RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Chora - oraselul agatat de munte

ChoraChora

Capitala insulei nu este, asa cum poate te-ai astepta, un port la mare, ci este situata in interior, in partea de nord-vest, intr-o mica depresiune aflata intre culmile muntelui Saos, la aprox. 5 km est de Kamariotissa. Motivatia acestei amplasari o gasim in perioada Evului Mediu, cand trebuia sa fie adapostita de atacurile piratilor care timp de secole au fost una din principalele amenintari pentru insula. Astfel, chiar daca se afla la doar 5-6 km distanta de mare, Chora este ascunsa privirii.

Straduta in ChoraStraduta in Chora

“Capitala” suna de fapt destul de pompos. Chora (sau Hora, dar apare pe unele harti si sub numele de Samothraki) este de fapt un satuc traditional pitoresc, construit in amfiteatru, pe pantele muntelui Saos. E o veche asezare fermecatoare, cu case de piatra cu doua etaje si acoperis de tigla rosie, cu stradute inguste in panta, cu ruinele unei cetati genoveze in varf de stanca, cu cateva magazine de bijuterii si hainute, cu ceva cafenele si taverne si cu o biserica de la care duminica vei vedea venind oameni cochet imbracati, cu buchetele de busuioc in mana.

Taverna in ChoraTaverna in Chora

In Chora nu sunt multe obiective turistice in sensul clasic – poti vizita un mic muzeu etnografic sau biserica Adormirea Maicii Domnului (in care se afla capetele celor cinci martiri din Samothraki), dar cam toata asezarea este un obiectiv in sine. Statul grec a declarat-o asezare conservata inca din 1978.

Iti recomand sa te pierzi cateva zeci de minute pe stradutele pietruite, prin pietele cu platani, sa mangai pisicile care sunt peste tot sau sa admiri design-ul bijuteriilor din cele cateva magazinase cochete.

Un moment bun sa te afli aici este seara, cand poti sa bei o bere rece sau un pahar de vin la una din cafenelele cu vedere panoramica si sa admiri culoarea rosiatica pe care apusul o imprastie asupra asezarii si cetatii. Poate si sa incerci o conversatie cu localnicii, care sunt deschisi si prietenosi.

Chora noapteaChora noaptea

Daca iti plac localitatile grecesti cu casute albe, in stil traditional, Chora poate reprezenta si o varianta buna de cazare pentru tine, chiar daca in general preturile sunt mai mari decat in Kamariotissa sau Therma. Dimineata poti lua micul dejun la una din cafenele (la Stenaki poti incerca clatitele pregatite in diferite feluri) sau poti incerca produsele de patiserie din brutarii.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa