Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Pachia Ammos, cea mai cunoscută plajă din Samothraki

Pachia Ammos, cea mai cunoscută plajă din Samothraki

Dintre toate plajele din Samothraki, Pachia Ammos este cu siguranță cea mai faimoasă. Este un loc popular printre cei mai mulți vizitatori ai insulei, pentru simplul motiv că este singura plajă cu nisip accesibilă cu mașina și una dintre puținele amenajate. Ca atare, este și unul dintre cele mai "turistice" locuri din Samothraki.

Nisipul NU este unul fin, deși plaja mai apare câteodată promovată așa. Chiar numele de Pachia Ammos s-ar traduce prin "nisip gros". Este un nisip cu granulație mai mare, de culoare deschisă, amestecat pe alocuri cu pietricele.

Plaja Pachia Ammos se află în sud, la capătul drumului care pornește din Kamariotissa și străbate întreaga latură de vest a insulei. Pentru aproape 17 kilometri (care se traduc în 25-30 de minute de mers cu mașina), vei traversa zona agricolă, întinderi cu livezi de măslini și câteva sate care par uneori adormite. Câteodată va trebui să încetinești, pentru a lăsa loc oilor sau caprelor să treacă strada (mai multe despre drumurile din Samothraki poți afla din articolul Cum te deplasezi pe insulă).

Drumul este asfaltat și se poate parcurge cu orice tip de mașină, dar este departe de a fi perfect. Sunt locuri unde are o înclinație un pic mai mare, este plin de serpentine și, în cele câteva zone prin care curge apa în sezonul ploios, se formează gropi care sunt reparate (sau nu) în fiecare primăvară.

Plaja Pachia Ammos se află la capătul drumului ce străbate partea de vest a insulei.
Plaja Pachia Ammos se află la capătul drumului ce străbate partea de vest a insulei.

Plaja este cuibărită într-un golf, între două culmi stâncoase, este destul de lată și se întinde pe o lungime de circa 800m. La orizont poți zări insula Gokceada/ Imvros (ai grijă ca mobilul să nu se conecteze la rețelele turcești!), iar dacă îți întorci privirea, în spate vei vedea culmile stâncoase ale Muntelui Saos.

Ca de altfel cea mai mare parte a insulei, și zona plajei Pachia Ammos face parte din rețeaua Natura 2000. Peisajul este arid, cu puțini copaci, dar cu multe tufe și arbuști, înveselit pe alocuri de petele roz de culoare ale florilor de leandru. Cândva, pe la începutul sec. al XX-lea, întreaga zonă era împădurită, însă pășunatul excesiv al caprelor a dus la degradarea solului și a împiedicat arborii să mai crească. Astăzi au mai rămas pe plajă doar câteva exemplare răzlețe de stejar pufos (Quercus pubescens).

Golful în care se află plaja Pachia Ammos, văzut dinspre est
Golful în care se află plaja Pachia Ammos, văzut dinspre est

Râul Ammos străbate plaja și se varsă în mare, fiind vizibil de obicei doar după perioadele cu ploi abundente. Mai demult, locul se numea Paralia tou Ammou ("Plaja lui Ammos"), numele de Pachia Ammos fiind relativ recent.

Clima este mai blândă în această parte a insulei (vezi și articolul despre vremea în Samothraki). Se poate întâmpla ca pe latura de nord să plouă, în timp ce în zona plajei Pachia Ammos timpul să fie frumos și însorit. Și apa este de obicei mai caldă decât în nord.

Vegetația este dominată de arbuști, cu câțiva copaci și tufe colorate de leandru.
Vegetația este dominată de arbuști, cu câțiva copaci și tufe colorate de leandru.

Nu există parcare organizată, dar poți lăsa mașina în apropierea plajei. Dacă ești tentat să o lași la umbra vreunui copac, trebuie să-ți asumi și faptul că s-ar putea să găsești o capră cocoțată pe ea, în încercarea de a ajunge la frunze. Caprele din Samothraki nu iartă nimic!

Caprele se urcă adesea pe mașini pentru a ajunge la frunzele copacilor.
Caprele se urcă adesea pe mașini pentru a ajunge la frunzele copacilor.

Atmosfera generală de pe Pachia Ammos este mult mai turistică decât în alte părți ale insulei. În sezon, o parte din plajă este amenajată cu umbreluțe și șezlonguri și câteva cabine de schimb. Rămâne însă mult loc și pentru cei care preferă să-și întindă cearceaful într-o zonă liniștită. În capătul din dreapta, frații Giannis și Nikolas Kapelas gestionează o tavernă și câteva beach bar-uri și oferă spre închiriere câteva caiace și hidrobiciclete.

În sezon, plaja Pachia Ammos este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe.
În sezon, plaja Pachia Ammos este amenajată cu șezlonguri și umbreluțe.

Plaja are nisip mai grosier, combinat pe alocuri cu pietricele.
Plaja are nisip mai grosier, combinat pe alocuri cu pietricele.

Apa este limpede, cu intrare lină.
Apa este limpede, cu intrare lină.

În general, valurile nu sunt mari, iar intrarea în apă este relativ lină. Pachia Ammos este unul dintre puținele locuri de pe insulă unde poți umbla și intra în apă fără încălțăminte specială. Pietre mai există și pe aici, dar nu sunt atât de deranjante.

Dacă ești pasionat de snorkeling, zonele interesante sunt cele din apropierea stâncilor, deși în Samothraki există locuri mai bune pentru această activitate.

Ce să vizitezi lângă Pachia Ammos?

Rețeaua rutieră se termină la plaja Pachia Ammos. De aici poți porni mai departe, în explorarea părții de sud a insulei, doar cu barca sau pe jos, în drumeție.

Pentru plimbări cu barca poți apela la Nikolas, care duce turiștii spre plaja Vatos, cascada Kremastos și formațiunile geologice Tis Grias ta Pania.

Dacă ai de gând să te aventurezi în drumeție în căutarea plajelor ascunse în golfurile care se înșiră către est, ia cu tine încălțăminte adecvată, pălărie, cremă de soare și apă suficientă.

De asemenea, în drumul către Pachia Ammos sau la întoarcere de la plajă, poți vizita bisericuța Panagia Krimniotissa, situată la înălțime, în vârful unei stânci de peste 300 m.

Taverne lângă Pachia Ammos

Dacă îți petreci întreaga zi la Pachia Ammos, poți lua masa chiar la taverna de pe plajă.

Taverna de pe plaja Pachia Ammos
Taverna de pe plaja Pachia Ammos

Altfel, cele mai apropiate taverne sunt cea de la biserica Panagia Krimniotissa (tavernă care s-a redeschis în 2023), tavernele cu capră la proțap din satul Profitis Ilias (printre care O Vrachos și Taverna Paradeisos) sau tavernele din Lakkoma (To Akrogiali, Aperando Galazio și Stavroula).

Cazare lângă plaja Pachia Ammos

Nu te gândi la Pachia Ammos ca la un loc în care să îți petreci fiecare zi a vacanței. Este departe de majoritatea punctelor de interes de pe insulă, iar opțiunile de masă și de cazare sunt limitate.

Dacă totuși îți dorești neapărat să te cazezi aici, poți face rezervare la cele cinci studiouri de pe plajă, amenajate de Giannis (tel. +30 698 0148 010, +30 255 109 5139, +30 255 109 5119).

Următoarea opțiune apropiată ca număr de kilometri ar fi în zona Lakkoma-Dafnes, la Filoxenia Rooms.

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc