Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Kamariotissa - Bun venit în Samothraki!

Kamariotissa - Bun venit în Samothraki!

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Situată în partea de nord-vest a insulei, într-un mare golf protejat de capul Akrotiri, Kamariotissa (Kamargiotsa în dialectul local) este prima localitate în care vei păși atunci când vei ajunge în Samothraki. Ți se înfățișează încă de la depărtare, de pe feribot, cu clădirile sale albe și cu turlele inconfundabile ale bisericii, profilându-se pe fundalul întunecat al Muntelui Saos.

Cu cei aproape 1000 de locuitori ai săi, Kamariotissa este cea mai mare așezare de pe insulă, detronând din acest punct de vedere capitala Chora. Este singurul port care asigură legătura cu Grecia continentală, locul în care se află principalele servicii și baza mijloacelor de transport de pe insulă. De aici pornesc principalele două drumuri ale rețelei rutiere – cel care traversează latura de nord, terminându-se în capătul de est, la plaja Kipos și cel care traversează partea de vest și sud-vest, terminându-se la plaja Pachia Ammos.

Kamariotissa se vede de pe feribot.
Kamariotissa se vede de pe feribot.

Puțină istorie (și legendă)

La sud-vest de Kamariotissa, acolo unde se află astăzi mica biserică Agios Andreas (Sf. Andrei), se găsea în antichitate portul Dimitrion, construit în jurul sec. al VI-lea î.Hr. Era al doilea port al insulei, după cel de la Paleopoli, amenajat de primii coloniști greci care se stabiliseră în Samothraki prin anii 800-700 î.Hr. Din anticul Dimitrion nu se mai păstrează decât fragmente de pietre scufundate în mare, în zona din fața bisericii.

Undeva pe aici sunt scufundate ruinele anticului port Dimitrion.
Undeva pe aici sunt scufundate ruinele anticului port Dimitrion.

Conform legendei, Kamariotissa și-ar fi luat numele de la o icoană a Fecioarei ce a apărut în apele golfului în perioada bizantină. Icoana provenea fie din satul Kamares (astăzi Kemer, pe malul Mării Marmara), fie de la Mânăstirea Panagia Kamariotissa de pe insula Chalki (astăzi Heybeliada, una dintre Insulele Prinților de lângă Istanbul). Trei pescari ar fi dus icoana pe țărm și ar fi construit, în locul în care existau deja ruinele unei capele, o nouă bisericuță pentru a adăposti obiectul sfânt. Dincolo de legendă, cercetările arheologice au confirmat existența, pe locul actualei biserici Panagia Kamariotissa, a unei bazilici paleocreștine construită probabil prin secolele V-VI și refăcută în perioada bizantină de mijloc.

Kamariotissa pe care o vezi astăzi este de fapt o așezare relativ recentă, apărută la începutul sec. al XIX-lea, sub forma unui mic sat pescăresc. Primele câteva familii s-au mutat aici din alte sate de pe insulă, în special din Alonia și Lakkoma, iar oamenii s-au lăsat de agricultură și au devenit pescari.

Așezarea s-a populat în special după anul 1922, cu refugiați fugiți de genocidul din Asia Mică și cu localnici reîntorși pe insulă după ce fuseseră alungați de turci.

La început nu existau nici dig și nici port – doar câteva case, câteva construcții pe țărm, un mic șantier naval și un loc de reparație a ambarcațiunilor. Bărcile erau trase pe mal cu ajutorul unor bârne de lemn și se legau de stâlpi.

Abia prin anii '50 s-a construit un chei din lemn, unde se descărcau mărfurile și pasagerii de pe țărmul de vizavi. Până prin anii 1960, legătura insulei cu continentul s-a făcut cu bărci din lemn cu pânze, iar durata călătoriei ajungea și la 6 ore (dacă acum ți se par multe 2 ore din Alexandroupoli până în Samothraki, încearcă să îți imaginezi cum era pe atunci...). Printre numele vaselor de transport de care locuitorii de pe insulă încă își aduc aminte se numără Panagia ("Fecioara"), Treis Filoi ("Trei Prieteni"), Taxiarhis ("Arhanghelul") sau Manolikas.

În perioada 1965-1967 s-au construit portul (extins în anul 1991 și adâncit recent) și digul de piatră, care protejează golful de vânturile de nord și nord-vest. S-au modernizat și vasele care asigurau legătura cu țărmul: în anul 1968 a fost adus pe insulă vaporul Samothraki, care făcea cam 3 ore până pe continent și putea transporta în jur de 130 de pasageri și 2-3 autoturisme, iar în anul 1977 s-a cumpărat, cu banii locuitorilor migrați în Germania de Vest, vasul Saos, care putea transporta până la 40 de mașini și 400 de pasageri. Ca paranteză, și în momentul de față, la Stuttgart există o puternică comunitate a celor plecați în anii '60-'70 din Samothraki către Germania, iar pe insulă foarte mulți locuitori mai în vârstă sunt vorbitori de limba germană (mai mult decât de engleză).

Digul de piatră al portului Kamariotissa.
Digul de piatră al portului Kamariotissa.

Ar mai fi multe de spus despre istoria (mai veche, dar și mai recentă) a transportului în Samothraki, dar poate că nu-și au locul aici. Pe scurt, odată cu facilitarea accesului, a început să crească și numărul de turiști, iar Kamariotissa s-a transformat din micul sat pescăresc în cea mai comercială, gălăgioasă și aglomerată localitate de pe insulă (comparând, evident, cu celelalte așezări din Samothraki). Numărul de locuitori permanenți a crescut, depășindu-l pe cel din Chora (care e de fapt și de drept capitala), iar multe dintre servicii au fost mutate în port.

Feribotul Adamantios Korais se pregătește să intre în port.
Feribotul Adamantios Korais se pregătește să intre în port.

Nava ancorată în portul Kamariotissa.
Nava ancorată în portul Kamariotissa.

Ce poți vedea în Kamariotissa?

Nu sunt prea multe obiective de vizitat în Kamariotissa. Monumentul principal este Biserica Panagia Kamariotissa, o construcție recentă, din anii 1970, în care se păstrează icoana Fecioarei Maria – cea care, conform legendei, a dat numele localității.

Biserica Panagia Kamariotissa se află în apropierea portului.
Biserica Panagia Kamariotissa se află în apropierea portului.

În piațeta dinspre mare, după ce ieși din port și te îndrepți către stânga, spre Paleopoli, se află un monument modern din oțel al zeiței Niki (faimoasa statuie antică de la Luvru a fost găsită chiar în insula Samothraki).

Monumentul modern o reprezintă pe zeița Niki, simbolul insulei.
Monumentul modern o reprezintă pe zeița Niki, simbolul insulei.

În timpul verii, piațeta de lângă mare se transformă în terasă.
În timpul verii, piațeta de lângă mare se transformă în terasă.

Între port și piațetă, trecut de obicei cu vederea din cauza mașinilor parcate în preajmă, este micul far din Kamariotissa. A fost construit în anii 1930, când funcționa cu acetilenă. Pe atunci, se afla chiar pe țărm și avea rolul de a semnala existența micii așezări cu cele 5-6 case. Între timp s-a construit portul și farul a rămas mai departe de țărm, căpătând un simplu rol decorativ.

Vechiul far din Kamariotissa
Vechiul far din Kamariotissa

O plimbare de circa o oră (depinde până unde vrei să ajungi) poți face spre laguna Agios Andreas și farul de pe capul Akrotiri, locuri frumoase îndeosebi la ora apusului, când se conturează de obicei destul de clar și silueta piramidală a Muntelui Athos.

Laguna Agios Andreas
Laguna Agios Andreas

Capul Akrotiri
Capul Akrotiri

Apusul îl poți admira și direct din Kamariotissa, de pe plajă sau de pe băncile din piațeta cu monumentul lui Niki. Cu puțin noroc, vei vedea și delfini jucându-se în apă...

Apusul pe plaja din Kamariotissa
Apusul pe plaja din Kamariotissa

Muntele Athos se vede adesea la apus.
Muntele Athos se vede adesea la apus.

Ce servicii găsești în Kamariotissa?

Kamariotissa este locul în care se află majoritatea serviciilor și utilităților din Samothraki.

Transport

Imediat cum cobori de pe feribot, pe strada paralelă cu faleza, vei găsi centre de închiriere mașini și scutere.

Pe principala stradă din Kamariotissa se găsesc câteva centre de închiriere scutere și mașini.
Pe principala stradă din Kamariotissa se găsesc câteva centre de închiriere scutere și mașini.

Chiar în port este un mișc chioșc din lemn (în trecut sediu al unui binevenit oficiu de informații turistice), unde acum se află casa de bilete a firmei Zante Ferries. Îți recomand totuși ca, cel puțin în timpul sezonului, să cumperi biletele de feribot online. Nu au fost puține cazurile în care biletele s-au terminat sau s-a trecut la următorul nivel de preț.

Ghișeul de bilete Zante Ferries din Kamariotissa
Ghișeul de bilete Zante Ferries din Kamariotissa

În apropierea portului, spre stânga, se află stația din care pleacă autobuzele spre principalele localități ale insulei.

Autobuzele pornesc din Kamariotissa.
Autobuzele pornesc din Kamariotissa.

Lângă piațeta cu monumentul lui Niki, pe partea opusă față de far, mai spre mare, se găsește stația de taxi din Samothraki.

Stația de taxi din Kamariotissa
Stația de taxi din Kamariotissa

Pe drumul spre Chora este și benzinăria EKO, singura din Samothraki.

Benzinăria EKO se găsește cam la 800m de Kamariotissa.
Benzinăria EKO se găsește cam la 800m de Kamariotissa.

Service auto și spălătorie

Un service auto vei găsi chiar la benzinărie (Alekas, +30 694 315 0668), iar alt service (Teos Sarikas) se găsește în Kamariotissa, în apropiere de fabrica de bere. Sper că nu va fi cazul, dar dacă vei avea nevoie, să știi că sunt singurele două service-uri auto din Samothraki.

Service-ul auto de la benzinărie
Service-ul auto de la benzinărie

O spălătorie auto self-service se găsește tot lângă benzinărie, în partea stângă.

Spălătoria self-service
Spălătoria self-service

Bănci/ ATM-uri

Pe strada principală (cea care trece prin fața portului), vizavi de monumentul lui Niki, se află Piraeus Bank (unica bancă din Samothraki). Un ATM găsești aici, iar altul, care aparține Băncii Naționale a Greciei (Ethniki Trapeza care, până în urmă cu câțiva ani a avut o filială pe insulă), se află după câteva clădiri mai spre dreapta.

Un alt ATM (Alpha Bank) se află și la benzinăria menționată mai sus.

Piraues este singura bancă din Samothraki.
Piraues este singura bancă din Samothraki.

Cumpărături

Un minimarket (Salamanis) găsești chiar vizavi de port. În imediata apropiere se află și două supermarketuri (Salvanos și Papanikolau).

Supermarket-ul Salvanos se găsește pe strada principală din Kamariotissa.
Supermarket-ul Salvanos se găsește pe strada principală din Kamariotissa.

Supermarket-ul Papanikolau se găsește în spate, pe strada paralelă.
Supermarket-ul Papanikolau se găsește în spate, pe strada paralelă.

Pe strada principală se mai înșiră și câteva magazine cu suvenire.

Pe partea dreaptă a drumului spre Chora se află mica fabrică de bere din Samothraki.

Fabrica de bere din Samothraki
Fabrica de bere din Samothraki

Puțin mai departe, tot pe dreapta, chiar înainte de intersecția cu drumul ce duce spre Lakkoma, vei găsi brutăria Salamanis, ascunsă într-o curte mare, cu tufe de lavandă și rozmarin. Ți-o recomand pentru pâine și produse de patiserie, dar și pentru dulciuri. O altă brutărie se găsește mai aproape de port.

Brutăria Salamanis
Brutăria Salamanis

Pentru dulciuri și produse locale (în special gemuri și dulcețuri) îți recomand și Cofetăria Aggeliki, aflată pe una dintre străzile ce pleacă din port.

Cofetăria Aggeliki
Cofetăria Aggeliki

În Kamariotissa se mai află două măcelării (o măcelărie lângă Cofetăria Aggeliki și alta pe strada cu Supermarket Papanikolau) și o pescărie (în apropiere de biserica Panagia Kamariotissa).

Măcelăria din Kamariotissa
Măcelăria din Kamariotissa

Taverne și cafenele

În Kamariotissa funcționează trei taverne – Limanaki (sau Charanas), în capătul din dreapta al portului, Synantisi (sau Giannelos), în centru și Sta Kala Kathoumena, pe una dintre străzile din fața portului. Primele două au mai mult specific pescăresc (îți recomand peștii gătiți pe cărbuni de la Taverna Charanas).

Mai găsești o pizzerie (Fournelo) și două fast food-uri – un local mic pe strada principală și un food truck chiar în port.

Food truck-ul se numește Spiros și are sloganul Omorfainei den pachainei ("Înfrumusețează, nu îngrașă"). Încearcă costița (panseta), care este delicioasă și vine alături de cartofi (adevărați, presărați cu oregano). Pe lângă, mai găsești souvlaki (frigărui), loukaniko (cârnați), șnițel de pui sau burger, la prețuri de câțiva euro pe sandviș.

În Kamariotissa, pe strada de lângă mare, se găsesc și cele mai multe cafenele și baruri din Samothraki. Încearcă Santigi pentru cafea, produse de patiserie și dulciuri, Totem pentru bougatsa (plăcinta cu brânză, carne tocată sau cremă de vanilie), Kentriko pentru cafea și clătite (și neapărat dulciuri, atunci când le găsești – Laskaris, proprietarul cafenelei, este un chef patiser cunoscut în Grecia) și To Scholeio pentru cocktailuri.

Cele mai multe baruri și cafenele se găsesc pe strada de lângă mare.
Cele mai multe baruri și cafenele se găsesc pe strada de lângă mare.

Nu rata nici micile localuri tradiționale – tsipouradiko, cele unde vezi de obicei localnicii mai în vârstă stând la un tsipouro (un rachiu local) și la mezedakia (gustări care însoțesc tsipouro). Mai multe despre mâncarea de pe insulă poți citi în articolul Ce să mănânci în Samothraki.

Unul dintre localurile tradiționale din Kamariotissa
Unul dintre localurile tradiționale din Kamariotissa

Poșta

Oficiul poștal se află în dreapta portului, înainte de restaurantul Limanaki (Charanas).

Servicii medicale

În Kamariotissa se află dispensarul (căci centrul de sănătate din Chora este în renovare de ani buni), un laborator de analize și singurele două farmacii de pe insulă – o farmacie lângă cafeneaua Kentriko și alta lângă restaurantul Synantisi.

Dispensarul din Kamariotissa
Dispensarul din Kamariotissa

Laboratorul de analize este în stânga Băncii Piraeus.
Laboratorul de analize este în stânga Băncii Piraeus.

Poliția și Autoritatea Portuară

Poliția din Samothraki se găsește imediat ce treci de intersecția cu drumul spre Chora, pe stânga cum mergi spre Lakkoma.

Autoritatea Portuară este pe strada principală din Kamariotissa, vizavi de piațeta cu monumentul lui Niki.

Pro și contra cazare în Kamariotissa

În Kamariotissa se află câteva hoteluri și mai multe vile și apartamente (vezi cazare în Kamariotissa).

Localitatea poate fi o variantă potrivită pentru a face cunoștință cu Samothraki. Poziția sa și calitatea de nod rutier îți permit să ajungi relativ ușor atât către vathrele și cascadele din partea de nord a insulei, cât și către plajele Kipos, în est, respectiv Pachia Ammos, în sud.

Merită să te cazezi în Kamariotissa și dacă ești genul care iubește locurile mai animate și preferi să ai la îndemână magazine, taverne, baruri și cafenele.

În Kamariotissa se află câteva hoteluri și mai multe vile și apartamente
În Kamariotissa se află câteva hoteluri și mai multe vile și apartamente

Dar (pentru că există întotdeauna și un "dar")...cei care nu vin pentru prima dată pe insulă cel mai probabil nu vor alege să stea în Kamariotissa. Plaja (aflată în stânga și în dreapta portului) este îngustă, pietroasă și neamenajată, clădirile sunt în mare parte înghesuite, vegetația nu se compară cu cea de pe latura de nord, iar în Samothraki există destule locuri care îți oferă liniște, o atmosferă mai autentică sau un cadru natural deosebit.

Stradă din Kamariotissa
Stradă din Kamariotissa

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc