Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Fabrica de brânzeturi Papanikolau continuă tradiția

Fabrica de brânzeturi Papanikolau continuă tradiția

Există o singură fabrică de brânzeturi în Samothraki. Se află în sătucul Makrylies, în partea de sud-vest a insulei și îi aparține lui Panagiotis Papanikolau. Este o veche afacere de familie, înființată de bunicul său în anul 1953. După ce și-a finalizat studiile de economie la Salonic, Panagiotis s-a întors pe insulă și, împreună cu tatăl său, Vasilis, a accesat fonduri europene, a cumpărat instalații moderne, a obținut autorizațiile necesare și a învățat meserie de la specialiști. Fabrica s-a redeschis în forma de astăzi în anul 2000.

Mica fabrică de brânzeturi Papanikolau se află în satul Makrylies
Mica fabrică de brânzeturi Papanikolau se află în satul Makrylies

Bunicul și tatăl lui Panagiotis - două generații, surprinse în același loc.
Bunicul și tatăl lui Panagiotis - două generații, surprinse în același loc.

În fiecare an, în timpul verii și al primăverii, în jur de 60 de fermieri din Samothraki aduc la fabrică peste 150 tone de lapte. Brânzeturile Papanikolau conțin cam 80% lapte de oaie și 20% lapte de capră. "Animalele se hrănesc cu vegetația bogată și diversă din Samothraki și beau apă de mare, ceea ce conferă cărnii și brânzeturilor un gust unic", spune Panagiotis. Deși materia primă nu este întotdeauna suficientă, este hotărât să nu facă rabat de la calitate și să folosească doar laptele local.

Producția este în jur de 40-50 de tone pe an. Brânzeturile se vând pe insulă sau pe piețele din Alexandroupoli, Atena și Salonic. Brânza este unul dintre puținele produse de export din Samothraki, alături de carnea de capră.

Brânzeturi în galantar
Brânzeturi în galantar

Fabrica Papanikolau produce feta, graviera (o brânză maturată, ușor picantă, cu un gust intens, care a fost premiată în anul 2013 de către revista Gastronomos), myzithra (brânză proaspată, asemănătoare cu urda, care se mănânca adesea cu miere), formaela (brânză de culoare gălbuie, asemănătoare cu haloumi), kaskavali (cașcaval), kaseri (un tip de brânză maturată), makrylisio (un tip de brânză care își ia numele de la satul Makrylies) și alte brânzeturi cu nume precum anthotyro, melihloro sau volakotyri.

Myzithra proaspătă, abia preparată și călduță încă
Myzithra proaspătă, abia preparată și călduță încă

Brânză de Samothraki
Brânză de Samothraki

În afară de brânzeturi, Panagiotis și tatăl său produc și măsline și ulei de măsline extra virgin, presat la rece (50 EUR/bidonul de 5l), dar și săpunuri cu diferite plante medicinale. În micul spațiu destinat vânzării mai sunt expuse borcane cu miere, oregano și alte condimente, tincturi sau produse cosmetice. Cea care te întâmpină de regulă este Monika, o bulgăroaică din Sliven mutată pe insulă cu ani în urmă.

De la magazinul Papanikolau poți cumpăra și alte produse.
De la magazinul Papanikolau poți cumpăra și alte produse.

Brânzeturile Papanikolau se mai găsesc uneori și în supermarketurile de pe insulă. Dintre tavernele din Samothraki, Stenaki din Chora servește ca aperitiv graviera Papanikolau, cu un strop de ulei de măsline.

Graviera Papanikolau la Taverna To Stenaki, în Chora
Graviera Papanikolau la Taverna To Stenaki, în Chora

Pont: Pentru a simți cu adevărat gustul insulei, asociază brânza graviera cu berea locală Fonias.

Contact Fabrica Papanikolau - Makrylies, Samothraki

Fabrica de brânzeturi Papanikolau se află în satul Makrylies, într-o curbă de pe partea stângă a drumului, cum vii dinspre Kamariotissa, mergând spre Xiropotamos. Este ușor să o găsești, pentru că în Makrylies sunt doar câteva case.

E-mail: tyrokomeiosamothrakis@gmail.com

Telefon: +30 697 477 6827 (mobil); +30 255 109 5219 (fix)

Comentarii (3)

Nicolata Ciobota
16 Sep 2019, 20:18
Am fost in Samothraki si am.vizitat ferma si magazinul cu produse traditionale.
Am degustat branzeturile si am cumparat ptr acasa in Romania, branza feta si cascaval.
Produsele sunt exceptionale si gazdele de asemenea.
Au si cateva produse cosmetice, sapun, sampon, diverse creme de intretinere, fff bune toate din ingrediente naturale.
Recomand celor ce ajung in minunata insula sa nu rateze ferma de produse traditionale, Papanikolau.


Theodor
03 Sep 2021, 11:36
Salut,
Nici un animal nu bea apa de mare. Ma duc de mult in Samo si stiu foarte bine fabrica. Animalele din Samo beau intradevar o apa pura ce provine din munte dar e apa de izvor, dulce . La fel fabrica de brinza, ca mai toata insula de altfel, foloseste aceeasi apa de izvor provenita din captari din munte.
InSamothraki.ro
03 Sep 2021, 11:50
Bună Theodor,
Sunt cuvintele lui Panagiotis. Eu am văzut capre care vin pe plaje (pe cele ascunse de după Pachia Ammos) și beau apă direct din mare. Din ce am mai citit, au nevoie de sare pentru a-și menține anumite funcții ale corpului.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc