Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Pașii Apostolului Pavel prin Samothraki
Pașii Apostolului Pavel prin Samothraki
Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Samothraki a fost primul pământ pe care Sfântul Pavel a pus piciorul atunci când și-a început cea de-a doua misiune de creștinare – cea din Europa, în jurul anului 50 d.Hr. Conform Faptelor Apostolilor, el a petrecut o noapte pe insulă, înainte să plece spre Neapolis (Kavala de astăzi).

"Cap. 16:9: Și noaptea i s-a arătat lui Pavel o vedenie: Un bărbat macedonean sta rugându-l și zicând: Treci în Macedonia și ne ajută.

Cap. 16:10: Când a văzut el această vedenie, am căutat să plecăm îndată în Macedonia, înțelegând că Dumnezeu ne cheamă să vestim Evanghelia.

Cap. 16:11: Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli.

Cap. 16:12: Și de acolo la Filipi, care este cea dintâi cetate a acestei părți a Macedoniei și colonie romană. Iar în această cetate am rămas câteva zile."

Altarul Apostolului Pavel

Sfântul ar fi poposit pe țărmul nordic al insulei, la Paleopoli. În anul 1938, arheologii de la Școala Americană de Studii Clasice au descoperit în orașul antic, în apropiere de Turnurile lui Gateluzzi, ruinele unei bazilici, construită probabil în amintirea vizitei apostolului și considerată una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume.

Pentru a marca trecerea sfântului pe insulă, în anii 2007-2008 s-a ridicat în Samothraki un monument care poartă numele de "Altarul Apostolului Pavel" (To stasidi tou Apostolou Paolou). Este o construcție semicirculară, cu șase coloane și acoperiș din olane cărămizii. În centru se află un panou care prezintă în mai multe limbi citatul din Faptele Apostolilor ce redă venirea sfântului în Samothraki. De-o parte și de cealaltă a panoului, câte două mozaicuri mari ilustrează acest eveniment.

Apostolul Pavel Samothraki

Sfântul Pavel Samothraki

Monumentul Sfântului Pavel Samothraki

Altarul Apostolului Pavel se află la circa 7 kilometri de Kamariotissa cum se merge spre Therma, în apropiere de Turnul lui Gateluzzi din Paleopoli. Nu există nici un indicator - doar o parcare pe partea dreaptă a șoselei și o poartă, dincolo de care un drum asfaltat te conduce către monumentul ce se profilează frumos pe fundalul Muntelui Saos.

În fiecare an, pe 28 iunie - ajunul zilei Sfântului Pavel, se organizează aici o slujbă de seară, oficiată de Mitropolitul din Alexandroupoli. Slujba are loc între orele 21 și 24 și reunește oamenii de pe insulă.

Slujba de Sfântul Pavel în Samothraki

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki