Tradiția spune că pe toata insula sunt răspândite 999 de capele și bisericuțe. Panagia Krimniotissa (sau Kremniotissa) este probabil cea mai faimoasă dintre toate acestea, iar apusul de soare văzut de aici va deveni una dintre (multele) amintiri memorabile ale unei vacanțe în Samothraki.
Când mergi de la Kamariotissa spre sudul insulei, înainte să ajungi la Pachia Ammos vei vedea în zare o bisericuță cocoțată pe o stancă. La un moment dat, o sageată spre stânga îți va indica direcția către ea. Drumul are cam 2 km și este destul de prost întreținut (este de parcus doar cu mașina, nu cu scooter-ul), dar te va purta, șerpuind pe coastele muntelui, până la clădirea albă aflată deasupra prăpastiei, la înălțimea de 311m.
Pe dreapta se deschid priveliști uimitoare asupra plajei Pachia Ammos și albastrului nesfârșit al Mării Egee, cu insula Gokceada (fostul Imvros grecesc) conturându-se la orizont. De fapt, chiar numele de Krimniotissa sugerează ideea de prăpastie și de abrupt (de la grecescul krimnos), iar cuvântul Panagia se referă la Fecioara Maria, căreia îi este închinată bisericuța.
Legenda locului povestește cum la începutul secolului al XVIII-lea, în timpul unei furtuni, o corabie era cât pe ce să se scufunde în apropiere de Samothraki. Vijelia nu a încetat decât în momentul în care căpitanul a găsit o icoană în apă. În aceeași noapte, în vis i s-a arătat Fecioara Maria, care i-a spus să o ducă pe insulă. Icoana fusese aruncată în mare cu secole înainte, în timpul perioadei iconoclaste, pentru a fi salvată de la distrugere. Preotul din Samothraki a așezat-o în biserică, dar în fiecare dimineață icoana dispărea de acolo și reapărea pe o stâncă. Ca atare, localnicii au înțeles dorința Fecioarei și au construit pe acea înălțime o capelă, numită mai târziu Panagia Krimniotissa.
Într-o altă variantă a legendei, icoana ar fi fost găsită în golful Pachia Ammos de către niște pescari, care au așezat-o într-o peșteră și au aprins o candelă lângă ea. În ziua următoare icoana nu se mai găsea în acel loc. Câțiva ciobani care erau cu oile la pășunat au descoperit-o pe stânca unde se află acum și au reașezat-o în peșteră, dar icoana a dispărut din nou. Miracolul s-a repetat de mai multe ori: oriunde ar fi fost mutată, ea se întorcea pe munte.
Mulți dintre locuitorii insulei cred că icoana este făcătoare de minuni și îi adresează rugăciuni în momentele de cumpănă, iar bătrânele o alintă duios cu numele de "bunica Krimniotissa".
Astăzi icoana Krimniotissei este păstrată, la loc de cinste, în Biserica Adormirea Maicii Domnului din Chora.
Conform unei inscripții, biserica actuală datează din 1887. A fost renovata în anul 1999, după ce a fost afectată de un incendiu.
Construcția se află la capătul unei scări cu 50 de trepte săpate în stâncă, într-o mică grădină îngrijită, unde vei găsi și o bancă pe care te poți odihni și bucura de liniștea din jur. Biserica este micuță și vopsită în alb, simplu decorată, cu accente colorate date de tufa de leandru care crește lângă intrare. Clopotul este atârnat într-un copac din față.
O mică tavernă (închisă, din păcate în prezent) cu vedere foarte frumoasă se află la baza scării ce urcă spre stâncă.