Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Drumeții la cascade și vathre

Drumeții la cascade și vathre

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

În Samothraki plajele sunt eclipsate de către vathre, o caracteristică foarte specială și o emblemă a insulei. Aceste vathre sunt piscine naturale în care se varsă apele cascadelor formate de numeroasele râuri ce izvorăsc din muntele Saos și își croiesc drum către mare.

Pe insulă există peste 100 de vathre, însă cele mai cunoscute sunt cele formate de râurile Fonias și Tsivodgiannis, lângă Therma.

Alte râuri pe cursul cărora se găsesc aceste cascade și piscine naturale de piatră sunt Arapis, Platia și Agistros în nord, precum și Xiropotamos, în sud-vestul insulei.

Vathre

Drumețiile la vathre sunt un "must do" într-o vacanță în Samothraki. La unele dintre ele poți ajunge foarte ușor, într-o plimbare lejeră de 20-30 minute. Altele necesită însă pregătire fizică și echipament adecvat. În ambele cazuri ia cu tine și costumul de baie, căci înotul în apa rece și cristalină a vathrelor este o experiență unică.

Cele mai multe trasee pleacă de pe teritoriul sau din apropierea localității Therma, așa că o cazare aici poate fi o idee bună dacă ai în plan mai multe astfel de excursii.

Chiar în Therma se află un indicator spre râul Gria Vathra. Traseul spre prima vathra este foarte ușor, nu presupune diferențe de nivel și îl poate face oricine. Pentru următoarele cascade și vathre vei avea nevoie de încălțăminte de munte și de ceva abilități de cățărare.

Tot pe partea de nord a insulei, dar mai la est, cam la 1 km de camping, se află gura de vărsare a râului Fonias, care formează unele dintre cele mai frumoase cascade. Și aici drumeția până la prima vathra este ușoară și presupune o plimbare de circa jumătate de oră printr-o pădure cu platani bătrâni. Pe cursul acestui râu se află cea mai frumoasă cascadă de pe insulă - Kleidosi, ale cărei ape se prăbușesc cu zgomot de la înălțimea de 35m.

În partea de sud-vest, la capătul satului Xiropotamos, începe traseul spre cascadele și vathrele râului cu același nume. 

Gria Vathra

Cascada pe raul Tsivdogiannis

Vathrele Griei

Cascade in Therma

Cascada pe Tsivdogiannis

Cascada pe Xiropotamos

Vathrele raului Xiropotamos

Comentarii (17)

Andu
02 Aug 2018, 12:55
Nu exista indicatoare dar exista un marcaj "bulina rosie" pe stanci, care te duce in sus pe Fonias.
Oana
28 May 2022, 14:42
Buna,

Cu un baiat de 6 ani putem ajunge pana la Kleidosi si Gerania?

Multumesc!
InSamothraki.ro
28 May 2022, 16:07
Bună Oana,
Până la Gerania da, cu puțină atenție. Până la Kleidosi e mai mult de mers - depinde și cum e el obișnuit cu drumețiile.
Oana
28 May 2022, 16:21
Buna,

Multumesc mult pentru raspuns.

De dus, duce, ma gandeam insa cat de intradevar periculos este, de genul daca trebuie sa te tii de stanci si de lanturi si sa te holbezi in abis.

Evident, drumetie cu incaltaminte adecvata.
InSamothraki.ro
28 May 2022, 16:26
Spre Kleidosi e un singur loc mai delicat. Nu sunt lanțuri. Nu mi s-a părut neapărat periculos, dar poate sa fie subiectiv.
Oana
28 May 2022, 16:36
Multumesc, vom vedea la fata locului, daca pare periculos ne intoarcem.

Drumul inapoi este acelasi, banuiesc?
InSamothraki.ro
28 May 2022, 16:38
Da, întoarcerea se face pe același drum.
Oana
28 May 2022, 18:23
Multumesc tare mult!????
InSamothraki.ro
01 Jun 2022, 11:42
Oana, tocmai am refăcut traseul spre Kleidosi. Totuși nu aș duce un copil de 6 ani pe acolo. Este foarte ușor să fie neatent, să facă un pas greșit și să cadă.
Oana
01 Jun 2022, 18:15
Buna,

Multumesc de update. In acest caz ne oprim la Gerania.
Oana
01 Jun 2022, 18:16
Ne poti recomanda si alte vathres frumoase? ????
InSamothraki.ro
01 Jun 2022, 19:16
Sigur, am sa trimit pe mail în seara asta
Cristina
02 Aug 2022, 16:55
Buna,
Noi vom merge anul acesta in insula insotiti de noul nostru partener de concediu, un border collie :)
Am mai fost la vathrele din Samothraki insa nu mai tinem minte prea bine traseul. Putem ajunge cu catelul la vathrele de sus? La cea de-a 2-a, a 3-a...
Multumesc!
InSamothraki.ro
02 Aug 2022, 17:10
Bună Cristina,
Dacă este vorba de vathrele de pe Fonias, cred că până la cele de deasupra primei cascade puteți ajunge. Până la Kleidosi mi se pare mai complicat. Dacă aveți 4x4 sau răbdare sa mergeți 7 km pe drum de pământ (din Ano Meria) pana unde începe traseul, cred ca ați putea ajunge și sus, la izvoare, in zona Karya. De unde lăsați mașina ar mai fi de mers cam 1,5-2 ore.
Andreea
02 Sep 2023, 19:24
Buna ziua. Noi am putea urca cu mașina pe acel drum de pământ. Ne-ați putea da mai multe informații despre acest traseu de 1,5-2 ore? Cât este de dificil? Este marcat? Mulțumim.
InSamothraki.ro
02 Sep 2023, 22:25
Din drumul principal de nord se face dreapta spre Ano Meria și apoi prima la dreapta prin Isomata. Drumul se transformă într-un drum de pământ și pietre care urcă spre releul din zona Koufouklio. În ultima curbă (cam după 7 km de la intersecție și cu aprox. 700m înainte de releu), pe pământ este o tăbliță pe care scrie Karyas Path. De acolo începe traseul (se merge spre dreapta). Nu este greu, e marcat cu buline roșii și momâi de piatră și ajunge în zona izvoarelor lui Fonias, care este foarte frumoasă. Trebuie însă să fiți foarte atenți la marcaj (pe alocuri, bulinele abia se mai văd).
Andreea
03 Sep 2023, 00:41
Mulțumim. O sa încercam ????.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc