Ca să poți înțelege un loc, trebuie să-i cunoști istoria, obiceiurile și tradițiile – aspectele care l-au făcut să devină ceea ce este astăzi. La acest lucru contribuie și Muzeul Etnografic din Samothraki, aflat în capitala insulei, Chora.
Muzeul se găsește chiar lângă Biserica Adormirea Maicii Domnului și este găzduit într-o casă tradițională din piatră, cu etaj, ce datează din secolul al XIX-lea. În anul 1952, clădirea a fost donată în folosul comunității de către Dimitrios Asdranias, cetățean american de origine greacă, în memoria soției sale, Anna. Aici s-a aflat primul gimnaziu din Samothraki, iar în perioada construirii spitalului din Chora, construcția a servit și ca punct sanitar.
Muzeul, împărțit în parter și etaj, a fost inaugurat în anul 1985, la inițiativa Asociației Culturale din Samothraki, cu sprijinul Primăriei și prin contribuția locuitorilor insulei. Începând cu anii '70, aceștia au donat obiectele pe care le poți vedea astăzi și care constituie o mărturie a modului de viață din trecut.
La parter sunt reprezentate ocupațiile și meșteșugurile tradiționale: creșterea animalelor, agricultura și țesutul. Sunt expuse ustensile agricole, obiecte folosite de păstori și de crescătorii de animale (care în Samothraki se numesc kehagiades), unelte pentru prelucrarea firelor, precum și un război de țesut.
În camera de la etaj este reconstituită o locuință tipică, în care vechile elemente tradiționale se amestecă cu influențe urbane.
În partea dedicată dormitorului atrage atenția patul de fier din anul 1929, acoperit cu o cuvertură de mătase. Acestea sunt elemente mai noi, care au apărut pe insulă în perioada interbelică.
Salonul, care pe vremuri putea fi găsit doar în casele locuitorilor mai bogați, are o canapea cu perne decorative, o măsuță pentru servirea cafelei și un cufăr cu țesături.
Pe rafturile fixate în perete și în dulapul din lemn (numit mesandra) de la începutul secolului al XX-lea sunt expuse ștergare brodate din bumbac sau mătase (numite marchamades), pe care sunt așezate farfurii și vase decorative ce provin de pe Asiei Mici, ca și cuferele pentru haine.
Colțul pentru bucătărie are o vatră și o măsuță joasă de lemn, numită sofras, cu vase pentru prepararea mâncării.
Icoanele din muzeu, care nu lipseau din casele locuitorilor insulei, provin din bisericile din Samothraki.
Costumul popular al femeilor era mai simplu, fiind alcătuit dintr-o bluză și o fustă de culoare albastră, roșie sau verde, strânsă cu o curea cu paftale de argint. Pe cap, femeile purtau un voal alb simplu, care cădea pe umeri și le acoperea părul.
În funcție de anotimp, bărbații purtau pantaloni bufanți (vraka) de culoare neagră, strânși cu o curea, ciorapi, opinci, o cămășă fără guler, vestă de culore închisă, o manta lungă și o căciulă.
Vechile fotografii de pe pereți te ajută să arunci o privire în viața de odinioară a locuitorilor din Samothraki.
Contact Muzeul Etnografic – Chora, Samothraki
Muzeul Etnografic din Samothraki se află în centrul Chorei, lângă biserica principală. Poate fi vizitat în lunile de vară, în timpul dimineții și seara (programul se modifică de la un an la altul).
Biletul de intrare costă 1 Euro.
Telefon: (+30) 255 104 1227
Colecția Mariei Ververi
Tot în Chora, în timpul verii, se mai poate vizita gratuit o colecție tradițională privată, a Mariei Ververi, care trăiește în Germania, dar revine în fiecare an pe insula sa natală.
Casa se găsește pe la mijlocul uneia dintre străduțele de lângă cetate, către munte. Strada este paralelă cu cea pe care se află brutăria tradițională și To Gid' - The Goat Shop.
Telefon: (+30) 697 303 6229
Notă: pentru moment, din cauza pandemiei de COVID-19, colecția nu mai poate fi vizitată.
Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!