Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Drumetii la cascade

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

In Samothraki plajele sunt eclipsate de catre vathre, o caracteristica foarte speciala si o emblema a insulei. Aceste vathre sunt piscine naturale in care se varsa apele cascadelor formate de numeroasele rauri ce izvorasc din muntele Saos si isi croiesc drum catre mare.

Pe insula exista peste 100 de vathre, insa cele mai cunoscute sunt cele formate de raurile Fonias si Tsivodgiannis, langa Therma.

Vathre

Alte rauri pe cursul carora se gasesc aceste cascade si piscine naturale de piatra sunt Arapis, Platia si Agistros in nord, precum si Xiropotamos, in sud-vestul insulei.

Drumetiile la vathre sunt un “must do” intr-o vacanta in Samothraki. La unele dintre ele poti ajunge foarte usor, intr-o plimbare lejera de 20-30 minute. Altele necesita insa pregatire fizica si echipament adecvat. In ambele cazuri ia cu tine si costumul de baie, caci inotul in apa rece si cristalina a vathrelor este o experienta unica.

Cele mai multe trasee pleaca de pe teritoriul sau din apropierea localitatii Therma, asa ca o cazare aici poate fi o idee buna daca ai in plan mai multe astfel de excursii.

Chiar in Therma se afla un indicator spre Gria Vathra, prima piscina a raului Tsivdogiannis. Traseul este foarte usor, nu presupune diferente de nivel si il poate face oricine. Pentru urmatoarele cascade si vathre vei avea nevoie de incaltaminte de munte si de ceva abilitati de catarare.

Tot pe partea de nord a insulei, dar mai la est, cam la 1 km de camping, se afla gura de varsare a raului Fonias, care formeaza unele din cele mai frumoase cascade. Si aici drumetia pana la prima vathra este usoara si presupune o plimbare de circa jumatate de ora printr-o padure cu platani batrani. Pe cursul acestui rau se afla cea mai frumoasa cascada de pe insula - Kleidosi, ale carei ape cad de la inaltimea de 35m.

In partea de sud-vest, la capatul satului Xiropotamos incepe traseul spre cascadele si vathrele raului cu acelasi nume.

Gria Vathra

Cascada pe raul Tsivdogiannis

Vathrele Griei

Cascade in Therma

Cascada pe Tsivdogiannis

Cascada pe Xiropotamos

Vathrele raului Xiropotamos

Comentarii (1)

02 Aug 2018, 12:55
Comentariu de Andu
Nu exista indicatoare dar exista un marcaj "bulina rosie" pe stanci, care te duce in sus pe Fonias.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki