RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Unde si ce mananci in Samothraki

Taverna la Pahia AmmosTaverna la
Pahia Ammos

Dincolo de munte, cascade, vathre si plaje, mancarea este unul dintre aspectele pentru care iti vei aminti de Samothraki. Insula este plina de taverne si cafenele, cele mai multe fiind afaceri de familie. Nu vei gasi restaurante simandicoase, iar de multe ori nici nu vei gasi un meniu tiparit. Meniul iti va fi povestit de cel care iti va servi masa, in functie de ceea ce este pregatit in bucatarie in ziua respectiva.

Cand te asezi la o taverna, dupa ce iti va fi pusa fata de masa din hartie pe care de obicei e imprimata harta insulei, iti va fi adusa apa. De multe ori ea este de la robinet, dar este foarte buna si potabila (in acest caz nu vei plati pentru ea). Alteori iti va fi adusa o sticla de apa plata la 1,5 litri, caz in care va aparea pe nota (de obicei la pretul de 1,5 Euro).

Ce mananci? Peste, carne (pe insula sunt foarte multe capre si localnicii gatesc carnea de capra in diferite moduri) si muuuulta branza, toate divers condimentate.

Mancarea e simpla si proaspata, ceea ce o face delicioasa si sanatoasa.

Pestele (psari) este mai scump (in jur de 40-50 Euro/kilogram), dar de multe ori este abia pescuit si merita sa dai 18-20 Euro pe un peste. Multi dintre proprietarii de taverne te vor chema inauntru sa-ti arate captura zilei, din care iti vei putea alege pestele pe care il vor pune pe gratar si care va fi servit cu un sos de ulei de masline si lamaie.

Dorada la Taverna AkrogyaliDorada la Taverna Akrogyali

Carnea de ied (katzikaki) este un fel traditional - o gasesti in localitatile care se afla pe pantele muntelui (ceea ce inseamna la cativa kilometri de mare) si o poti manca la gratar, la protap sau la cuptor, cu cartofi sau chiar cu sos de prune. O portie costa in jur de 8-9 Euro, iar cea la protap in jur de 28 Euro/kilogram.

Capra la protap la Taverna O VrahosCapra la protap
la Taverna O Vrahos

Cea mai intalnita salata este cea greceasca, numita horiatiki (in jur de 5 Euro/portie). Are rosii, castraveti, ardei, ceapa (daca nu mananci ceapa ar fi bine sa ii rogi dinainte sa nu puna) si una sau mai multe felii mari de branza asezate deasupra, impreuna cu un strat fin de oregano.

Salata greceascaSalata greceasca

Daca iti place branza iti recomand tirosalata (adica salata de branza), o crema usor (sau mai mult) picanta, compusa din branza, iaurt gras, ardei iuti copti si tocati marunt, ulei de masline si condimente. Costa cam 2,5-3 Euro/portie. Alte feluri traditionale cu branza sunt feta saganaki sau bougiurdi (branza cu rosii si alte legume la cuptor).

Tot in categoria salate intra si salata de vinete (melitzanosalata), care e diferita de cea care se pregateste la noi.

Daca vrei mai multe verzituri iti recomand salata verde (maruli), tocata marunt si asezonata cu ulei de masline si lamaie (aprox. 3 Euro/portie). La foarte multe taverne vei gasi si o salata de frunze verzi fierte sau calite, asemanatoare frunzelor de sfecla (horta).

De cele mai multe ori desertul va fi din partea casei – fie pepene rosu si galben, fie gris cu lapte sau alte deserturi cu iz un pic turcesc, fie deliciosul iaurt grecesc acompaniat de dulceata.

Iaurt cu dulceataIaurt cu dulceata

La capitolul bauturi poti incerca bauturi traditionale – ouzo sau tsipouro, un fel de rachiu, de cele mai multe ori aromat cu anason (poti incerca ouzo-ul imbuteliat sub marca Nike - este un produs local). Cea mai intalnita bere este Vergina, produsa in Komotini, pe continent, dar veti gasi si Fix, Alpha (tot beri grecesti), Amstel sau Heineken.

Pentru amatorii de vin, vinul casei nu prea e o optiune, seamana cu un vin de tara banal de pe la noi. In schimb, la unele restaurante se mai gaseste un vin destul de bun produs pe insula, in localitatea Daphni (10 Euro/sticla).

Clasicul frappe grecescClasicul frappe grecescIn ceea ce priveste bauturile racoritoare ai grija la limonada – nu vei primi limonada facuta in casa, ci un suc acidulat imbuteliat la sticla, tip bautura carbogazoasa.

Probabil cea mai populara bautura pe insula (ca si in toata Grecia) este frappe-ul. Nu de putine ori veti vedea localnicii stand la taverne la o vorba si un pahar de frappe (cu ness, zahar, apa cu gheata si lapte). Costa 1,5-2,5 Euro. Daca il doresti moderat de dulce (ceea ce de multe ori se traduce prin destul de dulce) cere-l metrio. Daca nu te dai in vant dupa ideea de ness, poti cere cafea greceasca, care iti va fi servita in cescute mici (1,5 Euro). Varietatea locala este mai inchisa la culoare (skouros) si mai concentrata decat cea intalnita in alte parti ale Greciei.

Noi iti recomandam sa incerci tavernele O Vrahos (in satucul Profitis Ilias) si Karydies (in estul insulei, in localitatea Ano Meries, in apropiere de Kipos Beach) pentru carnea de capra, Akrogiali (in vestul insulei, langa Samotraki Beach) pentru pestele proaspat si minunatele perspective asupra apusului, To Stenaki in Chora pentru clatitele si bauturile delicioase, Aggelonia in Chora pentru dulceturile de fructe.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa