Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee Plaje din Samothraki

Biserica din Kamariotissa se găsește chiar lângă port, pe una dintre străzile din spatele promenadei. Este dedicată Adormirii Maicii Domnului și este faimoasă pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat și numele localității.

Legenda icoanei este într-o oarecare măsură asemănătoare cu legenda unei alte icoane importante pentru Samothraki - cea de la bisericuța Panagia Krimniotissa

Se spune că prin sec. al IX-lea, în timpul perioadei iconoclaste, pescarii Lambros, Paul și fratele său mai tânăr, Raxis, au zărit o strălucire în apă, în timp ce își aranjau năvoadele pe țărmul golfulețului unde se află astăzi portul. Pe măsură ce trecea timpul, strălucirea devenea tot mai intensă și se apropia de mal, iar curiozitatea pescarilor creștea și ea în aceeași măsură. Neputând găsi vreo explicație și neîntrezărind vreun obiect plutind în apă, cei trei au hotărât să se urce în bărci și să lămurească misterul.

Vâslind către obiectul misterios, au descoperit în valuri o cutie de argint și în cutie o icoană ce purta inscripția Panagia Kamariotissa (conform tradiției, icoana provine din satul Kamares – Kemerul de azi, de la Marea Marmara).

Pescarii au dus icoana pe țărm, iar oamenii, pentru a o proteja, au vrut să o adăpostească într-o casă. Nicio casă nu li s-a părut însă demnă de a primi această onoare. Atunci au luat hotărârea de a construi o capelă. Locul ales se afla la 40 de pași distanță de punctul în care pescarii aduseseră icoana pe mal, într-o zonă în care existau deja ruinele unei vechi biserici. O candelă cu ulei a fost pusă să ardă permanent în fața icoanei miraculoase.

Legendă sau nu, cert este că în anii '70, când în locul bisericii din 1837 s-a ridicat o nouă construcție, au fost găsite ruinele fundației unei bazilici paleocreștine, înălțată în sec. V-VI și reparată la mijlocul perioadei bizantine. Astăzi aceste ruine nu se mai păstrează.

Biserica Panagia Kamariotissa, din portul insulei Samothraki
Biserica Panagia Kamariotissa, din portul insulei Samothraki

Icoana Panagiei Kamariotissa este considerată protectoarea localității și a insulei, ferindu-i pe oameni de boli și de pericole.

În fiecare an, în prima joi de după Paște (Joia Luminată), care, conform tradiției, este ziua în care pescarii au așezat icoana pe locul unde s-a construit mai târziu biserica, locuitorii insulei participă la marea sărbătoare a Kamariotissei.

Turnul clopotniță se ivește de după leandri înfloriți
Turnul clopotniță se ivește de după leandri înfloriți

În curtea bisericii sunt bănci, unde te poți adăposti de căldură la umbra copacilor
În curtea bisericii sunt bănci, unde te poți adăposti de căldură la umbra copacilor

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc