Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Brutăria tradițională din Chora

Brutăria tradițională din Chora

Dacă hoinărești prin Chora la orele dimineții, o casă din piatră, cu aspect tradițional, aflată pe una dintre străduțele înguste de lângă cetate, îți va atrage imediat atenția.

În pragul ferestrei cu rol de tejghea, încadrată de un copac și de ghivece cu flori colorate, se înșiră coșuri cu pâine, covrigi și alte bunătăți așezate cu grijă pe ștergare tradiționale cu margini dantelate. Inscripția în limba greacă aflată deasupra îți arată că ai ajuns la brutăria tradițională a familiei Antonis.

Brutăria tradițională se află pe una dintre străduțele ce duc spre cetatea din Chora.
Brutăria tradițională se află pe una dintre străduțele ce duc spre cetatea din Chora.

Istoria brutăriei

Istoria locului coboară înapoi în timp până în anul 1853, când Ecaterini, străbunica lui Eleni și a lui Giannis avea aici un cuptor la care localnicii din Chora obișnuiau să își coacă pâinile. În 1922, în localitate sosesc refugiați din Asia Mică, așa că nevoile cresc, iar cuptorul se transformă într-o brutărie în toată regula și este preluat de fiul lui Ecaterini, Antonis.

În 1955 vine rândul fiului acestuia, Giorgos, să moștenească brutăria. Εl va adăuga casei de piatră un etaj – etaj care va servi drept locuință.

În 1998, după moartea sa, locul trece în proprietatea copiilor, Eleni și Giannis, care se hotărăsc să îi păstreze caracterul tradițional.

Brutăria familiei Antonis funcționează încă din anul 1853.
Brutăria familiei Antonis funcționează încă din anul 1853.

Monument istoric

Din anul 1998, casa ce servește drept locuință și brutărie are statutul de monument istoric protejat.

Iată cum sună descrierea din lista Ministerului Culturii:

"Caracterizăm drept monument istoric ce necesită o protecție specială din partea statului clădirea (brutărie-locuință) aflată în proprietatea lui Ioannis Antonis din Chora Samothraki, deoarece constituie un exemplu tipic de arhitectură populară locală, care își păstrează funcția inițială (brutărie tradițională) și este indisolubil legată de memoria locuitorilor insulei."

În limba română:
În limba română: "Funcționează din anul 1853. Brutăria tradițională a familiei Antonis. Monument conservat."

Pâine și alte bunătăți

Pâinea se pregătește așa cum se făcea odinioară, iar munca începe dis-de-dimineață, când afară nu s-a luminat încă. Aluatul se prepară din făină locală (numită adesa) și maia și se frământă cu mâna, într-o copaie de lemn. Pâinile rotunde se introduc apoi în cuptorul încăpător din piatră, de 3 metri diametru, în care focul se face cu lemn de măslin, pentru că este parfumat și arde încet.

Evident, nu se pot pregăti cantități prea mari, așa că dacă nu treci pe la brutărie în orele dimineții, este posibil să te întorci cu mâna goală.

Pâine delicioasă, făcută ca pe vremuri
Pâine delicioasă, făcută ca pe vremuri

Dacă Giannis este cel care face pâinea, sora sa, Eleni, pregătește celelalte bunătăți. Covrigi cu susan, pâinici cu brânză (tiropsoma), pâinici cu măsline (eliopsoma), pâinici cu stafide (stafidopsoma), plăcinte cu brânză sau cu trahanas (un fel de tăieței mărunți, făcuți din făină de grâu și lapte sau iaurt) sau peinirli (bărcuțe umplute cu cașcaval și măsline) – toate se așază frumos în coșuri și îmbie copilul din tine.

Bunătățile se ascund în coșuri, pe rafturi acoperite cu ștergare tradiționale.
Bunătățile se ascund în coșuri, pe rafturi acoperite cu ștergare tradiționale.

Pesmeți tradiționali

Un produs mai special sunt pesmeții, care în greacă se numesc paximadi.

Printre aceștia un loc de frunte îl ocupă eptazimo, o rețetă venită din Asia Mică, care în Samothraki poartă numele de gourgi. Sunt pesmeți făcuți cu maia din năut, a căror preparare este laborioasă și necesită în jur de 33 de ore, de aceea în trecut se găseau doar pe mesele de sărbătoare sau se ofereau în dar la logodne și nașteri. 

Îi poți păstra fără probleme și un an de zile. Dacă vrei să-i pregătești, va trebui mai întâi să-i înmoi cu puțină apă. Îi ungi apoi cu ulei de măsline, pui pe deasupra roșii tăiate cubulețe și brânză feta sfărâmată (nu uita că la fabrica Papanikolau găsești o brânză foarte bună!) și în final presari oregano. În mod similar îi poți folosi în salate.

Poate fi și aceasta o modalitate de a aduce gustul insulei mai aproape de tine, atunci când nu te afli în Samothraki.

Contact brutăria Antonis - Chora, Samothraki

Găsești brutăria Antonis chiar pe străduța ce pornește de la cetatea din Chora și merge către centru (la prima răscruce, continuă să mergi pe strada cea mai de jos), înainte de magazinul To Gid'-The Goat Shop.

Peste drum de ea, pe acoperișul unei case tradiționale, se află cafeneaua-ouzerie I Aetsa, ce aparține aceleiași familii.

I Aetsa
I Aetsa

Brutăria este deschisă doar în lunile iulie și august, până spre ora 13. Dacă vrei să găsești mai multe produse, te sfătuiesc să treci pe acolo în timpul dimineții.

Telefon: +30 255 104 1433

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc