Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Fabrica de brânzeturi Papanikolau continuă tradiția

Fabrica de brânzeturi Papanikolau continuă tradiția

În Samothraki există o singură fabrică de brânzeturi. Se află în sătucul Makrilies, pe partea de sud-vest a insulei și aparține lui Panagiotis Papanikolau. Făbricuța a fost a bunicului său, care a înființat-o în 1953. Când bunicul a obosit, fabrica și-a încetat activitatea. Mulți ani mai târziu, după ce și-a finalizat studiile în economie la Salonic, Panagiotis a decis să se întoarcă pe insula natală și să redeschidă vechea afacere de familie. Împreună cu tatăl său, Vasilis, a luat fonduri printr-un program european, a cumpărat instalații moderne, a obținut autorizațiile necesare și a furat secretele meseriei de la specialiști. Astfel, în anul 2000 tradiția de familie a fost reluată.

Mica fabrică de brânzeturi Papanikolau se află în satul Makrilies
Mica fabrică de brânzeturi Papanikolau se află în satul Makrilies

Două generații, surprinse în același loc. Probabil va urma și fotografia lui Panagiotis.
Două generații, surprinse în același loc. Probabil va urma și fotografia lui Panagiotis.

Brânzeturile Papanikolau sunt speciale pentru că sunt produse doar din laptele oilor (cam 80%) și caprelor (20%) de pe insulă. În jur de 200 de tone de lapte sunt folosite în fiecare an. Animalele se hrănesc cu vegetația bogată și diversă din Samothraki și beau apă de mare, ceea ce conferă cărnii și brânzeturilor un gust unic. Deși materia primă nu este întotdeauna suficientă, Panagiotis e hotărât să nu facă rabat de la calitate și să folosească doar laptele local.

Producția este în jur de 40-50 de tone pe an. Brânzeturile se vând pe insulă sau la magazinul din Alexandroupoli (îl găsești pe Β-dul 14is Maiou nr. 22, în centrul comercial), iar o cantitate mai mică ajunge și în Salonic sau Atena.

Fabrica Papanikolau produce graviera (o brânză dură, ușor picantă, cu un gust intens, care a fost premiată în anul 2013 de către revista Gastronomos), mizithra (brânză proaspată), feta, xirotyri (brânză uscată, dură, tradițională, ușor piperată, care se maturează timp de 2 ani), provio, kaseri, kaskavali, anthotyro, melihloro, volakotyri, tsakisto sau makrylisio (un tip de brânză care își ia numele de la satul Makrylies).

În afară de brânzeturi, Panagiotis și tatăl său produc și ulei de măsline extra virgin, presat la rece (40 Euro/bidon 5l), dar și săpunuri cu diferite plante medicinale.

Brânzeturile din galantar
Brânzeturile din galantar

Myzithra proaspătă, abia preparată și călduță încă
Myzithra proaspătă, abia preparată și călduță încă

Pont: Pentru a simți cu adevărat gustul insulei, încearcă brânzeturile maturate Papanikolau alături de vinurile de la Crama Melmar sau de berea locală Fonias Pale Ale.

Contact Fabrica Papanikolau - Makrilies, Samothraki

Magazinul Papanikolau se află în satul Makrilies, pe partea stângă cum vii dinspre Kamariotissa. Pe lângă brânzeturi și ulei de măsline, mai poți cumpăra de acolo și miere, condimente, tincturi sau produse cosmetice.

E-mail: tyrokomeiosamothrakis@gmail.com

Telefon: +30 697 477 6827 (mobil); +30 255 109 5219 (fix)

Brânză de Samothraki
Brânză de Samothraki

De la magazinul Papanikolau poți cumpăra și alte produse
De la magazinul Papanikolau poți cumpăra și alte produse

Comentarii (3)

Nicolata Ciobota
16 Sep 2019, 20:18
Am fost in Samothraki si am.vizitat ferma si magazinul cu produse traditionale.
Am degustat branzeturile si am cumparat ptr acasa in Romania, branza feta si cascaval.
Produsele sunt exceptionale si gazdele de asemenea.
Au si cateva produse cosmetice, sapun, sampon, diverse creme de intretinere, fff bune toate din ingrediente naturale.
Recomand celor ce ajung in minunata insula sa nu rateze ferma de produse traditionale, Papanikolau.


Theodor
03 Sep 2021, 11:36
Salut,
Nici un animal nu bea apa de mare. Ma duc de mult in Samo si stiu foarte bine fabrica. Animalele din Samo beau intradevar o apa pura ce provine din munte dar e apa de izvor, dulce . La fel fabrica de brinza, ca mai toata insula de altfel, foloseste aceeasi apa de izvor provenita din captari din munte.
InSamothraki.ro
03 Sep 2021, 11:50
Bună Theodor,
Informația este dintr-un interviu dat de Panagiotis: "Vreau doar capre și oi din Samothraki. Aceste animale sunt semisălbatice, se cațără pe munți, se hrănesc cu plantele aromatice ale insulei și în fiecare zi beau apă din mare." Am să îl mai întreb când ajung pe acolo.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc