RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Cu vaporasul in jurul insulei

Plaja izolata in SamothrakiPlaja izolata in Samothraki

Cea mai buna modalitate de a face o prima cunostinta cu insula este de a lua o excursie cu vaporasul in jurul acesteia, mai ales ca pe uscat nu poti ajunge peste tot, din cauza reliefului fragmentat care face ca drumurile sa existe doar in anumite parti. Astfel, unele frumuseti naturale raman inaccesibile cu masina, autobuzul sau alte mijloace de transport.

Poti gasi ambarcatiuni care fac astfel de excursii in Kamariotissa sau in micul port din Therma (pleaca la ora 12 si se intorc la ora 18). De obicei ele opereaza in timpul verii si exista un numar minim de persoane (in jur de 10) pentru ca excursia sa se efectueze. Vaporasele te vor duce inspre sudul si sud-estul insulei, parti de o frumusete salbatica, unde nu s-au construit drumuri. Vei face opriri pentru inot si vei avea posibilitatea de ajunge la cascada Kremastos sau de a te bronza pe plaja Vatos, pitita intre stanci.

Numere de telefon utile pentru turul insulei cu vaporasul:

  • Panagiotis Tsipos, Kamariotissa: 0030 694 554 2279; 0030 255 104 1272
  • Vaporasul Theodora, Therma: 0030 697 406 2504; 0030 694 539 2089

Daca vrei o ambarcatiune doar a ta, gasesti de inchiriat la Euplous (tel. 0030 693 703 0168).

Vaporasul Theodora din ThermaVaporasul Theodora din Therma

In sud se afla cascada Kremastos (nume care s-ar traduce prin "atarnata, agatata"), ale carei ape se varsa direct in mare de la o inaltime de 180 m (in timpul verii volumul apei este mai mic). In apropiere se intalnesc niste formatiuni geologice ciudate, numite Tis Grias Ta Pania ("rufele batranei"), care constituie una dintre atractiile naturale ale insulei. Legenda spune ca pe stancile din aceste locuri salbatice traia in vechime o batrana ale carei singure tovarase erau caprele. Intr-o zi, lasandu-si hainele la uscat, s-a starnit dintr-odata un vant puternic care le-a luat si le-a aruncat pe tarm. Amarata, batrana le-a blestemat sa se transforme in piatra si asa s-au nascut Tis Grias Ta Pania, care arata o retea de dungi si pete albe ce se individualizeaza pe culoarea intunecata a stancilor.

In apropiere de Kremastos si la est fata de Pahia Ammos se afla plaja Vatos, o pitoreasca plaja cu nisip, izolata intre stanci. Locul este atat de idilic ca unii oameni aleg sa isi petreaca acolo noaptea in cort, urmand a fi preluati de barci la plecare.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa