În Samothraki există o singură fabrică de brânzeturi. Se află în sătucul Makrilies, pe partea de sud-vest a insulei și aparține lui Panagiotis Papanikolau. Făbricuța a fost a bunicului său, care a înființat-o în 1953. Când bunicul a obosit, fabrica și-a încetat activitatea. Mulți ani mai târziu, după ce și-a finalizat studiile în economie la Salonic, Panagiotis a decis să se întoarcă pe insula natală și să redeschidă vechea afacere de familie. Împreună cu tatăl său, Vasilis, a luat fonduri printr-un program european, a cumpărat instalații moderne, a obținut autorizațiile necesare și a furat secretele meseriei de la specialiști. Astfel, în anul 2000 tradiția de familie a fost reluată.
Brânzeturile Papanikolau sunt speciale pentru că sunt produse doar din laptele oilor (cam 80%) și caprelor (20%) de pe insulă. În jur de 200 de tone de lapte sunt folosite în fiecare an. Animalele se hrănesc cu vegetația bogată și diversă din Samothraki și beau apă de mare, ceea ce conferă cărnii și brânzeturilor un gust unic. Deși materia primă nu este întotdeauna suficientă, Panagiotis e hotărât să nu facă rabat de la calitate și să folosească doar laptele local.
Producția este în jur de 40-50 de tone pe an. Brânzeturile se vând pe insulă sau la magazinul din Alexandroupoli (îl găsești pe Β-dul 14is Maiou nr. 22, în centrul comercial), iar o cantitate mai mică ajunge și în Salonic sau Atena.
Fabrica Papanikolau produce graviera (o brânză dură, ușor picantă, cu un gust intens, care a fost premiată în anul 2013 de către revista Gastronomos), mizithra (brânză proaspată), feta, xirotyri (brânză uscată, dură, tradițională, ușor piperată, care se maturează timp de 2 ani), provio, kaseri, kaskavali, anthotyro, melihloro, volakotyri, tsakisto sau makrylisio (un tip de brânză care își ia numele de la satul Makrylies).
În afară de brânzeturi, Panagiotis și tatăl său produc și ulei de măsline extra virgin, presat la rece (40 Euro/bidon 5l), dar și săpunuri cu diferite plante medicinale.
Pont: Pentru a simți cu adevărat gustul insulei, încearcă brânzeturile maturate Papanikolau alături de vinurile de la Crama Melmar sau de berea locală Fonias Pale Ale.
Contact Fabrica Papanikolau - Makrilies, Samothraki
Magazinul Papanikolau se află în satul Makrilies, pe partea stângă cum vii dinspre Kamariotissa. Pe lângă brânzeturi și ulei de măsline, mai poți cumpăra de acolo și miere, condimente, tincturi sau produse cosmetice.
E-mail: tyrokomeiosamothrakis@gmail.com
Telefon: +30 697 477 6827 (mobil); +30 255 109 5219 (fix)
Am degustat branzeturile si am cumparat ptr acasa in Romania, branza feta si cascaval.
Produsele sunt exceptionale si gazdele de asemenea.
Au si cateva produse cosmetice, sapun, sampon, diverse creme de intretinere, fff bune toate din ingrediente naturale.
Recomand celor ce ajung in minunata insula sa nu rateze ferma de produse traditionale, Papanikolau.
Nici un animal nu bea apa de mare. Ma duc de mult in Samo si stiu foarte bine fabrica. Animalele din Samo beau intradevar o apa pura ce provine din munte dar e apa de izvor, dulce . La fel fabrica de brinza, ca mai toata insula de altfel, foloseste aceeasi apa de izvor provenita din captari din munte.
Informația este dintr-un interviu dat de Panagiotis: "Vreau doar capre și oi din Samothraki. Aceste animale sunt semisălbatice, se cațără pe munți, se hrănesc cu plantele aromatice ale insulei și în fiecare zi beau apă din mare." Am să îl mai întreb când ajung pe acolo.