RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Plajele din Samothraki

Pachia AmmosPachia Ammos

Samothraki nu este insula plajelor nesfarsite cu nisip fin si intrare lina in apa. Daca te intereseaza asa ceva, nu e destinatia potrivita pentru tine. Este in schimb insula plajelor ascunse, a plajelor salbatice cu pietris negru si peisaj gen Tenerife si a plajelor cu pietre care iti ofera o minunata priveliste asupra apusului.

Pe insula sunt putine plaje cu nisip, iar ca sa ajungi la unele va trebui sa faci o excursie cu vaporasul sau sa iti incerci fortele cu o drumetie pe munte.

Pachia Ammos

Pachia Ammos (s-ar traduce aproximativ prin "nisip gras") este cea mai cunoscuta si posibil cea mai frecventata plaja de pe insula. Asta pentru ca este singura plaja cu nisip la care poti ajunge pe uscat, fara sa trebuiasca sa iei o barca.

Plaja se afla in sud, la capatul drumului care traverseaza toata partea de vest a insulei, pornind din Kamariotissa, de care o despart 15 km. Desi distanta este mica, drumul cu masina poate parea obositor si nu de putine ori intalnesti turme de oi sau capre in fata masinii.

Pachia Ammos este situata pitoresc intr-un golf, intre doua culmi stancoase care te impiedica sa vezi dincolo de ele, iar nisipul auriu se intinde pe circa 800m.

Cum te uiti la mare, partea din stanga a plajei este mai salbatica, linistita si neamenajata, fiind adesea preferata de nudisti. Partea din dreapta insa este zona de plaja cea mai amenajata de pe insula, avand umbrelute de stuf, sezlonguri, dusuri si cabina de schimb, dar si caiace si hidrobiciclete. Mai sus de aceasta se afla un bar, de unde poti comanda frappe-uri, bere sau bauturi mai tari (frappe si o sticla cu apa – 3 Euro, bere – 3 Euro, milkshake – 5 Euro). La inceputul lui septembrie la preturile de la bar se mai adauga la prima comanda 1 Euro, ca un fel de taxa pentru folosirea sezlongurilor si a umbrelutelor (in august poti plati 3 Euro pentru folosirea sezlongurilor). Caiacele si hidrobicicletele erau gratuite.

Mai sus de bar este o taverna cu o terasa care ofera o vedere de ansamblu asupra plajei si a marii. Aici vei gasi singura toaleta din zona. Preturile sunt cam ca peste tot pe insula (tirosalata – 3 Euro, caracatita 8-9 Euro, bere 3 Euro, calamari la gratar aprox. 12 Euro), iar proprietarul te va chema in interior sa-ti arata pestele proaspat prins.

Pachia Ammos este singura plaja pe care poti umbla si unde poti intra in apa fara pantofi speciali. Sunt si aici pietre, dar nu sunt atat de deranjante.

Kipos

Kipos (sau Kipoi) este probabil cea mai cunoscuta plaja dupa Pahia Ammos, desi este cat se poate de diferita.

Plaja KiposPlaja KiposVei ajunge aici urmand drumul de coasta din nordul insulei, de la Kamariotissa spre est. La capatul acestei sosele, departe de asezari, la aprox. 18 km de Therma vei gasi o zona muntoasa salbatica populata de multe capre si o plaja intinsa pe mai mult de un kilometru (cea mai mare de pe insula), cu pietricele negre fierbinti pe care cu greu le vei putea suporta fara incaltaminte.

Stand pe plaja in fata ti se va dezvalui insula turceasca Gokceada (sau Imbros, vechiul nume grecesc), iar in spate vei avea culoarea verde a muntelui, in timp ce in partea dreapta vederea e blocata de niste stanci negre si destul de golase, ce se termina direct in mare.

Desi nu are nisip, multi o prefera pentru apa albastra si limpede, pentru frumusetea naturala si exotica, pentru liniste si pentru lipsa amenajarilor. Izolarea o face sa fie si unul din locurile preferate pentru nudism.

Vatos

Daca primele doua plaje sunt cele mai cunoscute, Vatos in schimb este considerata cea mai frumoasa de pe insula, o plaja cu nisip si ape transparente, de culoare albastra-verzuie. Este situata in partea de sud, la est de Pachia Ammos, acolo unde drumurile nu ajung, ceea ce face ca accesul sa fie destul de greoi.

Cel mai usor ajungi cu barca sau vaporasele care fac turul insulei. A doua posibilitate implica una-doua ore de catarat pe stancile care despart Pachia Ammos de Vatos.

Plaja Lakkoma

Plaja Lakkoma nu e la fel de frumoasa ca primele, are pietris si destul de multe alge uscate, dar de aici poti vedea niste apusuri spectaculoase, caci plaja este chiar in partea de vest a insulei. Si in plus, chiar langa ea este Taverna Akrogiali, faimoasa pe insula pentru pestele proaspat si fructele de mare.

Plaja Therma Loutra

Pe tarmul nordic, la cateva sute de metri de localitatea Therma se afla o bucatica de plaja cu pietris, avand ca fundal Muntele Saos. Plaja este organizata, are sezlonguri, umbrelute si unul din cele mai renumite beach baruri de pe insula - Saoki Beach Bar, cu concerte in timpul verii. Daca esti cazat in Therma sau la campingurile din apropiere, plaja de aici va fi cea mai apropiata.

Palaiopoli Beach

Tot pe tarmul nordic, langa satul cu acelasi nume se afla o alta bucata de plaja cu pietris, destul de ingusta. Este folosita in special de turistii cazati la hotelurile din zona si de localnici.

Alte plaje

Daca vei merge pe drumul ce urmeaza tarmul nordic al insulei vei descoperi foarte multe plaje cu pietricele, unele amenajate (gen Limnidi Beach, unde vei gasi o casuta foarte frumoasa cu terasa, gradina si loc de joaca pentru copii si sezlonguri cu umbrele), altele salbatice. Ajunge sa gasesti locul care iti place.

Limnidi BeachLimnidi Beach

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa