Din șoseaua de nord, care se îndreaptă către plaja Kipos, urmând țărmul mării, un drum cotește spre dreapta. Începe să urce treptat către poalele muntelui, printre lanuri de cereale, care vor lăsa curând locul caselor și grădinilor din Ano Meria.
Mergi tot înainte, depășești ultimele gospodării din localitatea ce pare aproape pustie și intri pe un drum de pământ umbrit de platani bătrâni, cu forme ciudate. Continui preț de aproape un kilometru și peste puțin timp te vei găsi într-un loc deschis, cu parcare generoasă în partea stângă și un restaurant în dreapta.
Ai ajuns la Karydies ("Nucii"), una dintre cele mai "ascunse" taverne din Samothraki, dar în același timp probabil și cea mai faimoasă.
Taverna funcționează încă din anul 1977 și se găsește într-o curte mare, populată cu câteva pisici. Locul este renumit pentru nenumăratele feluri în care este pregătită carnea de capră, dar și pentru gustul autentic, "ca la mama acasă", al mâncării.
Îți va fi greu să decizi între capră cu prune, capră cu rozmarin, capră cu miere, capră cu gutui, capră cu vin, capră cu vinete, capră umplută, capră cu bulgur și...lista poate continua – sunt peste 20 de feluri cu capră la Karydies, cu prețuri în jur de 10 Euro/porție.
Taverna mai este renumită și pentru fasolada tsigaristi ("fasole prajită"), un fel tradițional, fără carne, care se prepară folosind de obicei iahnia de fasole pregătită cu o zi înainte.
De fapt, cam tot ce oferă Karydies este foarte bun – de la aperitive (3,5-6 Euro) și salate (5-8,5 Euro), până la felurile principale - cu carne (capră, porc sau pui) sau vegetariene. Secretul nu constă doar în modul de pregătire a mâncării, ci și în faptul că ingredientele sunt proaspete și locale. Familia Aggelonias, care deține taverna, are și o fermă de animale, așa că brânza și carnea provin de acolo, iar legumele vin direct din grădină.
De cele mai multe ori, cel care te întampină este chiar Giorgos - proprietarul, care de-a lungul timpului a învățat de la turiștii care i-au trecut pragul cuvinte în diferite limbi – suficiente încât să poată comunica puțin cu fiecare pe limba lui.
Taverna Karydies te face să revii iar și iar și să încerci alte feluri de mâncare. Și nu este cunoscută doar pe insulă, căci în anul 2019 a primit Premiul Gastronomiei Grecești (Greek Cuisine Restaurant Awards), numărându-se printre cele mai bune 65 de restaurante din Grecia. În 2021 și 2022, taverna a fost premiată din nou, fiind considerată printre cele mai bune 49 de restaurante naționale.
Contact Taverna Karydies - Ano Meria, Samothraki
Ca să ajungi la Taverna Karydies, trebuie să mergi pe șoseaua din nordul insulei, de la Kamariotissa către plaja Kipos. Cam la 20 km de Kamariotissa, faci dreapta pe drumul către Ano Meria. De acolo mai ai cel mult 3 kilometri, ultima parte fiind pe drum de pământ, care poate fi străbatut cu mașina. Pe drum sunt mai multe indicatoare către tavernă.
Taverna Karydies este deschisă de obicei în lunile iulie-august și în prima jumătate a lunii septembrie, în funcție de sezon.
Telefon: +30 255 109 8266
E-mail: karydies@yahoo.com
Localizare: Google Maps Karydies
Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!