, respectiv Bulgaria și Grecia.

Ia în calcul și faptul că dimineața, între orele 06.30 și 07.30, la vama Giurgiu are loc schimbul de tură.

Odată ce te-ai îmbarcat pe ferry, vor mai trece încă 2 ore pentru a ajunge în Samothraki.

Taxe de drum

Pe traseul București-Alexandroupolis există anumite taxe de drum, dar suma totală este mică.

Taxa de pod Giurgiu-Ruse

Atunci când ieși din România pe la vama Giurgiu va trebui să plătești taxa pentru podul de peste Dunăre: 15 lei/autoturism la dus (se poate plăti și cu cardul), respectiv 2 EUR sau 4 leva la întors (atunci când intri din Bulgaria în România se acceptă doar plăți în EUR, leva sau cu cardul).

Taxe de drum Bulgaria

Pentru a circula pe drumurile din Bulgaria, vigneta este obligatorie. O poți obține în următoarele feluri:

 • cea mai simplă modalitate este să cumperi vigneta înainte de plecare, online (poți schimba limba în română sau engleză din partea dreaptă sus a site-lui); în anul 2024 prețul vignetei electronice pentru Bulgaria este de 13 leva/autoturism/săptămână, respectiv 27 leva/lună;
 • poți cumpăra vigneta și imediat după ce ai trecut de controlul de la granița dintre România și Bulgaria, fie de la automate (plata cu cardul), fie de la ghișeele special amenajate (plata în numerar, în leva sau EUR);
 • o ultimă variantă ar fi să cumperi vigneta de la benzinăriile din Ruse.

În Bulgaria nu se plătește nicio taxă pentru autostradă.

Taxe de drum Grecia

Pentru drumurile din Grecia nu se plătește vignetă, dar există taxe de autostradă.

Dacă intri pe la punctul de frontieră Makaza-Nymfea, din cei 75 de kilometri rămași din vamă până la Alexandroupolis, ultimii 52 de kilometri (începând de la orașul Komotini) se parcurg pe autostrada Egnatia Odos. Pe aceasta există un punct de taxare la Mesti, unde vei plăti 2,2 EUR/autoturism, respectiv 1,55 EUR/motocicletă.

Dacă intri pe la punctul de frontieră Svilengrad-Ormenio, vei întâlni un punct de taxare pe autostradă, în ultima parte a drumului, la Adranio. Taxa este de 1,6 EUR/autoturism, respectiv 1,1 EUR/motocicletă.

Recomandări de călătorie

 • Înainte de a pleca la drum, verifică programul feribotului spre Samothraki, astfel încât să îți poți planifica traseul.
 • Respectă restricțiile de viteză din Bulgaria, chiar dacă uneori ți se pot părea absurde. Sunt destul de multe mașini de poliție ascunse pe traseu și sigur nu îți dorești să ai o conversație cu polițiștii locali, care de obicei nu prea vorbesc engleză. De cele mai multe ori, șoferii bulgari îți vor semnala cu farurile existența echipajelor. De asemenea, o idee este să folosești aplicația Waze, care semnalează prezența poliției pe drum.
 • E preferabil să alimentezi cu combustibil înainte de a intra în Grecia. În general, în Bulgaria prețul benzinei este destul de similar cu cel din România (și considerabil mai mic față de cel din Grecia). Benzinăriile (Lukoil, OMV, Gazprom, Rompetrol și câteva Shell și Eko) se găsesc de regulă la intrarea sau la ieșirea din orașele mai importante și acceptă plata cu cardul.
 • Dacă vrei să elimini stresul că ai putea pierde feribotul sau dacă, pur și simplu, vrei să mergi mai relaxat, poate fi o idee să împarți traseul România-Samothraki în două, cu o noapte de cazare intermediară. Te poți opri în Bulgaria (de exemplu la Plovdiv, care este un oraș ce merită să fie văzut, dar presupune un ocol de circa 100km față de traseul spre Makaza) sau în Grecia, direct la Alexandroupolis. Orașul nu are prea multe obiective turistice, însă este capitala regiunii Evros și are o atmosferă foarte grecească, o faleză frumoasă și multe taverne și cafenele.
 • În cazul în care ai nevoie de parcare în Alexandroupolis (poate mai ai de așteptat până pleacă feribotul sau vrei să lași mașina pe continent), există o mare parcare privată chiar la intrarea în port, pe partea dreaptă. O alternativă gratuită, aflată la circa 20 minute de mers pe jos față de port, este parcarea de lângă stadion. Dacă alegi să mergi fără mașină, în Samothraki poți folosi mijloacele de transport locale.

Pe orice traseu vei alege să mergi în Samothraki, îți urez Kalo taxidi! ("Călătorie frumoasă!").

Alexandroupoli. În față este farul, simbol al orașului, în stânga se află intrarea în port, iar în zare se întrevede insula Samothraki.
Alexandroupoli. În față este farul, simbol al orașului, în stânga se află intrarea în port, iar în zare se întrevede insula Samothraki.

Comentarii (16)

Alina
01 Aug 2016, 13:53
Exista autobuze locale pe insula?
InSamothraki.ro
01 Aug 2016, 19:03
Buna Alina,
Da, sunt autobuze locale - pleaca din Kamariotissa spre localitatile din insula si costa 1,5-3 Euro, in functie de destinatie.
Iulian
13 Jun 2019, 12:58
Buna,
Exista tururi pe insula, de o zi, cu plecare din Alexandroupoli? Suntem un grup de 10 adulti + copii.
Multumesc
InSamothraki.ro
13 Jun 2019, 13:07
Buna Iulian,

Sunt excursii. Pentru detalii trimite te rog un email pe contact@insamothraki.ro.
Nelly
15 Jul 2021, 13:11
Buna, cat costa feribotul pana la insula? N-am gasit informatia asta pe site. Multumesc.
InSamothraki.ro
15 Jul 2021, 14:06
Bună,
Găsești info aici:

www.insamothraki.ro/calatoria-cu-ferry-boat-ul-spre-samothraki.html
Silviu
10 Jun 2022, 20:07
Buna seara,

Fiti amabil, pe insula gasim atv-uri? Cat costa de inchiriat? Actualizat 2022.
Multunesc
InSamothraki.ro
10 Jun 2022, 20:45
Bună seara,
Nu, nu sunt ATV-uri pe insulă.
Silviu
11 Jun 2022, 20:14
Dar scuterele la ce pret sunt? Daca stiti raportate la 2022
InSamothraki.ro
11 Jun 2022, 22:26
Prețurile variază în funcție de sezon. Vă rog să contactați firmele de rent a car: Niki Rent (0030 694 893 192) sau Kirkos (0030 697 643 5139; 0030 697 437 1122).
CRISTINA
20 Jun 2022, 16:23
buna ziua, din thassos se poate ajunge pe insula?
InSamothraki.ro
20 Jun 2022, 16:26
Nu există ferry din Thassos spre Samothraki. Singurul feribot este cel din Alexandroupoli, care face legătura cu Samothraki și, mai departe, cu insula Limnos. Altfel - din Thassos doar cu vreo ambarcațiune tip yacht.
Manuela Laza
09 Jul 2022, 15:25
Cat costa parcarea din Alexandroupoli, daca o las 3-4 zile acolo si merg in Samothraki fara masina? Multumesc!
InSamothraki.ro
09 Jul 2022, 15:33
10 Euro/zi
Florin
15 Jun 2023, 17:38
Taxa pe feribot se cumuleaza, adica plaatesc si pentru masina si pentru persoane? Sau doar pe masina?
Multumesc.
InSamothraki.ro
15 Jun 2023, 17:48
Și pentru mașină și pentru fiecare persoană în parte (cu excepția copiilor sub 5 ani, care au gratuitate)
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc