RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Mancare, restaurante si taverne din Samothraki

Crama Melmar si “Poteca secreta”

Crama Melmar si “Poteca secreta”

Ascunsa intre livezile de maslini din Dafnes se gaseste singura crama de pe insula. Se numeste Melmar si este surprinzator de moderna. E o investitie recenta, de cativa ani. A inceput sa functioneze in 2013 si in 2014 abia se lansa primul vin, in productie mica, avand numele muntelui Saos. Imi amintesc ca in acel an am fost incantati sa descoperim la taverna O Vrachos un vin local, imbuteliat (mai multe nu stiam atunci despre el). Intre timp crama Melmar a crescut, si-a creat un brand, si-a diversificat productia si inca se dezvolta intr-un ritm frumos. L-am intalnit acolo pe Georgios, enologul tanar si simpatic care ne-a aratat cladirea si instalatiile ultra moderne, ne-a povestit despre vinuri, despre crama si despre planuri de viitor. (...)

Insula capritelor

Insula capritelor

De peste 30 de ori mai multe decat numarul locuitorilor. Asa suna statistica - 100.000 de capre la circa 3.000 de locuitori. Sunt pe drum, in drum, pe stanci, pe plaja, in copaci, chiar si pe masini daca nu ai grija. Mesteca tacticos o frunza in timp ce te privesc un pic intrigat, dintr-o parte. Ca doar e insula lor...tu esti numai un musafir. (...)

Fonias Pale Ale, berea din Samothraki

Fonias Pale Ale, berea din Samothraki

Din 2016 Samothraki are propria bere, produsa local, cu apa de pe insula, apa care e considerata una din cele mai pure din Grecia. (...)

Ce produse traditionale gasim in Samothraki?

Ce produse traditionale gasim in Samothraki?

Nu stiu altii cum sunt, dar eu la fiecare noua excursie simt nevoia sa aduc acasa ceva din bunatatile locului, ceva reprezentativ care sa imi readuca in memorie prin gust sau miros senzatiile traite in vacanta. Si, pe langa ce cumpar pentru mine, mai trebuie gasite intotdeauna si micile cadouri pentru cei dragi. Ca atare, incerc sa caut peste tot lucrurile caracteristice. (...)

Akrogiali - taverna cu apus de soare

Akrogiali - taverna cu apus de soare

Daca iti plac pestele si fructele de mare, acesta este cu singuranta locul in care trebuie sa iei cel putin o masa. Akrogiali (numele s-ar traduce ca "tarmul marii") se afla in Lakkoma, in vestul insulei, la 8 km de Kamariotissa, pe drumul care coboara spre plaja Pahia Ammos. Ti-as recomanda sa ajungi mai pe dupa-amiaza, astfel incat sa prinzi acolo si apusul. Poti savura un pahar de vin sau de ouzo alaturi de imagini spectaculoase. (...)

O Vrahos - primul loc in topul restaurantelor din Samothraki

O Vrahos - primul loc in topul restaurantelor din Samothraki

Daca ar fi sa fac un top al celor mai bune restaurante de pe insula, O Vrahos (in traducere inseamna "stanca" - probabil de la bolovanul care se gaseste in stanga restaurantului) din mica localitate Profitis Ilias ar ocupa cu siguranta primul loc. In mod normal as fi ales probabil o taverna pe plaja, cu priveliste frumoasa asupra marii (gen Akrogiali, care se afla si ea printre primele locuri intr-un top personal), insa O Vrahos m-a cucerit de la inceput prin asezarea in satucul cocotat pe munte, prin atmosfera intima si prin prietenia cu care ne-a primit Apostolos. (...)

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

Fiecare loc are frumusetea sa si partile sale interesante. De ce ar trebui sa mergi in Samothraki? De ce e o insula atat de speciala? Gasesti mai jos zece motive pentru care ar trebui sa o pui pe lista viitoarelor tale destinatii de calatorie. (...)

Unde si ce mananci in Samothraki

Unde si ce mananci in Samothraki

Dincolo de munte, cascade, vathre si plaje, mancarea este unul dintre aspectele pentru care iti vei aminti de Samothraki. Insula este plina de taverne si cafenele, cele mai multe fiind afaceri de familie. Nu vei gasi restaurante simandicoase, iar de multe ori nici nu vei gasi un meniu tiparit. Meniul iti va fi povestit de cel care iti va servi masa, in functie de ceea ce este pregatit in bucatarie in ziua respectiva. (...)

Vremea în Samothraki