RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Cum ajungi in Samothraki

Alexandropoulis de pe ferryboatAlexandropoulis de pe ferryboat

Cel mai scurt drum pana la Alexandropoulis (orasul-port din care poti lua ferry-boat spre Samothraki) este cel care traverseaza vertical Bulgaria, de la Ruse la Makaza.

Din Bucuresti drumul dureaza aproximativ 7 ore si jumatate (520 km), la care trebuie adaugate eventualele pauze pentru alimentare cu benzina sau mancare, precum si timpul petrecut in vami (poti lua in calcul 8-9 ore pana la Alexandropoulis, la care vei adauga inca 2 ore si jumatate pe ferry-boat).

Dupa ce achiti taxa de pod (14 lei/autoturism la dus si 2 Euro sau 4 leva la intors; atentie! la intors nu poti plati taxa de pod decat in Euro sau leva) si treci vama de la Giurgiu la Ruse nu uita sa cumperi vigneta pentru Bulgaria, pentru a evita situatiile neplacute. O gasesti la chioscurile de dupa pod sau la benzinarii si costa 15 leva/7 zile, respectiv 30 leva/30 zile. Vigneta trebuie apoi lipita pe geam in partea dreapta, in mod vizibil.

Nu vei avea probleme in a gasi benzinarii mari (OMV, Shell, Eko sau Luk Oil, ultima aratand in Bulgaria mult mai bine ca la noi), insa acestea nu sunt atat de dese ca in Romania si sunt in principal la intrarea sau iesirea din orasele mai importante. Daca nu iei in considerare optiunea de a plati cu cardul, este bine ca dupa ce treci vama de la Giurgiu sa cumperi leva, pentru a le putea folosi in benzinarii.

In Bulgaria este mai mult decat recomandat sa respecti restrictiile de viteza, chiar daca ti se pot parea absurde. Politia te pandeste de obicei dupa o curba, dupa o masina sau dupa ce cobori un deal si va fi greu sa le dai explicatii daca nu vorbesti limba bulgara – ei nu vorbesc aproape niciodata engleza.

Dupa ce treci in Grecia si intri pe autostrada Egnatia Odos va mai fi de platit o taxa de 1,7 Euro/autoturism, respectiv 1,2 Euro/motocicleta.

Varianta cea mai scurta a drumului spre Alexandropoulis este Ruse – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Sredets – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Makaza – Komotini – autostrada Egnatia Odos – Alexandropoulis.

Locul de unde se ia ferry-boat-ul in Alexandroupolis il gasesti aici: Ferry Alexandroupolis-Samothraki

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa