RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Despre insula Samothraki

Oameni si asezari

Oameni si asezari

Cum partea centrala si sud-estica a insulei este ocupata de muntele Saos, asezarile se concentreaza mai mult in nord si vest, cele mai multe fiind in vest. Nu sunt multe localitati - cam 20 de sate, insa unele sunt foarte mici, numarand mai putin de 10 locuitori permanenti. De fapt, cam toata populatia din Samothraki (2840 locuitori conform recensamantului din anul 2011) ar insemna cam echivalentul unui sat mai mare de la noi. (...)

Insula capritelor

Insula capritelor

De peste 30 de ori mai multe decat numarul locuitorilor. Asa suna statistica - 100.000 de capre la circa 3.000 de locuitori. Sunt pe drum, in drum, pe stanci, pe plaja, in copaci, chiar si pe masini daca nu ai grija. Mesteca tacticos o frunza in timp ce te privesc un pic intrigat, dintr-o parte. Ca doar e insula lor...tu esti numai un musafir. (...)

Numere de telefon utile

Numere de telefon utile

Uite si o lista cu numere de telefon care te-ar putea interesa. Vei gasi aici date de contact de la politie, spital sau pompieri (de care speram sa nu ai nevoie), pana la muzee sau inchirieri de masini sau biciclete. (...)

Dor de Samothraki

Dor de Samothraki

Am fost prin multe locuri din Grecia - pe continent sau pe insule, in unele chiar de mai multe ori, insa mult timp nu am inteles de unde vine atractia tuturor pentru aceasta parte de lume. Prima calatorie am facut-o in Halkidiki si la final am ramas cu o oarecare dezamagire - probabil ca imaginea idealizata a Greciei din mintea mea depasea ceea am gasit acolo. Si doar erau atatea alte tari care imi pareau mult mai frumoase... (...)

Portret de pisica samothraka

Portret de pisica samothraka

In Samothraki pisicile sunt peste tot. Apar de te miri unde, se dau pe langa tine, te saluta in limbajul lor pisicesc, asteapta langa masa sa le dai de mancare. Si, dupa prima venita, poti sa fii sigur ca vor urma si altele. La un moment dat te vei uita in jur si te vei trezi inconjurat de zece pisici, una mai draguta si mai lipicioasa ca alta. (...)

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

In aprilie 1863 Charles Champoiseau, viceconsul francez in Adrianopole (astazi Edirne) si arheolog amator totodata, descoperea in mica insula stapanita pe atunci de turci statuia zeitei Niki (Victoria), pe care o trimitea in acelasi an la Paris (fragmentele de aripa, trupul monumental si prova navei au fost reasamblate in mai multe faze). (...)

Cum e vremea in Samothraki?

Cum e vremea in Samothraki?

Aflandu-se in partea de nord a Greciei, climatul din Samothraki este in general mai rece decat cel al celorlalte insule. Iernile sunt blande, cu ploi, iar de multe ori varful muntelui Saos este inzapezit. Primaverile sunt insorite si verile calduroase, insa temperaturile nu sunt chiar atat de mari. (...)

Cum te deplasezi pe insula

Cum te deplasezi pe insula

Cel mai bine explorezi insula cu ajutorul unei masini mici (de multe ori strazile sunt incredibil de inguste), al unui scooter sau chiar al unei biciclete. (...)

Kamariotissa - Bun venit in Samothraki!

Kamariotissa - Bun venit in Samothraki!

Kamariotissa, numita asa dupa icoana Fecioarei Maria din Kamares pastrata in biserica cu acelasi nume (Panagia Kamariotissa), este primul loc in care vei sosi odata ce ai coborat din ferry-boat. Este situata in partea de nord-vest, avand ca fundal Muntele Saos si este cel mai mare port si totodata cea mai mare localitate de pe insula, fiind singura legatura dintre Samothraki si continent. (...)

Therma - intre munte si mare

Therma - intre munte si mare

Therma (sau Loutra, care in greaca ar insemna "bai") se afla cam la 14 km est de Kamariotissa, pe drumul de coasta din nordul insulei. Este o localitate turistica micuta (cam 70 de locuitori, la care se adauga sutele de vizitatori din sezon), situata in padure, cu cateva hoteluri, camere de inchiriat, restaurante, magazine si o cafenea simpatica la intrare. (...)

Chora - oraselul agatat de munte

Chora - oraselul agatat de munte

Capitala insulei nu este, asa cum poate te-ai astepta, un port la mare, ci este situata in interior, in partea de nord-vest, intr-o mica depresiune aflata intre culmile muntelui Saos, la aprox. 5 km est de Kamariotissa. Motivatia acestei amplasari o gasim in perioada Evului Mediu, cand trebuia sa fie adapostita de atacurile piratilor care timp de secole au fost una din principalele amenintari pentru insula. Astfel, chiar daca se afla la doar 5-6 km distanta de mare, Chora este ascunsa privirii. (...)

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

Fiecare loc are frumusetea sa si partile sale interesante. De ce ar trebui sa mergi in Samothraki? De ce e o insula atat de speciala? Gasesti mai jos zece motive pentru care ar trebui sa o pui pe lista viitoarelor tale destinatii de calatorie. (...)

Cateva cuvinte despre Samothraki

Cateva cuvinte despre Samothraki

Samothraki se afla in Marea Tracica, adica in nord-estul Marii Egee, fiind cea mai nord-estica insula a Greciei. Este relativ izolata, nu are aeroport, iar singura legatura cu restul tarii se realizeaza prin ferry-boat-urile care sosesc in Kamariotissa. Are in nord-vest insula Thassos, in nord orasul Alexandroupolis de pe continent, in sud-vest insula Limnos si in sud-est insula turceasca Gokceada, foarte vizibila din partea sudica. Din punct de vedere administrativ apartine de Regiunea Evros. (...)

Vremea în Samothraki