Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram RSS feed

Pe drumuri de munte

Toate obiectivele Biserici si capele din Samothraki Descopera marea Descopera muntele Oameni si asezari Obiective culturale si muzee din Samothraki Plaje din Samothraki

Se spune adesea ca Samothraki nu este o insula, ci un munte care rasare din mijlocul marii. Si pe buna dreptate – cu cei 1611 m, cat masoara varful Marmaras, este a treia cea mai inalta insula din Grecia, dupa Creta si Evia.

Numele muntelui este Saos si inseamna "salvator" caci, conform mitologiei, culmile sale au salvat oamenii in timpul potopului lui Dardanos. I se mai spune si Feggari, adica "luna" - pentru ca ar fi atat de inalt incat ar acoperi luna. In a sa Iliada, Homer povesteste cum zeul Poseidon urmarea razboiul troian de pe varful muntelui impadurit din Samothraki.

Insula Samothraki ivindu-se din mare

Saos apare ca o piramida masiva de granit, cu varful adesea invaluit de nori. Formeaza cea mai mare parte a insulei, influenteaza microclimatul si dicteaza dispunerea asezarilor si modul de viata al locuitorilor sai.

Daca iti plac drumetiile si cataratul, Samothraki este o insula pentru tine. Muntele, vegetatia bogata, cu paduri de stejari si platani si aspectul salbatic sunt aici aspecte mai definitorii decat plajele.

Traseele au diferite grade de dificultate insa, din pacate, sunt destul de slab marcate. Nu uita sa ai cu tine apa, precum si pantofi si imbracaminte adecvate (la inaltime e posibil sa fie frig sau sa bata vantul). Unele trasee au pante abrupte si stanci alunecoase, asa ca necesita atentie. Daca nu cunosti poteca sau daca nu esti insotit de cineva experimentat este mai bine sa nu te aventurezi pe munte. De asemenea, ai grija la furtunile cu fulgere si tunete care se starnesc adesea pe varf.

Cele mai populare trasee sunt cele usoare, care ajung la primele vathre ale raurilor Fonias (incepe din parcarea de langa podul peste raul cu acelasi nume) si Tsivdogiannis (incepe din Therma). Daca ai ca tinta vathrele, nu uita sa pui in rucsac si costumul de baie!

Un traseu lung si destul de dificil, dar care te rasplateste din plin odata ce ajungi la destinatie, este cel care urca din Therma spre varful Marmaras de 1611m. Dureaza aproximativ 11 ore dus-intors si este recomandat celor experimentati.

Pont

In fiecare an, atunci cand este luna plina din august, Asociatia de Alpinism Feggari organizeaza o ascensiune pe varf, iar participantii petrec noaptea chiar sus pe munte, pentru a se bucura de lumina lunii.

Traseu de munte in sudul insulei

Drum de munte in sudul insulei

Peisaj arid in sudul insulei

Cascada langa Therma

Vedere de pe pantele Muntelui Saos

Copac gaurit pe drumul spre Gria Vathra

Prin padure spre Gria Vathra

Luna plina si Muntele Saos

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki