Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee Plaje din Samothraki

Biserica din Kamariotissa se găsește chiar lângă port, pe una dintre străzile din spatele promenadei. Este dedicată Adormirii Maicii Domnului și este faimoasă pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat și numele localității.

Legendă

Legenda icoanei este într-o oarecare măsură asemănătoare cu cea de la bisericuța Panagia Krimniotissa

Se spune că prin sec. al IX-lea, în timpul perioadei iconoclaste, pescarii Lambros, Paul și fratele său mai tânăr, Raxis, au zărit o strălucire în apă, în timp ce își aranjau năvoadele pe țărmul golfulețului unde se află astăzi portul. Pe măsură ce trecea timpul, strălucirea devenea tot mai intensă și mai aproape de mal, iar curiozitatea pescarilor devenea și ea tot mai mare. Devreme ce nu puteau găsi nici o explicație și nu întrezăreau nici un obiect plutind în apă, au hotărât să se urce în bărci și să lămurească misterul. În valuri au găsit o cutie de argint, iar în cutie se afla o icoană purtând inscripția Panagia Kamariotissa (conform tradiției, icoana provine din satul Kamares – Kemerul de azi, de la Marea Marmara). Că să o protejeze, la început au vrut să o adăpostească într-o casă, însă nici o casă nu li s-a părut demnă de aceasta. Atunci au hotărât să construiască o capelă la 40 de pași distanță de locul în care aduseseră la țărm icoana, într-o zonă în care existau deja ruinele unei vechi biserici. O candelă cu ulei a fost pusă să ardă permanent în fața icoanei miraculoase.

Legendă sau nu, cert este că în anii '70, când în locul bisericii din 1837 s-a ridicat o nouă construcție, au fost găsite ruinele fundației unei bazilici paleocreștine, înălțată în sec. V-VI și reparată la mijlocul perioadei bizantine, ruine care astăzi nu se mai păstrează.

Panagia Kamariotissa

Sărbătoarea Panagiei Kamariotissa

Icoana Panagiei Kamariotissa este considerată protectoarea localității și a insulei, ferindu-i pe oameni de boli și de pericole.

În fiecare an, în prima joi de după Paște (Joia Luminată), care, conform tradiției, este ziua în care pescarii au așezat icoana pe locul unde s-a construit mai târziu biserica, locuitorii insulei participă la marea sărbătoare a Kamariotissei.

Biserica Panagia Kamariotissa

Panagia Kamariotissa Samothraki

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki