RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Sanctuarul Marilor Zei

Rotonda lui ArsinoeRotonda lui Arsinoe

In antichitate insula era faimoasa pentru existenta unuia din cele cateva sanctuare din lumea greaca unde se desfasurau ceremonii de initiere. Cultul misterelor Marilor Zei ii ajuta pe initiati sa devina persoane mai bune si sa capete protectie, insa din cauza secretului ce invaluia aceste ritualuri, putine informatii despre acestea au ajuns pana astazi.

Sanctuarul, datand initial din perioada preelenistica (epoca bronzului), a supravietuit mai multor cutremure si atacuri ale piratilor, fiind reconstruit in repetate randuri si a fost abandonat dupa ce crestinismul a devenit religie oficiala.

Legenda povesteste ca aici s-au intalnit parintii lui Alexandru cel Mare, regele Filip al II-lea si printesa Olimpia, in timpul initierii lor in misterele din Samothraki.

Astazi, poti vizita ruinele vechiului oras (Paleopolis) si Sanctuarul Marilor Zei, care se afla intr-o frumoasa vale impadurita a Muntelui Saos, cadrul ideal pentru a te introduce in atmosfera sacra a locului. Vei gasi ramasite din mai multe perioade, principalele datand din epocile elenistica si romana, dar si ruinele unei fortarete bizantine.

Ruinele constructiei rotunde sunt ceea ce a mai ramas din Arsinoeinon, cladire unde aveau loc sacrificii, construita in anul 285 de regina Arsinoe a Traciei si care era cea mai mare cladire rotunda construita in Grecia antica.

Inainte de a ajunge la vechile ramasite ale cladirilor, iti recomand sa vizitezi micul muzeu de la intrare. Aici vei gasi si o copie a statuii zeitei Nike (Victoria), faimoasa in toata lumea, descoperita in insula Samothraki si al carei original se afla astazi la Muzeul Luvru din Paris. Toti aici iti vei putea face o idee despre cum aratau cladirile sau detaliile cladirilor ale caror ruine urmeaza sa le vezi.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa