Se spune adesea că Samothraki nu este o insulă, ci un munte care răsare din mijlocul mării. Și pe bună dreptate – cu cei 1614 m, cât măsoară vârful Marmaras, Samothraki este a treia cea mai înaltă insulă din Grecia, după Creta și Evia.
Numele muntelui este Saos și înseamnă "salvator" căci, conform mitologiei, culmile sale au salvat oamenii în timpul potopului lui Dardanos. I se mai spune și Feggari, adică "luna" - pentru că ar fi atât de înalt încât ar acoperi luna.
În a sa Iliada, Homer povestește cum zeul Poseidon urmărea războiul troian de pe vârful muntelui împădurit din Samothraki.
...Într-asta nu doarme-mpăratul
Mărilor, zeul Cutremur, ci neadormit priveghează.
El la război și la crâncena valmă mirat se tot uită
Din Samotrace, de sus, din cea mai înaltă silhuie
Culme-n ostrov, de pe unde se vede tot muntele Ida,
Marea cetate-a lui Priam și vasele-ahee.
(Cântul XIII, Iliada - Homer)
Saos apare ca o piramidă masivă de granit, cu vârful adesea învăluit de nori. Formează cea mai mare parte a insulei, influențează microclimatul și dictează dispunerea așezărilor și modul de viață al locuitorilor săi.
Dacă îți plac drumețiile și cățăratul, Samothraki este o insulă pentru tine. Muntele, vegetația bogată, cu păduri de stejari și platani și aspectul sălbatic sunt aici aspecte definitorii, surclasând plajele.
Traseele au diferite grade de dificultate însă, din păcate, sunt destul de slab marcate. Nu uita să ai cu tine apă, precum și încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate (la înălțime e posibil sa fie frig sau să bată vântul). Unele trasee au pante abrupte și stânci alunecoase, așa că necesită atenție. Dacă nu cunoști poteca sau dacă nu ești însoțit de cineva experimentat este mai bine să nu te aventurezi pe munte. De asemenea, ai grijă la furtunile cu fulgere și tunete care se stârnesc adesea pe vârf.
Cele mai populare trasee sunt cele ușoare, care ajung la primele vathre ale râurilor Fonias (începe din parcarea de lângă podul peste râul cu același nume), Gria Vathra și Tsivdogiannis (încep din Therma). Dacă ai ca țintă vathrele, nu uita să pui în rucsac și costumul de baie!
Un traseu lung și destul de dificil, dar care te răsplătește din plin odată ce ajungi la destinație, este cel care urcă din Therma spre vârful Marmaras de 1614m. Durează aproximativ 11 ore dus-intors și este recomandat celor experimentați.
Pont
În fiecare an, atunci când este luna plină din august, Asociația de Alpinism Feggari organizează o ascensiune pe vârf, iar participanții petrec noaptea chiar sus pe munte, pentru a se bucura de lumina lunii.
Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!