Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Brutăria tradițională din Chora
Brutăria tradițională din Chora

Dacă hoinărești prin Chora la orele dimineții, o casă din piatră cu aspect tradițional, aflată pe una dintre străduțele înguste de lângă cetate, îți va atrage imediat atenția. În pragul ferestrei cu rol de tejghea, încadrată de un copac și de ghivece cu flori colorate, se înșiră coșuri cu pâine, covrigi și alte bunătăți așezate cu grijă pe ștergare tradiționale cu margini dantelate. Inscripția în limba greacă aflată deasupra îți arată că ai ajuns la brutăria tradițională a familiei Antoniou.

Brutăria tradiționala din Samothraki

Istoria brutăriei

Istoria locului coboară înapoi în timp până în anul 1853, când Ecaterini, străbunica lui Eleni și a lui Giannis avea aici un cuptor la care localnicii din Chora obișnuiau să își coacă pâinile. În 1922, în localitate sosesc refugiați din Asia Mică, așa că nevoile cresc, iar cuptorul se transformă într-o brutărie în toată regula și este preluat de fiul lui Ecaterini, Antonis.

În 1955 vine rândul fiului acestuia, Giorgos, să moștenească brutăria, iar in 1998, după moartea sa, locul trece în proprietatea copiilor, Eleni și Giannis, care s-au hotărat să îi păstreze caracterul tradițional.

Monument istoric

Din anul 1998 casa ce servește drept locuință și brutărie are statutul de monument istoric protejat.

Iată cum sună descrierea din lista Ministerului Culturii: "Caracterizăm drept monument istoric ce necesită o protecție specială din partea statului clădirea (brutărie-locuință) aflată în proprietatea lui Ioannis Antoniou din Chora Samothraki, deoarece constituie un exemplu tipic de arhitectură populară locală, care își păstrează funcția inițială (brutărie tradițională) și este indisolubil legată de memoria locuitorilor insulei."

De unde să cumperi pâine în Samothraki

Pâine și alte bunătăți

Pâinea se pregătește așa cum se făcea odinioară, iar munca începe dis-de-dimineață, când afară nu s-a luminat încă. Aluatul se prepară din făină locală (numită "adesa") și maia și se frământă cu mâna, într-o copaie de lemn. Pâinile rotunde se introduc apoi în cuptorul încăpător din piatră, de 3 metri diametru, în care focul se face de obicei cu lemne de măslin.

Evident, nu se pot pregăti cantități prea mari, așa că dacă nu treci pe la brutărie în orele dimineții, este posibil să te întorci cu mâna goală.

Pâine tradițională din Chora

Dacă Giannis este cel care face pâinea, sora sa, Eleni, pregătește celelalte bunătăți. Covrigi cu susan, pâinici cu brânză (tiropsoma), pâinici cu măsline (eliopsoma), pâinici cu stafide (stafidopsoma), plăcinte cu brânză sau cu trahanas (un fel de tăieței mărunți, făcuți din făină de grâu și lapte sau iaurt) sau peinirli (bărcuțe umplute cu cașcaval și măsline, varianta mai mică a pide-ului turcesc) – toate se așează frumos în coșuri și îmbie copilul din tine.

Pesmeții

Un produs mai special sunt pesmeții, care în greacă se numesc paximadi.

Printre aceștia un loc de frunte îl ocupă eptazimo, o rețetă venită din Asia Mică, care în Samothraki poartă numele de gourgi. Sunt pesmeți făcuți cu drojdie din năut, a căror pregătire este laborioasă și necesită în jur de 33 de ore, de aceea în trecut se găseau doar pe mesele de sărbătoare sau se ofereau în dar la logodne și nașteri. 

Cum pot fi păstrați fără probleme și un an de zile, am plecat de la brutărie cu mai multe pungi pentru acasă, iar Rania de la To Gid' mi-a explicat cum să îi pregătesc. Pesmeții se înmoaie mai întâi un pic în apă, iar apoi se ung cu ulei de măsline. Pe deasupra se pun roșii tăiate cubulețe și se presară oregano (mai ales că oregano din Samothraki are o calitate foarte bună) și brânză sfărâmată. Poate fi și asta o modalitate de a aduce gustul Greciei în casă atunci când ești departe de ea.

Unde se află brutăria

Găsesti brutăria Antoniou chiar pe străduța ce pornește de la cetatea din Chora și merge către centru (la prima răscruce, continuă să mergi pe strada cea de mai jos), înainte de magazinul To Gid'.

Program

Brutăria este deschisă doar în lunile iulie și august, până spre ora 13. Dacă vrei să găsești mai multe produse, te sfătuiesc să treci pe acolo dimineața.

Date de contact

Telefon: +30 255 104 1433

Magazin de pâine în Chora

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki