Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Oameni si asezari

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Cum partea centrala si sud-estica a insulei este ocupata de Muntele Saos, asezarile se concentreaza in special in nord si vest, cele mai numeroase fiind in vest. Nu sunt multe localitati - cam 20 de sate, iar unele sunt foarte mici, numarand mai putin de 10 locuitori permanenti. De fapt, cam toata populatia din Samothraki (2840 locuitori conform recensamantului din anul 2011) ar insemna cam echivalentul unui sat mai mare de la noi. Densitatea (cu exceptia sezonului turistic) este foarte scazuta – cam 15 locuitori/kmp. Localitatile formeaza o municipalitate in cadrul regiunii Evros.

Imagine din Chora

Toate asezarile sunt conectate intre ele prin cele doua drumuri principale care pornesc din Kamariotissa - unul spre estul insulei si altul spre sud.

Capitala insulei este Chora (circa 700 locuitori), unde pana la inceputul sec. al XX-lea se concentra aproape toata populatia.

Astazi cea mai mare localitate este Kamariotissa (cu aproape 1000 de locuitori), port aflat in partea de vest si singura legatura a insulei prin ferry-boat cu restul tarii.

Tot in vest se afla satele mai mari - Alonia, Lakkoma si Profitis Ilias, cu peste 200 de locuitori.

Pe drumul care merge spre estul insulei vei intalni:

  • Potamia
  • Palaiopoli
  • Kato Kariotes
  • Ano Kariotes
  • Therma
  • Ano Meria

Pe drumul vest-sud se afla:

Insula a fost aproape izolata pana de curand, asa ca era important sa fie autonoma din punct de vedere al hranei. In consecinta, locuitorii se ocupa in special cu agricultura, cresterea animalelor si pescuitul. Cele mai importante sunt culturile de cereale si maslini, aflate in partea de nord-vest, acolo unde se afla si aproape tot terenul arabil.

In ultimii ani numarul de turisti a tot crescut, asa ca in timpul verii o mare parte din populatie se ocupa cu turismul.

Din pacate, problemele economice ii fac si pe aici pe multi dintre tineri sa paraseasca insula in favoarea oraselor mai mari de pe continent.

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki