Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Icoana Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki Shopping

Biserica din Kamariotissa se gaseste chiar langa port, pe una din strazile din spatele promenadei. Este dedicata Adormirii Maicii Domnului si este faimoasa pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat si numele localitatii.

Biserica Panagia KamariotissaBiserica Panagia Kamariotissa

Legenda Panagiei Kamariotissa

Ca si in cazul bisericutei Panagia Krimniotissa, si aici exista o legenda. Conform acesteia, candva prin sec. al IX-lea, in timpul perioadei iconoclaste, niste pescari pe nume Lambros, Paul si fratele sau mai tanar Raxi, au zarit o stralucire in apa in timp ce isi aranjau navoadele pe tarmul golfuletului unde se afla azi portul. Pe masura ce trecea timpul stralucirea crestea si se apropia de mal, iar curiozitatea pescarilor devenea si ea tot mai mare. Devreme ce nu puteau gasi nici o explicatie si nu intrezareau nici un obiect plutind in apa, au hotarat sa se urce in barci si sa lamureasca acest mister. Asa se face ca au gasit in valuri o cutie de argint, iar in cutie se afla o icoana purtand inscriptia "Panagia Kamariotissa" (conform traditiei, icoana provine din satul Kamares – Kemerul de azi, de la Marea Marmara). Ca sa o protejeze, la inceput au vrut sa o adaposteasca intr-o casa, insa nici o casa nu li s-a parut demna de aceasta. Atunci au hotarat sa construiasca o capela la 40 de pasi distanta de locul in care adusesera la tarm icoana, unde existau deja ruinele unei vechi biserici. O candela cu ulei a fost pusa sa arda permanent in fata icoanei miraculoase. Legenda sau nu, cert este ca in anii ‘70, cand in locul bisericii din 1837 s-a ridicat o noua constructie, au fost gasite ruinele fundatiei unei basilici paleocrestine inaltata in sec. V-VI si reparata la mijlocul perioadei bizantine, ruine care insa nu se mai pastreaza astazi.

Sarbatoarea Panagiei Kamariotissa

Icoana Panagiei Kamariotissa e considerata protectoarea localitatii si a insulei, ferindu-i pe oameni de boli si pericole. In fiecare an, in prima joi de dupa Paste (Joia Luminata), care e conform traditiei ziua in care pescarii au asezat icoana pe locul unde s-a construit mai tarziu biserica, locuitorii insulei participa la marea sarbatoare a Kamariotissei.

Panagia Kamariotissa

Vedere spre Biserica Panagia KamariotissaVedere spre Biserica Panagia Kamariotissa

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki