Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
La capăt de insulă: Akrotiri și Agios Andreas

La capăt de insulă: Akrotiri și Agios Andreas

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee Plaje din Samothraki

Dacă te vei plimba pe promenada din Kamariotissa către vest (spre stânga cum te uiți la mare), cam la 1,8 kilometri depărtare vei întâlni mai întâi laguna ce poartă numele de Agios Andreas ("Sf. Andrei") și în final capul Akrotiri.

Drumul trece pe lângă o bisericuță și asfaltul se transformă treptat în pământ. Te găsești între două întinderi de apă: în partea ta stângă se află laguna, iar în dreapta este marea. Peisajul e dominat de albastrul apei, de griul cenușiu al pietrișului și de verdele dat de petele de vegetație, care primăvara sunt colorate de flori micuțe.

Capela Agios Andreas

Excursie la laguna Agios Andreas

Primavara in Samothraki

Laguna Agios Andreas

Agios Andreas este una dintre cele mai importante zone umede din Samothraki și a fost desemnată arie de protecție specială. Locul este ideal pentru pasionații de bird watching, fiindcă aici fac popas diferite specii de păsări migratoare înainte de a ajunge în delta râului Evros. Printre ele se numără egrete, pescăruși, cormorani, lișițe și mai rar pelicani și lebede.

Laguna, separată de mare printr-o fâșie de uscat, are apă sărată. Suprafața este de circa 500 mp, iar adâncimea maximă este de 5 metri. Localnicii o numesc și daliani, adică "loc cu pește", însă în prezent peștii au cam dispărut din apele sale.

Laguna Agios Andreas

Capul Akrotiri

Dintre toate promontoriile insulei, Capul Akrotiri este cel mai important: o limbă de pământ care înaintează adânc în mare, dând naștere la curenți. Capul este periculos pentru ambarcațiunile care încearcă să îl ocolească prea aproape de țărm, mai ales că vânturile de nord și nord-vest bat puternic aici. Faptul este reflectat și de unul dintre multele blesteme ale folclorului din Samothraki, care spune "să te îneci, iar valurile să te scoată la mal tocmai pe capul Akrotiri".

Cu câțiva ani în urmă fuseseră plasate pe acest petec de uscat patru turbine eoliene. Astăzi ele nu mai există - în capătul promontoriului se află doar farul.

Farul de la Capul Akrotiri

Pont

Dacă pleci în această plimbare, ia cu tine o haină care să te protejeze de vânt.

Odată ce ai ajuns la Capul Akrotiri, întoarce-ți privirea către insulă. Din acest loc Muntele Saos îți dăruiește imagini minunate, în special în lumina roșiatică a apusului.

Akrotiri Samothraki

Capul Akrotiri

Akrotiri Kamariotissa

Agios Andreas Kamariotissa

Agios Andreas Samothraki

Samothraki dinspre Capul Akrotiri

Apus pe Capul Akrotiri Samothraki

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Rezervă bilete de feribot
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc