Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

La capat de insula: Akrotiri si Agios Andreas

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Cum mergi pe promenada din Kamariotissa spre vest (spre stanga cum te uiti la mare), cam la 1,8 kilometri departare vei intalni mai intai laguna ce poarta numele de Agios Andreas ("Sf. Andrei") si in final capul Akrotiri.

Laguna Agios Andreas

Treci pe langa o capela si apoi un drum de pamant te poarta printre doua intinderi de apa – laguna in stanga si marea in dreapta. Peisajul e dominat de albastrul apei, de griul cenusiu al pietrisului si de verdele dat de petele de vegetatie.

Agios Andreas

Agios Andreas este una din cele mai importante zone umede din Samotraki, fiind desemnata arie de protectie speciala. Locul este ideal pentru pasionatii de bird watching, caci aici fac popas diferite specii de pasari migratoare inainte de a ajunge in delta raului Evros. Printre ele se numara egrete, pescarusi, cormorani, lisite si mai rar pelicani si lebede.

Laguna are apa sarata, o suprafata de circa 500 mp si o adancime medie de 1,5 metri si maxima de 5 metri, fiind separata de mare printr-o fasie de uscat. Localnicii o numesc si "daliani", adica "loc cu peste", insa in prezent pestii au cam disparut din apele sale.

Capul Akrotiri

Dintre toate promontoriile insulei, Capul Akrotiri este cel mai important - o limba de pamant care inainteaza adanc in mare, generand curenti si dand nastere la pericole pentru ambarcatiunile care incearca sa il ocoleasca prea aproape de tarm, mai ales ca vanturile de nord si nord-vest bat puternic in zona. Intre multele blesteme ale folclorului din Samothraki unul iti ureaza sa te ineci si valurile sa te scoata la mal tocmai pe capul Akrotiri.

Nu cu mult timp in urma pe acest petec de uscat fusesera plasate patru turbine eoliene. Ele au fost desfiintate, insa locul este cunoscut inca dupa acest reper.

Spre capatul promontoriului se afla un far. Tot pe acolo, printre pietricele, se gasesc melcisori si scoici frumos modelate cu care iti poti completa colectia de suveniruri din Samothraki. Unele din plantele care cresc aici se afla intr-o salata din meniul tavernei To Stenaki din Chora - o poti incerca daca esti curios (seamana cu un fel de alge).

Pont

De obicei zona este batuta de vanturi, asa ca daca pleci in plimbare nu uita sa iei cu tine niste haine care sa te protejeze.

Odata ajuns la capul Akrotiri, intoarce-te si priveste insula! Vei ramane cu o imagine de neuitat.

Capela

Drumul spre Agios Andreas

Peisaj la Agios Andreas

Capul Akrotiri

La Capul Akrotiri

Melcisori la Capul Akrotiri

Vegetatie la Capul Akrotiri

Samothraki vazut dinspre Capul Akrotiri

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki