Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Ce să cumperi din Samothraki?

Ce să cumperi din Samothraki?

Să cumperi produse locale înseamnă să sprijini destinația în care te afli, dar poate fi și o experiență culturală – o modalitate de a te apropia de locuri, de oameni și de poveștile lor. Insula Samothraki are câteva produse tradiționale, pe care le poți găsi în mici magazine sau direct la fermieri. Printre ele se numără mierea, brânza, uleiul de măsline, oregano, dar și cosmetice, dulciuri, diferite lichioruri sau tsipouro.

Brânzeturi Papanikolau

În satul Makrylies de lângă Xiropotamos se află mica ferma Papanikolau, care produce diferite tipuri de brânzeturi, exclusiv din laptele provenit de la oile și caprele din Samothraki.

Le poți lua pentru a le mânca pe insulă, dar le poți cumpăra și pentru acasă (îți recomand brânza maturată graviera) - cele mai multe sunt vidate sau în saramură.

Brânză de la Fabrica Papanikolau
Brânză de la Fabrica Papanikolau

Ulei de măsline

Din categoria "trebuie să iei acasă", aș menționa uleiul de măsline. Da - știu că îl găsești și la noi în supermarketuri, dar cu siguranță nu este același lucru.

Samothraki are o tradiție îndelungată, iar la începutul secolului al XX-lea pe insulă funcționau mai multe mori de ulei. Livezile de măslini acoperă suprafețe întinse în partea de sud-vest. Uleiul este pur și aromat, de culoare verzuie. Adesea îl poți cumpăra de la proprietarul vilei unde ești cazat sau de prin vecini, la prețuri în jur de 50 EUR/bidon de 5 litri.

În magazinele din Chora și Kamariotissa se găsesc sticle cu ulei de măsline Astrae, o afacere de familie condusă de un biolog și de un specialist în știința mediului. Măslinele și uleiurile lor au câștigat premii și merg la export.

Ulei de măsline produce și ferma Atzanos din Xiropotamos, dar și ferma Papanikolau (cea cu fabrica de brânză).

Ulei de măsline la ferma Papanikolau
Ulei de măsline la ferma Papanikolau

Miere

Insula Samothraki este renumită pentru bogăția și varietatea florei sălbatice, ca și pentru numărul mare de plante endemice. Dacă adaugi la aceste aspecte și lipsa de poluare, rezultatul este o miere pură, de înaltă calitate, cu un gust ușor condimentat.

Pe insulă sunt în jur de 10.000 de stupi. Poți cumpăra mierea direct de la apicultori, dar și din magazinele și supermarketurile din Therma, Chora și Kamariotissa. Ferma Atzanos din Xiropotamos produce și miere, la fel și ferma Vavouras din Ano Kariotes.

Stupi în localitatea Ano Kariotes
Stupi în localitatea Ano Kariotes

Dulcețuri și fructe "la lingură"

Tradițional pentru Samothraki este praousti koutaliou, adică acel fruct galben-portocaliu (un fel de corcodușă), specific insulei, conservat în sirop de zahăr și apoi savurat cu lingura (koutali) sau lingurița (koutalaki), alături de o cafea grecească.

Îl poți încerca la cafenelele de pe insulă sau îl poți cumpăra la borcan, pentru acasă. Poți alege și borcane cu alte dulcețuri de fructe tou koutaliou – vișine, nuci, smochine, dovleac etc. Le găsești în număr mare la cofetăriile tradiționale I Aggeliki din Kamariotissa și I Samothraki din Chora (unde îți recomand să încerci și ciocolata de casă cu sare de mare sau pe cea cu migdale și portocale).

Dulcețuri pentru toate gusturile la cofetăria I Aggeliki din Kamariotissa
Dulcețuri pentru toate gusturile la cofetăria I Aggeliki din Kamariotissa

Dulcețuri și multe altele la cofetăria I Samothraki din Chora
Dulcețuri și multe altele la cofetăria I Samothraki din Chora

Dulcețuri poți cumpăra și de la două dintre tavernele din Samothraki. La taverna O Vrachos din Profitis Ilias vei găsi dulcețuri excelente din praousti, dovleac, struguri, cireșe, vișine, smochine, lămâie sau portocale, iar la taverna I Krimniotissa, aflată sus, lângă bisericuța Panagia Krimniotissa, vei găsi dulcețuri, dar și alte produse de la Asociația Femeilor din Samothraki.

Paste și pesmeți

Tot Asociația Femeilor din Samothraki produce și variate tipuri de paste tradiționale (printre care trachanas și flomari).

La brutăria tradițională din Chora găsești pesmeți preparați cu maia din năut (gourgi), care rezistă și un an, în ciuda faptului că nu conțin conservanți. Îi poți cumpăra pentru acasă și îi poți pune într-o salată cu gust grecesc – cu roșii, feta, oregano și ulei de măsline.

Condimente și ceaiuri

Samothraki se mândrește cu un oregano de o calitate foarte bună, care nu dă gust amar mâncării. Îi vei simți din plin mireasma în aer atunci când vei urca pe Muntele Saos, în drumeții pe la vathre și cascade.

Mai poți cumpăra și diferite ceaiuri de plante: ceai de munte (sideritis), de mentă, de cimbrișor, de verbină aromată (louiza), de busuiocul cerbilor (fliskouni) sau de alte plante.

Ceai
Ceai "fliskouni"

Pentru ceaiuri și condimente, fă o vizită la magazinul I Samothraki din Chora, care are o gamă foarte variată.

Ceaiuri, condimente și dulciuri la magazinul I Samothraki din Chora
Ceaiuri, condimente și dulciuri la magazinul I Samothraki din Chora

Bere Fonias

Samothraki are berea sa artizanală, făcută cu apă de pe insulă și care poartă numele râului Fonias. Fabrica se numește Samothraki Microbrewery și se află la ieșirea din Kamariotissa spre Chora.

Poți cumpăra berea direct de la fabrică (are program până pe la prânz) sau din supermarketuri.

Bere Fonias India Pale Ale la Camping Varades
Bere Fonias India Pale Ale la Camping Varades

Tsipouro

Dacă vrei să te simți pentru câteva momente ca un localnic, așază-te la o tavernă și comandă un păhărel de tsipouro (rachiul grecesc) și o farfurie de mezedes (vezi și articolul Ce să mănânci în Samothraki).

Pentru a-l lua acasă, găsește un producător local. De exemplu, ferma Atzanos, care face și vin, miere și ulei de măsline. Poți întreba și pe la taverne - adesea, tsipouro este de producție proprie, cum este cazul tavernei Paradeisos din Profitis Ilias.

Păhărele cu tsipouro și
Păhărele cu tsipouro și "mezedes" la cafeneaua Karnagio din Kamariotissa

Lichioruri de casă

Asociația Femeilor din Samothraki mai produce și diferite lichioruri - de rodie, praousti, nuci sau koumari (fructul copacului Arbutus unedo).

Lichioruri de casă poți cumpăra și de la cafeneaua Trapeza din Chora – printre ele se numără lichiorul de vișine, de mandarine, dar și cel mai deosebit, din mușcată lămâiță (arbaroriza).

La cafeneaua Trapeza vei găsi lichioruri

Produse cosmetice

În cele câteva magazine din Chora vei găsi săpunuri cu lapte de capră sau de măgăriță (în Chora, în zona numită Baxedes, există o fermă de măgăruși), dar și tincturi, uleiuri esențiale sau creme care au ca materie primă plantele locale.

Cosmetice naturale mai găsești la cafeneaua Trapeza, dar și la ferma Papanikolau din Xiropotamos.

Săpunuri de la ferma de măgăruși Onorama
Săpunuri de la ferma de măgăruși Onorama

Suvenire

Poate că suvenirele nu sunt chiar produse local, însă unele sunt caracteristice și te pot ajuta să-ți amintești cu drag de vacanțe și de locurile prin care ai trecut.

Chiar în centrul Chorei se află câteva magazine. Între ele, se distinge To Gid' - Goat Shop, unde produsele sunt personalizate cu texte și imagini cu ipostaze amuzante ale caprelor din Samothraki.

To Gid'-Goat Shop
To Gid'-Goat Shop

Magazinul To Oneiro din Chora
Magazinul To Oneiro din Chora

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc