Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Cu vaporasul in jurul insulei

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Cea mai buna modalitate de a face o prima cunostinta cu insula este de a rezerva o excursie cu vaporasul in jurul acesteia, mai ales ca pe uscat nu poti ajunge peste tot, din cauza reliefului fragmentat, care face ca drumurile sa existe doar in anumite parti. Astfel, unele frumuseti naturale raman inaccesibile cu masina, autobuzul sau alte mijloace de transport.

Vaporasul TheodoraVaporasul Theodora

 

Ambarcatiuni care fac astfel de excursii se gasesc in Kamariotissa sau in micul port din Therma. De obicei ele opereaza in timpul verii si exista un numar minim de persoane (in jur de 10) pentru ca excursia sa se efectueze. Vaporasele te vor duce inspre sudul si sud-estul insulei, parti de o frumusete salbatica si de o mare valoare ecologica, unde nu s-au construit drumuri. Vei face opriri pentru inot si vei avea posibilitatea de a admira cascada Kremastos sau de a te bronza pe plaja Vatos, pitita intre stanci.

Numere de telefon utile pentru turul insulei cu vaporasul:
• Panagiotis Tsipos, Kamariotissa: 0030 694 554 2279; 0030 255 104 1272
• Vaporasul Theodora, Therma: 0030 697 406 2504; 0030 694 539 2089 (actualizare 2018: in anul 2017 vaporasul Theodora s-a scufundat dupa ce a luat foc in timp ce era ancorata in portul Therma)

Daca vrei o ambarcatiune doar a ta, gasesti de inchiriat la Euplous (tel. 0030 693 703 0168).

In sudul insulei se afla cascada Kremastos sau Kremasto Nero (nume care s-ar traduce prin "apa atarnata, agatata"), ale carei ape se varsa in mare de la o inaltime de circa 100 m. Iarna, datorita debitului bogat, apa cade direct in mare, fara sa atinga stancile. In timpul verii debitul este mai mic, dar chiar si asa, Kremastos ramane cea mai interesanta cascada a insulei.

In apropiere, tot pe coasta sudica, se intalnesc niste formatiuni geologice ciudate, care pot fi vazute doar dinspre mare. Sunt numite Tis Grias Ta Pania ("rufele batranei") si constituie una dintre atractiile naturale ale insulei. Legenda spune ca pe stancile din aceste locuri salbatice traia in vechime o batrana ale carei singure tovarase erau caprele. Intr-o zi, lasandu-si hainele la uscat, s-a starnit dintr-odata un vant puternic care le-a luat si le-a aruncat pe tarm. Amarata, batrana le-a blestemat sa se transforme in piatra si asa s-au nascut Tis Grias Ta Pania, care arata ca o retea de linii si pete albe ce par a fi fost pictate pe culoarea intunecata a stancilor.

Unele ambarcatiuni fac opriri pentru scufundari la epava unui vapor romanesc din 1935, care transporta lemne. Se spune ca din lemnele pe care marea le-a adus la tarm atunci, multi locuitori din Chora si-au construit case.

In apropiere de Kremastos si la est de Pachia Ammos se afla plaja Vatos, o pitoreasca plaja cu nisip, izolata intre stanci. Locul este atat de idilic ca unii oameni aleg sa isi petreaca acolo noaptea in cort, urmand a fi preluati de barci la plecare.

Plaja ascunsa din Samothraki

Plaja izolata din Samothraki

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki