RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Panagia Krimniotissa - biserica de pe stanca

Panagia KrimniotissaPanagia Krimniotissa

Traditia spune ca pe toata insula sunt raspandite 999 de capele si bisericute. Probabil Panagia Krimniotissa este cea mai faimoasa dintre toate acestea, iar apusul de soare vazut de acolo este unul din lucrurile de neratat si de neuitat intr-o vacanta in Samothraki.

Cand mergi de la Kamariotissa spre sudul insulei, inainte sa ajungi la Pachia Ammos vei vedea in zare o bisericuta cocotata pe o stanca. La un moment dat, o sageata spre stanga iti va indica directia catre ea. Drumul are cam 3 km si este destul de prost intretinut (este de facut doar cu masina, nu cu scooter-ul), dar te va purta serpuind pe coastele muntelui pana la cladirea alba aflata deasupra prapastiei, la inaltimea de 311m.

Pe dreapta se deschid privelisti extraordinare asupra plajei Pachia Ammos si albastrului nesfarsit al Marii Egee, cu insula Gokceada (fostul Imvros grecesc). De fapt, chiar numele de Krimniotissa sugereaza ideea de prapastie si abrupt (de la grecescul krimnos), iar Panagia se refera la Fecioara Maria, careia ii este dedicata bisericuta.

Legenda locului povesteste cum la inceputul secolului al XVIII-lea, in timpul unei furtuni, o corabie era cat pe ce sa se scufunde in apropiere de Samothraki. Vijelia nu a incetat decat in momentul in care capitanul a gasit in mare o icoana. In aceeasi noapte, in vis i s-a aratat Fecioara Maria, care i-a spus sa duca icoana pe insula (ea fusese aruncata in mare cu secole inainte, in timpul perioadei iconoclaste, pentru a fi salvata de la distrugere). Preotul din Samothraki a pus icoana in biserica, numai ca in fiecare dimineata aceasta disparea de acolo si aparea pe o stanca. Ca atare, localnicii au inteles dorinta Fecioarei si au construit pe acel varf o capela, numita apoi Panagia Krimniotissa.

Din punct de vedere istoric, o inscriptie o dateaza in anul 1887, fiind renovata in 1999, in urma unui incendiu.

Bisericuta se afla la capatul unei scari cu 50 de trepte sapate in stanca, intr-o mica gradina ingrijita, unde vei gasi si o banca pe care te poti odihni si bucura de linistea din jur. Constructia este mica si foarte simplu decorata, in alb si albastru, cu accente colorate date de tufa de leandru care creste langa intrare.

La baza scarii ce duce pe stanca vei gasi o mica taverna, de unde poti savura privelistea.

Daca te hotarasti sa mergi la Panagia Krimniotissa, nu uita sa porti haine decente si ai grija sa nu lasi acasa aparatul de fotografiat, caci frumusetea peisajului te va face sa il regreti.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa