Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Pe drumuri de munte

Pe drumuri de munte

Toate obiectivele Biserici și capele din Samothraki Descoperă marea Descoperă muntele Oameni și așezări Obiective culturale și muzee

Se spune adesea că Samothraki nu este o insulă, ci un munte care răsare din mijlocul mării. Și pe bună dreptate – cu cei 1614 m, cât măsoară vârful Marmaras, Samothraki este a treia cea mai înaltă insulă din Marea Egee, după Creta și Evia.

Numele muntelui este Saos și înseamnă "salvator" căci, conform mitologiei, culmile sale au salvat oamenii în timpul potopului lui Dardanos. I se mai spune și Feggari, adică "luna" - pentru că ar fi atât de înalt încât ar acoperi luna.

În a sa Iliada, Homer povestește cum zeul Poseidon urmărea războiul troian de pe vârful muntelui împădurit din Samothraki.

...Într-asta nu doarme-mpăratul

Mărilor, zeul Cutremur, ci neadormit priveghează.

El la război și la crâncena valmă mirat se tot uită

Din Samotrace, de sus, din cea mai înaltă silhuie

Culme-n ostrov, de pe unde se vede tot muntele Ida,

Marea cetate-a lui Priam și vasele-ahee.

(Cântul XIII, Iliada - Homer)

Insula Samothraki ivindu-se din mare

Saos apare ca o piramidă masivă de granit, cu vârful adesea învăluit de nori. Formează cea mai mare parte a insulei, influențează microclimatul și dictează dispunerea așezărilor și modul de viață al locuitorilor săi.

Dacă îți plac drumețiile și cățăratul, Samothraki este o insulă pentru tine. Muntele, vegetația bogată, cu păduri de stejari și platani și aspectul sălbatic sunt aici aspecte definitorii, surclasând plajele.

Traseele au diferite grade de dificultate însă, din păcate, sunt destul de slab marcate. Nu uita să ai cu tine apă, precum și încălțăminte și îmbrăcăminte adecvate (la înălțime e posibil sa fie frig sau să bată vântul). Unele trasee au pante abrupte și stânci alunecoase, așa că necesită atenție. Dacă nu cunoști poteca sau dacă nu ești însoțit de cineva experimentat este mai bine să nu te aventurezi pe munte. De asemenea, ai grijă la furtunile cu fulgere și tunete care se stârnesc adesea pe vârf.

Cele mai populare trasee sunt cele ușoare, care ajung la primele vathre ale râurilor Fonias (începe din parcarea de lângă podul peste râul cu același nume), Gria Vathra și Tsivdogiannis (încep din Therma). Dacă ai ca țintă vathrele, nu uita să pui în rucsac și costumul de baie!

Un traseu lung și destul de dificil, dar care te răsplătește din plin odată ce ajungi la destinație, este cel care urcă din Therma spre vârful Marmaras de 1614m. Durează aproximativ 11 ore dus-intors și este recomandat celor experimentați.

Pont

În fiecare an, atunci când este luna plină din august, Asociația de Alpinism Feggari organizează o ascensiune pe vârf, iar participanții petrec noaptea chiar sus pe munte, pentru a se bucura de lumina lunii.

Traseu de munte in sudul insulei

Drum de munte in sudul insulei

Peisaj arid in sudul insulei

Cascada langa Therma

Vedere de pe pantele Muntelui Saos

Copac gaurit pe drumul spre Gria Vathra

Prin padure spre Gria Vathra

Luna plina si Muntele Saos

Comentarii (2)

George
06 Sep 2023, 20:04
Nu știu de unde e preluată informația cum că e a treia insulă ca înălțime însă e greșită. Spre exemplu Kefalonia are o înălțime mai mare - 1628 metri
InSamothraki.ro
06 Sep 2023, 20:06
Din Marea Egee. Am corectat.
Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc