RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Pe drumuri de munte

Flori pe muntele SaosFlori pe muntele Saos

Cu varful sau de peste 1600 m, muntele Saos (al treilea din Grecia ca inaltime) domina insula si este vizibil de la departare. Desi calatoresti doua ore ca sa ajungi in Samothraki, poti vedea muntele inca din portul Alexandropoulis. Se pare ca inaltimea sa i-a impresionat si pe antici, devreme ce Homer povesteste cum zeul Poseidon a urmarit razboiul troian de pe varful Fengari.

Fengari inseamna "luna" pentru ca varful ar fi atat de inalt incat ar acoperi luna. Si adevarul e ca imaginea sa se profileaza pe cer in orice colt al insulei te-ai gasi.

Daca iti plac drumetiile si cataratul si iubesti muntele, trebuie sa vizitezi Samothraki. Renunta la imaginea clasica a unei insule grecesti aride cu relaxare la mare si soare, caci muntele, alcatuit in mare parte din granit, vegetatia bogata, cu paduri de stejari si platani si aspectul salbatic definesc insula mai bine decat plajele.

Probabil cel mai greu traseu este cel care urca de la nivelul marii pana pe varful Fengari. Il poti face si din Therma, dar si din Chora sau din partea de sud a insulei, din satucul Profitis Ilias si dureaza cel putin 6 ore dus-intors. Privelistea de pe varf va rasplati din plin efortul urcarii.

Daca nu vrei sa te aventurezi pana pe varf, poti incerca trasele ce te poarta spre cascade.

Samothraki este mai mult paradisul iubitorilor de drumetii decat al iubitorilor de plaja. Si, daca te gandesti ca in aceeasi zi te poti urca pe munte si bronza la malul marii, combinatia e de nerefuzat.

 

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa