Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Bisericuța Agia Paraskevi de pe malul mării

Bisericuța Agia Paraskevi de pe malul mării

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee Plaje din Samothraki

În Samothraki există doar câteva biserici mai mari. Capelele și bisericuțele sunt cele care împânzesc toată suprafața insulei, găsindu-se chiar și în locurile mai puțin accesibile. Două dintre aceste bisericuțe sunt dedicate Sfintei Paraschiva – una în Paleopoli, iar alta în Ano Meria.

Biserica din Ano Meria nu se află de fapt în sat, ci chiar pe țărmul mării, într-un mic golf cu ape înspumate. Are uși și ferestre vopsite în albastru și acoperiș tradițional, cu țigle cărămizii fixate cu pietre, care să le protejeze împotriva vânturilor puternice. În dreapta sa se înalță o clopotniță mică, terminată cu o cruce - și ea tot albastră. Motivul crucii se regăsește și în gardul, de aceeași culoare, care o desparte de mare.

Biserica Agia Paraskevi Ano Meria

În fața intrării, la umbra unor platani tineri, câteva bănci te îndeamnă la reculegere, iar arbustul de vitex agnus (piperul-călugărului), cu flori prelungi și liliachii, aduce un plus de culoare în peisaj.

Interiorul este simplu, cu pereții împodobiți de câteva icoane cu fundal auriu.

Biserica Agia Paraskevi Ano Meria

Biserica Agia Paraskevi Samothraki

Biserica Sfanta Paraschiva Ano Meria

Biserica actuală a fost reconstruită pe locul uneia mai vechi, distrusă de un incendiu. Cercetările arheologice au găsit aici urme de locuire încă din perioada romană.

În fiecare an, pe 26 iulie, atunci când este sărbatorită Sfânta Paraschiva de la Roma, la bisericuța de pe malul mării se organizează după slujbă panigyri (sărbătoare religioasă), cu gorgovrasto (fel tradițional de mâncare cu carne de capră, însoțit de obicei de pilaf).

Unde se afla Biserica Agia Paraskevi – Ano Meria

Biserica se găsește în nord-estul insulei, cam la 2,2 kilometri distanță de podul peste râul Fonias și cu 600m înainte de intersecția cu drumul spre satul Ano Meria.

Capela Agia Paraskevi Samothraki

Capela Agia Paraskevi Ano Meria

Agia Paraskevi Samothraki

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc