RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

O Vrahos - primul loc in topul restaurantelor din Samothraki

O VrahosO Vrahos

Daca ar fi sa fac un top al celor mai bune restaurante de pe insula, O Vrahos (in traducere inseamna "stanca" - probabil de la bolovanul care se gaseste in stanga restaurantului) din mica localitate Profitis Ilias ar ocupa cu siguranta primul loc. In mod normal as fi ales probabil o taverna pe plaja, cu priveliste frumoasa asupra marii (gen Akrogiali, care se afla si ea printre primele locuri intr-un top personal), insa O Vrahos m-a cucerit de la inceput prin asezarea in satucul cocotat pe munte, prin atmosfera intima si prin prietenia cu care ne-a primit Apostolos.

Meniu 2014Meniu 2014

Vorbind cu unul si cu altul pe insula, am inteles ca O Vrahos este si cel mai recomandat de catre localnici. Iar faptul ca a doua oara cand am fost niste tineri greci isi sarbatoreau nunta acolo nu ma face decat sa deduc ca taverna este intr-adevar si printre preferatele locuitorilor. Oriunde ai fi in lume, acest lucru spune multe despre un restaurant.

O Vrahos este locul in care e musai sa mananci capra la protap, pentru care taverna este faimoasa. Un kilogram costa 24 Euro - o portie inseamna in jur de 8-10 Euro, depinde de greutate. Si ii merita din plin...Daca te-ai saturat de maruli (salata verde), iti recomand sa incerci ceea ce ei numesc "salata ungureasca", adica o combinatie delicioasa de varza, morcovi si telina. Am incercat si carnea de porc, puiul, burgerul facut in casa, tirosalata, salata greceasca sau bougiordi – toate au fost foarte bune.

Capra la protapCapra la protap

La O Vrahos am gasit sticle de vin produs in zona (la Dafni, in apropiere). Vinul rosu de Samothraki este de un rubiniu intens, sec si foarte aromat.

La sfarsit am primit si desertul de rigoare din partea casei. Pe langa iaurtul foarte gros, combinat cu dulceata de visine sau de struguri facuta in casa, am mai primit si un platou cu o dulceata portocalie, despre care am aflat de la Apostolos ca era de dovleac, adica de "kolokitha".

Daca va plac dulceturile, le puteti cumpara (un borcan de aprox. 1 kg costa 10 Euro). La fel si vinul - 10 Euro sticla.

Ajungi la O Vrahos din Lakkoma, pe o sosea care urca accentuat spre satucul Profitis Ilias si de unde se deschid perspective minunate asupra marii.

Telefon O Vrahos: 0030 255 109 5264 (Apostolos Kalaitzis)

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa