Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Panagia Krimniotissa - biserica de pe stanca

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki Shopping

Traditia spune ca pe toata insula sunt raspandite 999 de capele si bisericute. Probabil Panagia Krimniotissa (sau Kremniotissa) este cea mai faimoasa dintre toate acestea, iar apusul de soare vazut de aici este unul dintre lucrurile de neratat si de neuitat intr-o vacanta in Samothraki.

Drumul spre Panagia Krimniotissa

Cand mergi de la Kamariotissa spre sudul insulei, inainte sa ajungi la Pachia Ammos vei vedea in zare o bisericuta cocotata pe o stanca. La un moment dat, o sageata spre stanga iti va indica directia catre ea. Drumul are cam 3 km si este destul de prost intretinut (este de parcus doar cu masina, nu cu scooter-ul), dar te va purta serpuind pe coastele muntelui pana la cladirea alba aflata deasupra prapastiei, la inaltimea de 311m.

Pe dreapta se deschid privelisti uimitoare asupra plajei Pachia Ammos si albastrului nesfarsit al Marii Egee, cu insula Gokceada (fostul Imvros grecesc) conturandu-se la orizont. De fapt, chiar numele de Krimniotissa sugereaza ideea de prapastie si abrupt (de la grecescul "krimnos"), iar cuvantul Panagia se refera la Fecioara Maria, careia ii este inchinata bisericuta.

Legenda locului povesteste cum la inceputul secolului al XVIII-lea, in timpul unei furtuni, o corabie era cat pe ce sa se scufunde in apropiere de Samothraki. Vijelia nu a incetat decat in momentul in care capitanul a gasit in mare o icoana. In aceeasi noapte, in vis i s-a aratat Fecioara Maria, care i-a spus sa duca pe insula icoana ce fusese aruncata in mare cu secole inainte, in timpul perioadei iconoclaste, pentru a fi salvata de la distrugere. Preotul din Samothraki a asezat-o in biserica, dar in fiecare dimineata icoana disparea de acolo si reaparea pe o stanca. Ca atare, localnicii au inteles dorinta Fecioarei si au construit pe acea inaltime o capela, numita mai tarziu Panagia Krimniotissa.

Intr-o alta varianta a legendei, icoana a fost gasita in golful Pachia Ammos de catre niste pescari, care au asezat-o intr-o pestera si i-au aprins o candela. In ziua urmatoare aceasta disparuse. Intre timp, cativa ciobani ce isi pasteau oile au descoperit-o pe stanca unde se afla acum si au reasezat-o in pestera, dar icoana a disparut din nou. Miracolul s-a repetat de mai multe ori: oriunde ar fi fost mutata, ea se intorcea pe munte.

Multi dintre locuitorii insulei cred ca icoana este facatoare de minuni si ii adreseaza rugaciuni in momentele de cumpana, iar batranele i se adreseaza duios cu numele de "bunica Krimniotissa".

Conform unei inscriptii, biserica actuala dateaza din 1887. In anul 1999, dupa ce un incendiu a provocat pagube, a fost renovata.

Constructia se afla la capatul unei scari cu 50 de trepte sapate in stanca, intr-o mica gradina ingrijita, unde vei gasi si o banca pe care te poti odihni si bucura de linistea din jur. Biserica este micuta si foarte simplu decorata, in alb si albastru, cu accente colorate date de tufa de leandru care creste langa intrare. In mod neobisnuit, clopotul este agatat in mod pitoresc intr-un copac.

La baza scarii ce duce pe stanca se afla o mica taverna, unde poti poposi si incerca preparatele locale.

Daca te hotarasti sa mergi la Panagia Krimniotissa, nu uita sa porti haine decente si sa ai cu tine aparatul de fotografiat. In mod sigur vei dori sa imortalizezi aceste momente.

Bisericuta de pe stanca

Vedere asupra plajei Pachia AmmosVedere asupra plajei Pachia Ammos

Vedere spre Insula GokceadaVedere spre Insula Gokceada

Scari spre Panagia Krimniotissa

Spre Panagia Krimniotissa

Tufa de leandri la Panagia Krimniotissa

Bisericuta Panagia Krimniotissa

Clopot la Kremniotissa

Gradina Panagia Krimniotissa

Curtea bisericii Panagia Krimniotissa

Muntii la Krimniotissa

Taverna de la biserica

Taverna la Panagia Krimniotissa

Vedere de la Panagia Krimniotissa

Peisaj la Panagia Krimniotissa

Comentarii (2)

Maria
21 Mar 2019, 23:20
Geia sou! Care este distanta dintre Kamariotissa si Krimniotissa? Se poate parcurge pe jos?
InSamothraki.ro
23 Mar 2019, 19:55
Geia sou, Maria :) De la Kamariotissa sunt in jur de 17 km pana la Panagia Krimniotissa. Nu prea e de mers pe jos.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki