RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Activitati, divertisment si obiective in Samothraki

Crama Melmar si “Poteca secreta”

Crama Melmar si “Poteca secreta”

Ascunsa intre livezile de maslini din Dafnes se gaseste singura crama de pe insula. Se numeste Melmar si este surprinzator de moderna. E o investitie recenta, de cativa ani. A inceput sa functioneze in 2013 si in 2014 abia se lansa primul vin, in productie mica, avand numele muntelui Saos. Imi amintesc ca in acel an am fost incantati sa descoperim la taverna O Vrachos un vin local, imbuteliat (mai multe nu stiam atunci despre el). Intre timp crama Melmar a crescut, si-a creat un brand, si-a diversificat productia si inca se dezvolta intr-un ritm frumos. L-am intalnit acolo pe Georgios, enologul tanar si simpatic care ne-a aratat cladirea si instalatiile ultra moderne, ne-a povestit despre vinuri, despre crama si despre planuri de viitor. (...)

Icoana Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Icoana Panagia Kamariotissa, protectoarea insulei

Biserica din Kamariotissa se gaseste chiar langa port, pe una din strazile din spatele promenadei. Este dedicata Adormirii Maicii Domnului si este faimoasa pentru icoana Panagia Kamariotissa, care a dat si numele localitatii. (...)

La capat de insula: Akrotiri si Agios Andreas

La capat de insula: Akrotiri si Agios Andreas

Cum mergi pe promenada din Kamariotissa, spre stanga cum te uiti la mare, spre vestul localitatii, vei ajunge la capul Akrotiri si laguna ce poarta numele de Agios Andreas (Sf. Andrei). Laguna are apa sarata, o suprafata de circa 500 mp si o adancime maxima de 5 metri, fiind separata de restul marii printr-o fasie de uscat. (...)

10 lucruri de facut in Samothraki

10 lucruri de facut in Samothraki

Cu siguranta sunt mai multe lucrurile pe care le poti face si experientele pe care le poti avea in Samothraki, dar am selectat aici doar zece dintre ele. Unele sunt la indemana tuturor, insa altele, cum ar fi escaladarea varfului muntelui Saos sau o drumetie pana la plaja Vatos necesita un pic de pregatire. (...)

Portret de pisica samothraka

Portret de pisica samothraka

In Samothraki pisicile sunt peste tot. Apar de te miri unde, se dau pe langa tine, te saluta in limbajul lor pisicesc, asteapta langa masa sa le dai de mancare. Si, dupa prima venita, poti sa fii sigur ca vor urma si altele. La un moment dat te vei uita in jur si te vei trezi inconjurat de zece pisici, una mai draguta si mai lipicioasa ca alta. (...)

Cu vaporasul in jurul insulei

Cu vaporasul in jurul insulei

Cea mai buna modalitate de a face o prima cunostinta cu insula este de a lua o excursie cu vaporasul in jurul acesteia, mai ales ca pe uscat nu poti ajunge peste tot, din cauza reliefului fragmentat care face ca drumurile sa existe doar in anumite parti. Astfel, unele frumuseti naturale raman inaccesibile cu masina, autobuzul sau alte mijloace de transport. (...)

Pe drumuri de munte

Pe drumuri de munte

Cu varful sau de peste 1600 m, muntele Saos (al treilea din Grecia ca inaltime) domina insula si este vizibil de la departare. Desi calatoresti doua ore ca sa ajungi in Samothraki, poti vedea muntele inca din portul Alexandropoulis. Se pare ca inaltimea sa i-a impresionat si pe antici, devreme ce Homer povesteste cum zeul Poseidon a urmarit razboiul troian de pe varful Fengari. (...)

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

Vedeta insulei: Victoria din Samotraki

In aprilie 1863 Charles Champoiseau, viceconsul francez in Adrianopole (astazi Edirne) si arheolog amator totodata, descoperea in mica insula stapanita pe atunci de turci statuia zeitei Niki (Victoria), pe care o trimitea in acelasi an la Paris (fragmentele de aripa, trupul monumental si prova navei au fost reasamblate in mai multe faze). (...)

Sanctuarul Marilor Zei

Sanctuarul Marilor Zei

In antichitate insula era faimoasa pentru existenta unuia din cele cateva sanctuare din lumea greaca unde se desfasurau ceremonii de initiere. Cultul misterelor Marilor Zei ii ajuta pe initiati sa devina persoane mai bune si sa capete protectie, insa din cauza secretului ce invaluia aceste ritualuri, putine informatii despre acestea au ajuns pana astazi. (...)

Kamariotissa - Bun venit in Samothraki!

Kamariotissa - Bun venit in Samothraki!

Kamariotissa, numita asa dupa icoana Fecioarei Maria din Kamares pastrata in biserica cu acelasi nume (Panagia Kamariotissa), este primul loc in care vei sosi odata ce ai coborat din ferry-boat. Este situata in partea de nord-vest, avand ca fundal Muntele Saos si este cel mai mare port si totodata cea mai mare localitate de pe insula, fiind singura legatura dintre Samothraki si continent. (...)

Drumetii la cascade

Drumetii la cascade

Fata de alte insule grecesti, Samothraki are multa vegetatie, iar din muntele Saos izvorasc mai multe rauri ce se varsa in mare. Aceste rauri formeaza o succesiune de cascade care dau nastere unor piscine naturale cu apa incredibil de limpede, numite vathre. (...)

Therma - intre munte si mare

Therma - intre munte si mare

Therma (sau Loutra, care in greaca ar insemna "bai") se afla cam la 14 km est de Kamariotissa, pe drumul de coasta din nordul insulei. Este o localitate turistica micuta (cam 70 de locuitori, la care se adauga sutele de vizitatori din sezon), situata in padure, cu cateva hoteluri, camere de inchiriat, restaurante, magazine si o cafenea simpatica la intrare. (...)

Panagia Krimniotissa - biserica de pe stanca

Panagia Krimniotissa - biserica de pe stanca

Traditia spune ca pe toata insula sunt raspandite 999 de capele si bisericute. Probabil Panagia Krimniotissa este cea mai faimoasa dintre toate acestea, iar apusul de soare vazut de acolo este unul din lucrurile de neratat si de neuitat intr-o vacanta in Samothraki. (...)

Chora - oraselul agatat de munte

Chora - oraselul agatat de munte

Capitala insulei nu este, asa cum poate te-ai astepta, un port la mare, ci este situata in interior, in partea de nord-vest, intr-o mica depresiune aflata intre culmile muntelui Saos, la aprox. 5 km est de Kamariotissa. Motivatia acestei amplasari o gasim in perioada Evului Mediu, cand trebuia sa fie adapostita de atacurile piratilor care timp de secole au fost una din principalele amenintari pentru insula. Astfel, chiar daca se afla la doar 5-6 km distanta de mare, Chora este ascunsa privirii. (...)

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

10 motive pentru care Samothraki ar trebui sa fie pe lista ta de calatorii

Fiecare loc are frumusetea sa si partile sale interesante. De ce ar trebui sa mergi in Samothraki? De ce e o insula atat de speciala? Gasesti mai jos zece motive pentru care ar trebui sa o pui pe lista viitoarelor tale destinatii de calatorie. (...)

Vremea în Samothraki