Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Chora, orășelul agățat de munte

Chora, orășelul agățat de munte

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Capitala insulei nu este, așa cum poate te-ai aștepta, un port la mare, ci este situată în interior, în partea de nord-vest, într-o mică depresiune aflată între culmile Muntelui Saos. Motivația acestei amplasări o găsim în perioada Evului Mediu, când așezarea trebuia să fie adăpostită de atacurile piraților care timp de secole au reprezentat una dintre principalele amenințări pentru Samothraki. Astfel, chiar dacă se află la doar 5-6 km distanță de mare, Chora rămâne ascunsă privirii.

Numele se traduce în limba greacă prin "oraș mai mare, capitală a unei insule". Cu cei aproximativ 700 de locuitori ai săi, Chora nu mai este astăzi cea mai mare localitate, fiind întrecută de Kamariotissa, dar a rămas capitală administrativă. Aici se află Primăria, pompierii, Centrul Medical (încă în renovare după inundațiile din toamna anului 2017) și Centrul Cultural.

Vedere aeriană Chora Samothraki


"Capitală" sună de fapt destul de pretențios. Chora (apare pe unele hărți și sub numele de Samothraki) este de fapt un sătuc tradițional pitoresc, construit în amfiteatru, pe pantele muntelui Saos. Casele de piatră par a se îngrămădi unele în altele, dar sunt ridicate în așa fel încât să lase lumina soarelui să ajungă la clădirile din jur. Cele mai multe au două etaje, balcon de lemn și acoperiș de țiglă roșie, pe care adesea stau pietre ce îl protejează de vânturile puternice.

Chora este o veche așezare fermecătoare, cu străduțe înguste în pantă, cu ruinele unei cetăți genoveze în vârf de stâncă, cu câteva magazine de bijuterii și suveniruri (fă neapărat o vizită la To Gid'-Goat Shop), cu mai multe cafenele și taverne și cu o mare biserică din care în zilele de duminică ies oameni cochet îmbrăcați, purtând în mâini buchețele de busuioc.

Acoperis din Chora

Strada din Chora

Ce să faci în Chora

Nu există aici multe obiective turistice în sensul clasic – poți vizita ce a mai rămas din cetate, un mic muzeu etnografic sau Biserica Adormirea Maicii Domnului (în care se află capetele celor cinci neomartiri din Samothraki), dar toată așezarea este un obiectiv în sine. Încă din anul 1978 statul grec a declarat-o localitate tradițională conservată.

Hoinărește fără scop pe străduțele pietruite și prin piețele cu platani enormi, observă arhitectura caselor tradiționale, fotografiază pisicile aproape omniprezente. Când obosești, ia-ți un răgaz și fă un popas la una dintre cafenele. Încearcă clătitele și omletele de la Trapeza și To Stenaki, dulciurile de la Lefkos Pirgos și cofetăria Samothraki, bea un frappe grecesc și neapărat savurează plăcintele și pâinea coaptă în cuptor cu lemne de la vechea brutărie ce funcționează din 1853 (este deschisă doar în lunile iulie-august).

Lefkos Pirgos

Un moment bun să te afli în Chora este înainte de lăsarea serii, când poți să bei o bere rece, un cocktail sau un pahar cu vin la un bar cu vedere panoramică și să admiri culoarea roșiatică în care lumina soarelui ce apune învăluie mica așezare.

De ce să te cazezi în Chora

Dacă îți plac localitățile grecești tradiționale, Chora poate reprezenta o variantă bună de cazare. Nu este situată pe malul mării, însă ajungi destul de ușor peste tot și ai la câțiva pași distanță cele mai frumoase baruri și cafenele de pe insulă.

Plante pe scara unei case din Chora

Case din Chora

Arhitectura din Chora

Vedere de la taverna To Stenaki din Chora

Atzanos House din Chora

Arcade in Chora

Platan in Chora

Statuia in Chora

Scuter in Chora

Usi albastre in Chora

Biserica din Chora

Magazin de suveniruri in Chora

Vedere din Chora spre munte

Noaptea in Chora

Terasa noaptea in Chora

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc