Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Drumeții la cascade și vathre

Drumeții la cascade și vathre

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee Plaje din Samothraki

În Samothraki plajele sunt eclipsate de către vathre, o caracteristică foarte specială și o emblemă a insulei. Aceste vathre sunt piscine naturale în care se varsă apele cascadelor formate de numeroasele râuri ce izvorăsc din muntele Saos și își croiesc drum către mare.

Pe insulă există peste 100 de vathre, însă cele mai cunoscute sunt cele formate de râurile Fonias și Tsivodgiannis, lângă Therma.

Alte râuri pe cursul cărora se găsesc aceste cascade și piscine naturale de piatră sunt Arapis, Platia și Agistros în nord, precum și Xiropotamos, în sud-vestul insulei.

Vathre

Drumețiile la vathre sunt un "must do" într-o vacanță în Samothraki. La unele dintre ele poți ajunge foarte ușor, într-o plimbare lejeră de 20-30 minute. Altele necesită însă pregătire fizică și echipament adecvat. În ambele cazuri ia cu tine și costumul de baie, căci înotul în apa rece și cristalină a vathrelor este o experiență unică.

Cele mai multe trasee pleacă de pe teritoriul sau din apropierea localității Therma, așa că o cazare aici poate fi o idee bună dacă ai în plan mai multe astfel de excursii.

Chiar în Therma se află un indicator spre Gria Vathra, prima piscină a râului Tsivdogiannis. Traseul este foarte ușor, nu presupune diferențe de nivel și îl poate face oricine. Pentru următoarele cascade și vathre vei avea nevoie de încălțăminte de munte și de ceva abilități de cățărare.

Tot pe partea de nord a insulei, dar mai la est, cam la 1 km de camping, se află gura de vărsare a râului Fonias, care formează unele dintre cele mai frumoase cascade. Și aici drumeția până la prima vathra este ușoară și presupune o plimbare de circa jumătate de oră printr-o pădure cu platani bătrâni. Pe cursul acestui râu se află cea mai frumoasă cascadă de pe insulă - Kleidosi, ale cărei ape se prăbușesc cu zgomot de la înălțimea de 35m.

În partea de sud-vest, la capătul satului Xiropotamos, începe traseul spre cascadele și vathrele râului cu același nume. 

Gria Vathra

Cascada pe raul Tsivdogiannis

Vathrele Griei

Cascade in Therma

Cascada pe Tsivdogiannis

Cascada pe Xiropotamos

Vathrele raului Xiropotamos

Comentarii (1)

Andu
02 Aug 2018, 12:55
Nu exista indicatoare dar exista un marcaj "bulina rosie" pe stanci, care te duce in sus pe Fonias.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc