RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Icoana Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Biserica din Kamariotissa se gaseste chiar langa port, pe una din strazile din spatele promenadei. Este dedicata Adormirii Maicii Domnului si este faimoasa pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat si numele localitatii.

Ca si in cazul bisericutei Panagia Krimniotissa, si aici exista o legenda. Conform acesteia, candva prin sec. al IX-lea, in timpul perioadei iconoclaste, niste pescari ce isi aranjau navoadele pe tarmul golfuletului unde se afla azi portul au zarit o stralucire in apa. Pe masura ce trecea timpul stralucirea crestea si se apropia de mal, iar curiozitatea pescarilor devenea si ea tot mai mare. Devreme ce nu puteau gasi nici o explicatie si nu vedeau nici un obiect plutind in apa, au hotarat sa se urce in barci si sa lamureasca acest mister. In valuri au gasit o cutie de argint, iar in cutie se afla o icoana purtand inscriptia “Panagia Kamariotissa”. La inceput au vrut sa o adaposteasca intr-o casa, insa nici o casa nu li s-a parut demna de aceasta. Atunci, ca sa gaseasca locul potrivit, au numarat 40 de pasi in sus de la punctul in care a fost adusa la tarm. Mai tarziu aici a fost construita o biserica, unde se pastreaza icoana pana astazi.

Panagia Kamariotissa e considerata protectoarea localitatii, ferindu-i pe oameni de boli si pericole. In fiecare an, in prima joi de dupa Paste (Joia Luminata), care e considerata ziua in care pescarii au asezat icoana acolo, locuitorii insulei participa la marea sarbatoare a Kamariotissei.

Telefon biserica: (+30) 255 104 1880

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa