Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki Shopping

Fara indoiala, cel mai cunoscut simbol al insulei este statuia zeitei Nike (Victoria) inaripata, aflata astazi la Muzeul Luvru. Faima sa a ajuns in toate colturile lumii, fiind considerata o capodopera a antichitatii.

Victoria din Samothraki la Luvru

Descoperirea si drumul spre Paris

La 15 aprilie 1863 Charles Champoiseau, viceconsul al Frantei la Adrianopole (astazi Edirne) si arheolog amator totodata, gasea in mica insula Samothraki, stapanita pe atunci de turci, parti din corpul unei statui. Cel care a facut descoperirea a fost un muncitor grec care lucra la sapaturi si care i-a strigat lui Champoiseau: "Domnule, am descoperit o femeie!". Statuia a fost gasita imprastiata in 118 bucati in zona Sanctuarului Marilor Zei. Aceasta fragmentare se explica si prin modul de lucru al artistilor din perioada elenistica: mai intai se realizau partile componente si abia la final erau asamblate.

Imediat dupa descoperire Chaimposeau a cerut aprobarea Imperiului Otoman pentru a trimite statuia in Franta. La transport a fost folosita o nava franceza de razboi, iar pe 11 mai 1864 Nike sosea la Luvru. Specialistii care au renovat opera acum cativa ani au concluzionat ca in timpul drumului aceasta a suferit deteriorari.

Doi ani mai tarziu Nike era expusa pentru prima data in muzeu, insa fara prora pe care se sprijina azi. Abia in 1875 arheologii austrieci care faceau cercetari in Samothraki si-au dat seama ca bucatile de marmura gri pe care Champoiseau le ignorase, crezand ca apartin unui monument funerar, constituiau de fapt prora navei pe care artistul antic o sculptase ca baza pentru zeita inaripata. Prora a fost si ea transportata la Luvru, asa ca din 1884 statuia reasamblata a fost expusa deasupra scarii Duru.

In timpul sapaturilor facute mult mai tarziu, in 1950, Karl Lehman si echipa sa de arheologi au gasit in zona in care se facuse descoperirea initiala palma dreapta a statuii. Doua degete au fost descoperite de sotia lui Lehman, Phyllis Williams, la Viena, printre fragmentele excavarilor de sec. al XIX-lea aflate intr-un depozit al Muzeului de Arta. Si aceste parti au luat drumul Muzeului Luvru.

In Sanctuarul Marilor Zei s-au mai gasit de-a lungul timpului alte doua reprezentari ale zeitei Nike inaripata – una (copie romana) este astazi expusa la Muzeul de Istoria Artei din Viena, iar cealalta in Muzeul Arheologic din Samothraki.

Cine a fost autorul si care era rolul lui Nike?

Pentru o buna perioada s-a crezut ca statuia a fost un semn de multumire adus de Dimitrios Poliokritis (337-283 I.Hr.) dupa invingerea flotei lui Ptolemeu in largul coastelor Ciprului in jurul anului 290 I.Hr. Astazi ipoteza cea mai acceptata este ca opera a fost comandata in sec. II I.Hr. de locuitorii din Rhodos sculptorului Pythokritos pentru a multumi Marilor Zei pentru o victorie navala.

Cu certitudine nu se stie decat ca statuia avea scopul de a comemora o batalie navala si ca a fost realizata in epoca elenistica, candva intre anii 220 si 185 I.Hr.

Zeita este infatisata aterizand pe prora unei nave, cu aripile deschise, fiind vizibila de la departare. Rolul ei era cel de a anunta victoria si conform unor pareri avea bratul drept ridicat fie pentru a saluta, fie pentru a trambita izbanda, fie pentru a tine o coroana.

Caracteristici

In forma actuala Nike este alcatuita din mai multe bucati principale: o bucata mare de la bust pana la picioare, partea de sus a bustului si aripile. Aripa stanga a fost reasamblata din mai multe fragmente, iar aripa dreapta a fost refacuta de specialistii de la Luvru, copiind-o in oglinda pe cea stanga.

Statuia este monumentala, masurand (cu tot cu prora) 5,57 m inaltime si este construita din marmura alba de Paros. Prora navei pe care se sprijina este realizata din marmura de Rhodos de culoare gri.

Avand in vedere ca partea sa stanga este mai atent lucrata, se presupune ca intentia sculptorului a fost ca statuia sa fie vazuta de catre public din partea stanga, cam la trei sferturi din profil. Procedura era comuna in perioada elenistica.

Desi capul si bratele statuii nu au fost gasite nici pana in ziua de astazi, acest lucru pare ca nu face decat sa sporeasca forta de expresie si farmecul pe care Nike il exercita asupra privitorului.

Restaurare

In anul 2013 Muzeul Luvru obtinea 4 milioane de Euro in urma unei campanii de strangere de fonduri destinate restaurarii lui Nike. In 2013-2014 statuia a fost curatata si analizata cu atentie, ocazie cu care s-au descoperit pigmenti de vopsea albastra, ceea ce duce la ipoteza ca initial cel putin o parte a statuii era colorata.

Incercarile de repatriere

In februarie 1999, locuitorii din Samothraki au adresat mai multe scrisori politicienilor din Grecia, pentru a solicita reintoarcerea statuii in locul in care a fost gasita. Nu au avut nici un rezultat.

In luna august a aceluiasi an artistul american Max Mulhern a creat o replica moderna din aluminiu a statuii, pe care a adus-o personal pe insula pentru a o oferi in dar locuitorilor, insa Ministerul Culturii din Grecia nu a fost de acord cu amplasarea acesteia pe locul initial, asa ca statuia cea noua a fost ingropata undeva langa mare. Povestea drumului acestei statui catre Samothraki a fost descrisa in documentarul "Max et la sculpture qui marche".

O alta incercare de a o readuce pe Nike in tara sa natala a fost facuta de Grecia in 2013, dar fara succes.

Cei care viziteaza acum insula Samothraki pot vedea doar o copie a statuii, expusa inca din sec. al XIX-lea in camera D a Muzeului de Arheologie din Palaiopoli.

Copia lui Niki din Muzeul de Arheologie

Comentarii (1)

Dan
20 Sep 2019, 10:42
Cred că îi ajunge cât a stat la Luvru zeiței Nike. 150 de ani sunt mai mult decât suficient ca răsplată pentru restaurarea francezilor. Locul ei este doar în Samothraki, clar!
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki