Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
10 lucruri de făcut în Samothraki

10 lucruri de făcut în Samothraki

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Insula Samothraki oferă o mulțime de activități de făcut și de experiențe de trăit. Am selectat aici doar zece dintre acestea - unele la îndemâna tuturor, altele care presupun echipament adecvat și pregătire fizică (precum drumețiile la cascadele și vathrele de pe cursul superior al râurilor sau escaladarea Muntelui Saos).

1. Începe cu începutul!

Fă o incursiune în istorie, vizitând ruinele vechiului oraș (Paleopoli), Sanctuarul Marilor Zei și micul Muzeu de Arheologie.

Printre măslini bătrâni și leandri colorați te vei scufunda în povești și legende de demult, când insula, faimoasă pentru misterele de inițiere, era unul dintre centrele religioase ale lumii vechi.

Templul Marilor Zei Samothraki

2. Fă o baie în vathre!

Spre deosebire de alte insule grecești, Samothraki nu este renumită pentru plaje, ci pentru piscinele construite în stâncă de mulțimea de râuri care brăzdează insula. Aceste piscine naturale poartă numele de vathre și câteva sunt foarte accesibile, inclusiv pentru copii.

Ia cu tine costumul de baie, plimbă-te prin pădurile cu platani seculari și răcorește-te în apa cristalină. Dacă vrei să ajungi la vathrele mai greu accesibile, nu uita încălțămintea de munte.

Vathra pe raul Fonias din Samothraki

3. Bucură-te de nisip!

Lenevește o zi la Pachia Ammos, unde te așteaptă o plajă cu apă limpede, șezlonguri, umbreluțe, caiace și hidrobiciclete. Dacă nu vrei să stai pe șezlong, poți oricând să-ți întinzi prosopul direct pe nisip.

Ia o bere sau un frappe de la unul dintre barurile de pe plajă sau ia o gustare la taverna de lângă. Ziua va trece fără să bagi de seamă.

Plaja Pachia Ammos din Samothraki

4. Admiră insula de la înălțime!

Urcă până la bisericuța Panagia Krimniotissa și admiră peisajele spectaculoase care ți se vor deschide în fața ochilor.

Drumul nu e foarte ușor și îți trebuie un pic de răbdare, însa merită! În fața ta se vor întinde stânci acoperite de copăcei și arbuști, iar în zare albastrul infinit al mării. Poți să arunci și o privire spre Turcia, căci de aici se vede în depărtare insula Gokceada, vechiul Imbros grecesc.

Capela Panagia Krimniotissa Samothraki

5. Pozează căprițe pe o plajă neagră!

Plaja Kipos se află la un capăt de drum, în partea de est a insulei. E o plajă sălbatică și neamenajată, cu pietricele negre, întinsă la baza muntelui care se înalță arid și întunecat lângă ea.

Din loc în loc, caprele sălbatice mestecă frunzele arbuștilor aflați în apropierea țarmului.

Plaja Kipi Samothraki

6. Hoinărește pe străduțele din Chora!

Chora este capitala insulei și te va cuceri cu aspectul său tradițional, cu străzile pietruite și casele cu acoperișuri de olane cărămizii, cocoțate pe relieful accidentat al muntelui.

Pierde-te pe labirintul de străduțe, oprește-te din când în când la câte o cafenea și descoperă colțuri fermecătoare!

Chora Samothraki

7. Gustă specialitățile locale!

Ce mod mai bun de a descoperi specificul unui loc decât încercându-i gastronomia? Când se vorbește despre mâncarea din Samothraki, prima dată se menționează carnea de capră, gătită la frigare sau la cuptor. Renumite sunt tavernele din satul Profitis Ilias și Taverna Karydies din Ano Meria.

Nu uita nici de peștele proaspăt sau de fructele de mare, căci totuși te afli pe o insulă. Încearcă tavernele de pe malul mării! Noi îți recomandăm Taverna Akrogiali din Lakkoma și Taverna O Psaras de lânga Therma.

În Chora sunt faimoase clătitele de la Stenaki, prăjitura cu ciocolată (pissa kai poupoula) de la Lefkos Pirgos sau înghețata cu lapte de capră și haslamaua de la Cafeneaua Trapeza.

Acompaniază felurile de mâncare cu bere artizanală Fonias Pale Ale de la Microberăria Samothraki, cu vin de la Crama Melmar sau cu tsipouro local.

Dacă vrei să afli mai multe, vezi și pagina Taverne, baruri și cafenele din Samothraki.

Mancare traditionala din Samothraki

8. Vâneaza apusul de soare!

Caută locurile care îți oferă imagini de neuitat la asfințitul soarelui!

Fie că te bucuri de o cină tradițională la Taverna Paradeisos din Profitis Ilias, fie că lenevești pe plaja din Lakkoma sau pe plajele din nord-vestul insulei cu o bere în mână, alege-ți momentul cam pe la ora apusului și vezi câte nuanțe de roșu și portocaliu poți surprinde în fotografii.

Apus de soare in Samothraki

9. Escaladează cel mai înalt vârf al insulei!

Cum ar fi să admiri împrejurimile de pe a treia cea mai înaltă insulă a Greciei?

Vârful Feggari al Muntelui Saos are o înălțime de circa 1600m (cam cât Rarăul nostru) și ai nevoie de o drumeție de circa 11 ore dus-întors, de pregătire fizică și de echipament potrivit ca să îl poți cuceri.

Vedere spre varful Feggari Samothraki

10. Descoperă plajele ascunse ale insulei!

Pe latura de sud a insulei, greu accesibilă, se află câteva plaje de o frumusețe răpitoare. Poți ajunge la ele fie cu o barcă, fie escaladând potecile muntelui (în acest ultim caz ai nevoie de antrenament, de experiență și uneori chiar de abilități de cățărare).

Plaja din sudul insulei Samothraki

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc