Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Cetatea lui Gateluzzi din Chora

Cetatea lui Gateluzzi din Chora

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Într-un capăt de Chora, în partea de nord-est, ruinele cetății medievale aflate pe un vârf de stâncă domină localitatea de la înălțimea de aproape 250m și constituie principalul obiectiv turistic din capitala insulei Samothraki.

Istorie

Cetatea ocupă o suprafață de 1880 mp și a fost construită în anii 1431-1433 de conducătorul Gateluzzi. Familia Gateluzzi, de origine genoveză, a stăpânit în Samothraki pentru o perioadă de 25 de ani, începând cu 1430. Construirea cetății nu a fost o acțiune izolată, ci s-a încadrat în ansamblul lucrărilor mai complexe de fortificare a insulei cu turnuri de apărare, pentru a o proteja de atacurile dușmanilor. Trei turnuri de apărare se găsesc și la Palaiopoli, iar pe plaja Fonias se află încă un turn.

Palamedes Gateluzzi, membru al unei familii de negustori bogați din Genova, dobândise controlul asupra insulelor Samothraki, Limnos și Lesbos și asupra coastei Traciei de la împăratul bizantin Ioan al V-lea Paleologul, în schimbul ajutorului oferit la preluarea tronului Bizanțului în defavoarea lui Ioan al VI-lea Cantacuzino.

Turnul cetății este vizibil din multe locuri din Chora.
Turnul cetății este vizibil din multe locuri din Chora.

De-a lungul istoriei, cetatea a schimbat de mai multe ori stăpânirea, fiind ocupată o bună bucată de timp de turci (1456-1460, 1479-1770, 1774-1912), de venețieni (1466-1479) sau de ruși (1770-1774), până când în anul 1912, odată cu eliberarea insulei Samothraki, s-a întors definitiv la greci.

Până în anul 2015, când a fost demolată, în incintă a existat o clădire construită în timpul dictaturii lui Metaxa (1936-1940), clădire în care a funcționat secția de poliție a insulei.

Cetatea văzută din drumul de intrare în Chora dinspre Paleopoli
Cetatea văzută din drumul de intrare în Chora dinspre Paleopoli

Arhitectură

Arhitectura cetății a fost impusă de configurația accidentată a terenului.

Astfel, spre est, unde panta era mai domoală, a fost poziționată intrarea principală, iar cetatea a fost bine întărită cu un turn pătrat și unul circular și cu un zid. Împreună cu zidurile de nord și de sud, acestea formează fortificația exterioară.

Fortificația interioară, alcătuită dintr-un zid și un turn pătrat, se află în partea de vest, acolo unde stânca este abruptă și face ca locul să fie inaccesibil.

Cetatea din Chora a fost construită pe o stâncă.
Cetatea din Chora a fost construită pe o stâncă.

Fortificația exterioară

Cum urci scările spre intrarea în cetate, vei vedea în dreapta inscripția în marmură de pe peretele de sud al turnului pătrat, care arată că a fost construit în anul 1433. Imaginile reprezintă, de la stânga la dreapta, emblema lui Gateluzzi (un vultur), blazonul familiei genoveze, emblema Paleologilor (vulturul cu două capete) și monograma acestora. În partea stângă este menționat numele constructorului - Constantin.

Inscripție pe turnul exterior al cetății din Chora
Inscripție pe turnul exterior al cetății din Chora

Turnul are în prezent 11,3 metri și avea trei etaje separate probabil de platforme și scări de lemn, cu nișe înguste pentru apărare. Intrarea se făcea pe la al doilea nivel, iar la primul nivel se găsea cea mai mare cisternă a cetății, folosită pentru aprovizionarea cu apă, atât a soldaților, cât și a locuitorilor insulei. Acoperișul era susținut de o coloană aflată în mijloc, a cărei bază este încă vizibilă pe fundul cisternei. Fântâna aflată pe peretele sudic al turnului pătrat avea probabil legătură cu această cisternă.

Sub grilaj se află cisterna cetății.
Sub grilaj se află cisterna cetății.

Turnul circular din partea de sud (în stânga intrării) a fost construit în timpul perioadei bizantine, atunci când s-au terminat lucrările la fortificația exterioară. Turnul nu avea intrare și pe măsură ce a fost construit a fost umplut cu pământ, astfel încât să formeze o platformă pe care erau probabil așezate tunurile.

Fortificația exterioară ocupă 950 mp și era folosită pentru adăpostirea locuitorilor din zonă în caz de necesitate.

Vedere către rămășițele zidurilor și turnurilor fortificației exterioare
Vedere către rămășițele zidurilor și turnurilor fortificației exterioare

Fortificația interioară

Cum înaintezi pe podețul de lemn, lași în stânga turnul pătrat al fortificației interioare, înalt de 13m. Inscripția de pe placa de marmură încastrată în peretele de est menționează anul 1431 ca find anul construcției și din nou numele conducătorului Palamedes Gateluzzi (Palamedes Palaeologus Gatilusius dominus) și al constructorului Constantin. În centrul plăcii se află blazonul familiei, în stânga vulturul-emblemă, iar în dreapta monograma Paleologilor.

Inscripția de pe turnul interior al cetății
Inscripția de pe turnul interior al cetății

O scară de piatră și o poartă arcuită de deasupra căreia se arunca cu apă sau ulei fierbinte peste dușmani conduc spre fortificația interioară (930 mp), unde se aflau două cisterne situate în partea de nord, respectiv de sud a turnului pătrat. Tot spre sud se află și ruinele unei capele, construite probabil în perioada post-bizantină.

Turnul pătrat și intrarea în fortificația interioară
Turnul pătrat și intrarea în fortificația interioară

Vederea din fortificația interioară către Chora
Vederea din fortificația interioară către Chora

Program de vizitare

De obicei, cetatea se poate vizita de la 1 aprilie până la 31 octombrie, de joi până duminică, între orele 8.30 și 15.30.

Intrarea în cetatea din Chora este gratuită.

Chiar lângă intrare se află Cafeneaua O Pyrgos ("Turnul"), cu o vedere foarte frumoasă spre cetate și spre partea de nord-vest a insulei.

Vederea spre cetate de la Cafeneaua o Pyrgos
Vederea spre cetate de la Cafeneaua o Pyrgos

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc