Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Oameni și așezări

Oameni și așezări

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Partea centrală și sud-estică a insulei este ocupată de Muntele Saos, așa că așezările se concentrează în special în nord și vest, cele mai numeroase fiind în vest.

Nu sunt multe localități - cam 20 de sate, iar unele sunt foarte mici, numărând mai puțin de 10 locuitori permanenți. De fapt, cam toată populația din Samothraki (2840 locuitori, conform recensământului din anul 2011) ar însemna cam echivalentul unui sat mai mare de la noi. Densitatea (cu excepția sezonului turistic) este foarte scăzută – cam 15 locuitori/kmp.

Localitățile formează o municipalitate în cadrul regiunii Evros.

Capitala insulei este Chora (circa 700 locuitori), care până la începutul sec. al XX-lea concentra aproape toată populația din Samothraki.

Chora
Chora

Cea mai mare localitate este astăzi Kamariotissa, cu o populație de aproape 1000 de locuitori. Este situată în partea de vest, fiind portul principal și singura legătură a insulei prin feribot cu restul țării.

Toate așezările sunt conectate între ele prin cele două drumuri principale care pornesc din Kamariotissa - unul spre est și altul către sud.

Kamariotissa
Kamariotissa

Tot in vest se află satele mai mari - Alonia, Lakkoma si Profitis Ilias, cu peste 200 de locuitori.

Pe drumul care merge spre estul insulei vei intâlni:

  • Potamia
  • Palaiopoli
  • Kato Kariotes
  • Ano Kariotes
  • Therma
  • Ano Meria

Pe drumul vest-sud se află:

Alonia Samothraki

Alonia
Alonia

Dafnes
Dafnes

Până relativ de curând, insula a fost aproape izolată, așa că era important să fie autonomă din punct de vedere al hranei. În consecință, locuitorii se ocupă în special cu agricultura, creșterea animalelor și pescuitul. Cele mai importante sunt culturile de cereale și măslini, aflate în partea de nord-vest, acolo unde se află și aproape tot terenul arabil.

În ultimii ani numărul de turiști a tot crescut, așa că în timpul verii o mare parte din populație se ocupă cu turismul.

Din păcate, problemele economice își spun și aici cuvântul și îi determină pe mulți dintre tineri să părăsească insula, în favoarea orașelor mai mari de pe continent.

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc