Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
"Capră cu de toate" la Taverna Karydies din Ano Meria

"Capră cu de toate" la Taverna Karydies din Ano Meria

Din șoseaua de nord, care se îndreaptă către plaja Kipos, urmând țărmul mării, un drum cotește spre dreapta. Începe să urce treptat către poalele muntelui, printre lanuri de cereale, care vor lăsa curând locul caselor și grădinilor din Ano Meria. Mergi tot înainte, depășești ultimele gospodării din localitatea ce pare aproape pustie și intri pe un drum de pământ umbrit de platani bătrâni, cu forme ciudate. Continui preț de aproape un kilometru și peste puțin timp te vei găsi într-un loc deschis, cu parcare generoasă în partea stângă și un restaurant în dreapta. Ai ajuns la Karydies ("Nucii"), una dintre cele mai "ascunse" taverne din Samothraki, dar în același timp probabil și cea mai faimoasă.

Taverna funcționează încă din anul 1977 și se găsește într-o curte mare, populată cu câteva pisici. Locul este renumit pentru nenumăratele feluri în care este pregătită carnea de capră, dar și pentru gustul autentic, "ca la mama acasă", al mâncării.

Îți va fi greu să decizi între capră cu prune, capră cu rozmarin, capră cu miere, capră cu gutui, capră cu vin, capră cu vinete, capră umplută, capră cu bulgur și...lista poate continua – sunt peste 20 de feluri cu capră la Karydies, cu prețuri de 7-9 Euro/porție.

Taverna mai este renumită și pentru fasolada tsigaristi ("fasole prajită"), un fel tradițional, fără carne, care se prepară folosind de obicei iahnia de fasole pregătită cu o zi înainte.

De fapt, cam tot ce oferă Karydies este foarte bun – de la aperitive (2-5,5 Euro) și salate (4,5-6,5 Euro), până la felurile principale - cu carne (capră, porc sau pui) sau vegetariene. Secretul nu constă doar în modul de pregătire a mâncării, ci și în faptul că ingredientele sunt proaspete și locale. Familia Aggelonias, care deține taverna, are și o fermă de animale, așa ca brânza și carnea provin de acolo, iar legumele vin direct din grădină.

De cele mai multe ori, cel care te întampină este chiar Giorgos - proprietarul, care de-a lungul timpului a învățat de la turiștii care i-au trecut pragul cuvinte în diferite limbi – suficiente încât sa poată comunica puțin cu fiecare pe limba lui.

Taverna Karydies te face să revii iar și iar și să încerci alte feluri de mâncare. Și nu este cunoscută doar pe insulă, căci în anul 2019 a primit premiul gastronomiei grecești (Greek Cuisine Restaurant Awards), numărându-se printre cele mai bune 65 de restaurante din Grecia.

Cum ajungi la Taverna Karydies?

Ca să ajungi la Taverna Karydies, trebuie să mergi pe șoseaua din nordul insulei, de la Kamariotissa către plaja Kipos. Cam la 20 km de Kamariotissa, faci dreapta pe drumul către Ano Meria. De acolo mai ai cel mult 3 kilometri, ultima parte fiind pe drum de pământ, care poate fi străbatut cu mașina. Pe drum sunt mai multe indicatoare către tavernă.

Contact

Taverna Karydies este deschisă de obicei în lunile iulie-august și în prima jumătate a lunii septembrie, în funcție de sezon.

E-mail: karydies@yahoo.com
Telefon: +30 255 109 8266

Indicator spre Taverna Karydies

Drumul spre Ano Meria

Cum ajungi la Taverna Karidies

Drumul de pamant spre Taverna Karydies

Taverna Karydies Samothraki

Taverna Karydies Ano Meria

Capra cu rozmarin la Taverna Karydies

Capra cu prune la Taverna Karidies

Capra la gratar la Taverna Karydies

Fasolada tsigaristi la Taverna Karydies

Bougiourdi la Taverna Karydies

Tirosalata la Taverna Karydies

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc