Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Muntele Saos din Samothraki

Muntele Saos din Samothraki

Se spune adeseori că Samothraki nu este o insulă, ci un munte care răsare din mijlocul mării. Numele muntelui este Saos. Îl vezi de departe, de pe feribot, cu succesiunea sa de vârfuri ascuțite, în formă de piramidă, înălțându-se abrupt din Marea Traciei.

Muntele, alcătuit în principal din granit și bazalt, constituie cea mai mare parte a insulei, influențează microclimatul și dictează dispunerea așezărilor și modul de viață al locuitorilor.

Muntele Saos răsare direct din mare.
Muntele Saos răsare direct din mare.

Samothraki este a treia cea mai înaltă insulă din Marea Egee, după Creta (vf. Psiloritis, cunoscut și sub numele de Ida, 2456m) și Evia (vf. Dirfys, 1743m). Cel mai înalt vârf al Muntelui Saos este Feggari sau Fengari (1614m) – în traducere "Luna". Se zice că ar fi atât de înalt încât ar acoperi luna.

Vârful Feggari este pomenit în "Iliada", unde Homer povestește cum zeul Poseidon urmărea războiul troian de pe cel mai înalt vârf al muntelui din Samothraki.

"...Într-asta nu doarme-mpăratul

Mărilor, zeul Cutremur, ci neadormit priveghează.

El la război și la crâncena valmă mirat se tot uită

Din Samotrace, de sus, din cea mai înaltă silhuie

Culme-n ostrov, de pe unde se vede tot muntele Ida,

Marea cetate-a lui Priam și vasele-ahee."

(Cântul XIII, Iliada - Homer)

Alte vârfuri importante sunt Marmaras (1611m, confundat de multe ori cu Feggari și poreclit și Kolonaki, din cauza bornei geodezice), Louloudi (1475m), Ai Giorgos (1455m), Ai Lias (1403m), Pyrgoudis (1260m), Akoniama (1224m), Amoni (1200m), Afaki (1191m), Vounos (1141m) și Koufouklio (1074m, unde se afla pe vremuri un refugiu montan, astăzi în ruină).

Fostul refugiu montan de pe Koufouklio
Fostul refugiu montan de pe Koufouklio

Dacă îți plac drumețiile și cățaratul, atunci Samothraki este pentru tine. Muntele, mulțimea râurilor care formează cascade și vathre (piscine naturale), vegetația bogată din nord, cu păduri de stejari și platani seculari, crestele sălbatice și versanții abrupți sunt trăsăturile care caracterizează insula, în măsură mai mare decât plajele.

Traseele de pe Muntele Saos sunt de diferite grade de dificultate, însă prea puține sunt marcate, iar pe unele dintre ele, semnele (buline roșii, completate pe alocuri cu momâi din piatră), abia mai sunt vizibile.

Traseele sunt marcate în general cu buline roșii desenate pe pietre.
Traseele sunt marcate în general cu buline roșii desenate pe pietre.

La altitudini mai mari, momâile de piatră completează marcajul.
La altitudini mai mari, momâile de piatră completează marcajul.

Cele mai populare trasee sunt cele ușoare, potrivite pentru toată lumea, care ajung la primele vathre de pe râurile Fonias și, respectiv, Platia și Tsivdogiannis (Paradisos). Mai grele (și mai greu de găsit, în funcție de varianta pe care o abordezi) sunt traseele care te duc spre zona izvoarelor râului Fonias (zona Karya) și Platia (zona Kouriat), dar și spre defileele râurilor Karagiannakis, Kousiandas sau Vatos.

Vathrele de la Kouriat
Vathrele de la Kouriat

Pe culmile Muntelui Saos
Pe culmile Muntelui Saos

Traseul care duce spre vârful Feggari este poteca europeană E6, care începe din Therma. Este un traseu lung (în general 10-11 ore dus-întors) și dificil prin diferența mare de altitudine și prin ultima parte, în care urci peste bolovani, trebuie să fii foarte atent la semne și ai de-a face cu porțiuni mai tehnice pe creastă. Trasee (mai grele) către vârful Feggari se pot face și din Chora sau din alte părți ale insulei.

Vederea de pe vârful Feggari
Vederea de pe vârful Feggari

Un traseu mai scurt, dar destul de anevoios, care presupune ceva cunoștințe de cățărare, este cel care leagă plaja Pachia Ammos de plaja Vatos (cu varianta de la Panagia Krimniotissa).

De la Panagia Krimniotissa spre plaja Vatos
De la Panagia Krimniotissa spre plaja Vatos

Trasee (nemarcate) se pot face și spre alte vârfuri, spre peșteri sau spre așezări preistorice. Acestea sunt însă posibile dacă ai alături de tine pe cineva care știe insula sau dacă ai colindat suficient de mulți ani prin Samothraki, încât să îi cunoști caracteristicile și pericolele la care te poți expune.

Peștera Grăsanului
Peștera Grăsanului

Pe orice traseu ai merge, ia cu tine pălărie și ochelari de soare și încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate muntelui. Pantele abrupte și suprafețele cu pietriș care îți fuge de sub picioare sunt ceva obișnuit în Samothraki. Dacă mergi pe trasee de înălțime, ia cu tine apă suficientă, precum și haine mai groase – de cele mai multe ori, te vei lovi de rafale puternice de vânt, vremea se poate schimba pe nepusă masă, iar surse de apă există până la o anumită altitudine.

Stâncile numite
Stâncile numite "Săbiile"

Nu te aventura pe munte dacă nu cunoști drumul sau dacă nu ești însoțit de cineva cu experiență! Accidente (cu final mai mult sau mai puțin fericit) se întâmplă în fiecare an în Samothraki...

Spre izvoarele lui Gyali
Spre izvoarele lui Gyali

Comentarii (2)

George
06 Sep 2023, 20:04
Nu știu de unde e preluată informația cum că e a treia insulă ca înălțime însă e greșită. Spre exemplu Kefalonia are o înălțime mai mare - 1628 metri
InSamothraki.ro
06 Sep 2023, 20:06
Din Marea Egee. Am corectat.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc