Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Biserica din Kamariotissa se găsește chiar lângă port, pe una dintre străzile din spatele promenadei. Este dedicată Adormirii Maicii Domnului, ca și principala biserică din Chora și este faimoasă pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat și numele localității.

Biserica Panagia Kamariotissa, din portul insulei Samothraki.
Biserica Panagia Kamariotissa, din portul insulei Samothraki.

Legenda icoanei este într-o oarecare măsură asemănătoare cu una dintre legendele unei alte icoane importante pentru Samothraki - cea de la bisericuța Panagia Krimniotissa

Se spune că prin sec. al IX-lea, în timpul perioadei iconoclaste, pescarii Lambros, Paul și fratele său mai tânăr, Raxis, au zărit o strălucire în apă, în timp ce își aranjau năvoadele pe țărmul golfulețului unde se află astăzi portul. Pe măsură ce trecea timpul, strălucirea devenea tot mai intensă și se apropia de mal, iar curiozitatea pescarilor creștea și ea în aceeași măsură. Neputând găsi vreo explicație și neîntrezărind vreun obiect plutind în apă, cei trei au hotărât să se urce în bărci și să lămurească misterul.

Vâslind către obiectul misterios, au descoperit în valuri o cutie pe care scria "Panagia (Fecioara) din Kamares" și în cutie o icoană ce purta inscripția Panagia Kamariotissa. Conform tradiției, icoana provine din satul Kamares (astăzi Kemer, aflat pe malul Mării Marmara). După o altă ipoteză, ar proveni de la Mânăstirea Panagia Kamariotissa de pe insula Chalki (astăzi Heybeliada, una dintre Insulele Prinților de lângă Istanbul).

Oamenii au dus icoana pe țărm și i-au construit o capelă, la 40 de pași distanță de locul în care ieșiseră la mal, într-o zonă în care existau deja ruinele unei vechi biserici. O candelă cu ulei a fost pusă să ardă în fața imaginii Fecioarei. Mai târziu s-a ridicat și o mică biserică și abia apoi a apărut așezarea, care a luat numele icoanei: Kamariotissa.

Legendă sau nu, cert este că în anii '70, când în locul construcției din 1837 s-a ridicat biserica actuală, au fost găsite ruinele fundației unei bazilici paleocreștine, înălțată în sec. V-VI și refăcută pe la mijlocul perioadei bizantine. Astăzi acele ruine nu se mai păstrează.

Turnul clopotniță se ivește de după leandri înfloriți.
Turnul clopotniță se ivește de după leandri înfloriți.

Icoana Panagiei Kamariotissa este considerată protectoarea localității și a insulei, ferindu-i pe oameni de boli și de pericole.

În fiecare an, în prima joi de după Paște (Joia Luminată), care, conform tradiției, este ziua în care pescarii au așezat icoana pe locul unde s-a construit mai târziu biserica, locuitorii insulei participă la marea sărbătoare a Kamariotissei. După slujbă se obișnuiește să se împartă pești fripți, în special sardine.

În curtea bisericii sunt bănci, unde te poți adăposti de căldură la umbra copacilor.
În curtea bisericii sunt bănci, unde te poți adăposti de căldură la umbra copacilor.

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc