RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

Victoria din SamothrakiVictoria din Samothraki

In aprilie 1863 Charles Champoiseau, viceconsul francez in Adrianopole (astazi Edirne) si arheolog amator totodata, descoperea in mica insula stapanita pe atunci de turci statuia zeitei Niki (Victoria), pe care o trimitea in acelasi an la Paris (fragmentele de aripa, trupul monumental si prova navei au fost reasamblate in mai multe faze).

Se crede ca statuia a fost comandata in secolul 2 i.H. sculptorului Pythokritos din Rhodos pentru a celebra o victorie navala. Aceasta reprezinta o figura feminina inaripata – zeita Victoria, care aterizeaza pe prora unei nave. Statuia este monumentala, masurand in total 5,57 m inaltime si este construita din marmura de Paros. Baza este construita din marmura de Rhodos, de o culoare gri, in contrast cu albul corpului principal.

Desi nu are cap si nici brate, statuia este o capodopera a arhitecturii grecesti, fiind una din cele mai celebre in lume. Capul nu a fost niciodata gasit, in schimb au fost descoperite diferite fragmente din brate. De exemplu, in anul 1950 Karl Lehmann a descoperit aproape de locul unde era pozitionata initial statuia mana sa dreapta, dar fara degete, acestea din urma fiind gasite intr-un depozit din Muzeul de arta din Viena.

Din 1883, statuia a fost expusa in Luvru, din 1884 dominand scara Duru. In septembrie 2013 a inceput un amplu proces de restaurare - atat a statuii, cat si a scarii monumentale, proiect care va dura cel putin 18 luni si in cadrul caruia marmura va fi curatata, iar blocul de ciment care sta intre statuie si nava va fi inlaturat, intrucat nu era initial acolo.

In februarie 1999, locuitorii din Samothraki au adresat mai multe scrisori politicenilor din Grecia, pentru a incerca reintoarcerea statuii in locul in care a fost gasita. In august artistul Max Mulhern a creat o replica moderna din aluminiu a statuii, pe care a adus-o personal in insula pentru a o oferi in dar locuitorilor, insa Ministerul Culturii din Grecia nu a fost de acord cu amplasarea acesteia pe locul initial, asa ca statuia cea noua a fost ingropata undeva langa mare. Povestea drumului acestei statui catre insula a fost detaliata in documentarul "Max et la sculpture qui marche".

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa