Biserica Adormirea Maicii Domnului din Chora este ușor de reperat, datorită clopotniței ce se înalță deasupra acoperișurilor cărămizii ale caselor tradiționale. Construită în 1857 și inaugurată în anul 1875, este cea mai importantă de pe insulă și una dintre cele mai vechi construcții religioase rămase încă în picioare.
Biserica are plan bazilical, cu spațiile despărțite de coloane de marmură, de culoare gri-verzui. Tavanul este din lemn, mobilierul este și el din lemn sculptat, iar iconostasul este bogat împodobit cu icoane pictate.
În biserica din Chora se păstrează poate cea mai iubită icoană din Samothraki: icoana Panagiei Krimniotissa, provenită de la bisericuța cu același nume, din partea de sud a insulei.
La etajul superior se află cărți vechi și valoroase, tipărite la Veneția in sec. XVI-XIX, despre care ne vorbește părintele Mathaios. Ochii săi blânzi și albaștri și fața senină îți transmit imediat o stare de liniște.
Pe lângă icoane și cărți, biserica adăpostește și cele mai importante relicve ale insulei: craniile celor cinci neomartiri și câteva oase ale acestora.
Anul 1821 a fost unul de luptă pentru Grecia, iar Samothraki nu a făcut excepție. După răscoala terminată în sânge în luna septembrie, turcii au luat o mulțime de prizonieri. Printre ei s-au numărat și cinci tineri de pe insulă. Numele lor: Manuil, Georgios, Michail, Theodorus și Georgios cel tânăr. Alături de ceilalți captivi, aceștia au fost obligați să se convertească la islamism și au fost vânduți ca sclavi. Câțiva ani mai târziu, cei cinci au revenit în Samothraki și s-au întors la creștinism, fapt care a atras mânia turcilor. Urmarea a fost tragică: tinerii au fost torturați și în cele din urmă au fost omorâți, la data de 6 aprilie 1835, la Makri, pe continent. La Biserica Agia Anastasia din Makri încă se păstrează cârligul de care a fost spânzurat unul dintre ei.
Memoria celor cinci neomartiri este celebrată în fiecare an în Duminica Tomii (prima duminică de după Paște). În această zi, la biserica din Chora se oficiază o liturghie la care participă toți preoții de pe insulă. Aceasta este urmată de o procesiune ce are în prim plan sicriul care conține rămășițele martirilor și icoana care îi înfățișează.
Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!