Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Chora - oraselul agatat de munte

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Capitala insulei nu este, asa cum poate te-ai astepta, un port la mare, ci este situata in interior, in partea de nord-vest, intr-o mica depresiune aflata intre culmile Muntelui Saos, la aprox. 5 km est de Kamariotissa. Motivatia acestei amplasari o gasim in perioada Evului Mediu, cand trebuia sa fie adapostita de atacurile piratilor care timp de secole au fost una din principalele amenintari pentru insula. Astfel, chiar daca se afla la doar 5-6 km distanta de mare, Chora este ascunsa privirii.

Vedere spre cetatea din Chora

Numele de Chora se traduce in limba greaca prin "oras mai mare, capitala a unei insule". Cu cei 700 de locuitori ai sai, astazi nu mai este cea mai mare asezare, fiind intrecuta de Kamariotissa, dar a ramas capitala administrativa. Aici se afla Primaria, pompierii, Centrul Medical si Centrul Cultural.

"Capitala" suna de fapt destul de pompos. Chora (sau Hora, dar apare pe unele harti si sub numele de Samothraki) este de fapt un satuc traditional pitoresc, construit in amfiteatru, pe pantele Muntelui Saos. Casele de piatra par ca se ingramadesc, dar sunt ridicate in asa fel incat sa nu impiedice lumina soarelui sa ajunga la celelalte. Cele mai multe au doua etaje, balcon de lemn si acoperis de tigla rosie. Pe acoperisuri sunt puse pietre ca sa le protejeze de vanturile puternice.

Este o veche asezare fermecatoare, cu stradute inguste in panta, cu ruinele unei cetati genoveze in varf de stanca, cu cateva magazine de bijuterii si suveniruri, cu ceva cafenele si taverne si cu o biserica de la care duminica vei vedea venind oameni cochet imbracati, cu buchetele de busuioc in mana.

In Chora nu sunt multe obiective turistice in sensul clasic – poti vizita un mic muzeu etnografic sau Biserica Adormirea Maicii Domnului (in care se afla capetele celor cinci martiri din Samothraki), dar cam toata asezarea este un obiectiv in sine. Statul grec a declarat-o asezare traditionala in conservare inca din 1978.

Iti recomand sa te pierzi cateva zeci de minute pe stradutele pietruite, prin pietele cu platani, sa admiri arhitectura caselor sau sa mangai pisicile care sunt peste tot. Cand obosesti ia un ragaz la una din cafenele.

Un moment bun sa te afli aici este inainte de lasarea serii, cand poti sa bei o bere rece sau un pahar de vin la un bar cu vedere panoramica si sa admiri culoarea rosiatica pe care apusul o imprastie asupra asezarii si cetatii. Poate si sa incerci o conversatie cu localnicii, care sunt deschisi si prietenosi.

Daca iti plac localitatile grecesti cu casute in stil traditional, Chora poate reprezenta o varianta buna de cazare pentru tine, chiar daca in general preturile sunt o idee mai mari decat in Kamariotissa sau Therma. Dimineata poti lua micul dejun la una din cafenele (incearca clatitele pregatite in diferite feluri de la Stenaki) sau poti gusta produsele de patiserie din brutarii. O Lefkos Pirgos si Trapeza se numara printre cele preferate pentru dulciuri, iar la brutaria Papadosiakos, care functioneaza din 1853, gasesti paine traditionala.

Taverna Lefkos Pirgos din Chora

Plante pe scara unei case din Chora

Strada din Chora

Case din Chora

Acoperis din Chora

Arhitectura din Chora

Vedere de la taverna To Stenaki din Chora

Atzanos House din Chora

Arcade in Chora

Platan in Chora

Statuia in Chora

Scuter in Chora

Noaptea in Chora

Usi albastre in Chora

Biserica din Chora

Terasa noaptea in Chora

Magazin de suveniruri in Chora

Vedere din Chora spre munte

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki