Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Insula căprițelor

Insula căprițelor

De 20 de ori mai multe decat numărul locuitorilor. Așa sună statistica – 50-60.000 de capre la o populație de sub 3.000 de locuitori. Cele mai multe (aproape 90% din numărul total) trăiesc în libertate. Sunt pe drum, în drum, pe stânci, pe plajă, în copaci, chiar și pe mașini dacă nu ai grijă. Mestecă tacticos o frunză în timp ce te privesc un pic intrigat, dintr-o parte. Că doar e insula lor...tu ești numai un musafir.

Caprele din Samothraki

Sunt două feluri de capre în Samothraki: o specie mai recentă și o specie veche de capră sălbatică cu coarne curbate, numită Capra Aegagrus Pictus, rudă cu ibexul cretan cunoscut drept kri-kri.

Caprele sunt o parte importantă a economiei locale, fiind obiectul de activitate al multor crescători de animale de pe insulă. Aproape toți localnicii dețin câteva capre. Unii au ferme și își câștigă existența cu ajutorul lor. Mai nou există și o aplicație numită Happy Goat, care îți arată cum să iei deciziile astfel încât ferma ta să fie profitabilă și în același timp să nu dăuneze mediului natural, luând în calcul factori economici și ecologici. Pentru că din păcate există și acest aspect negativ: caprele în număr atât de mare distrug vegetația și produc eroziunea solului.

Katsika și katsiki sunt cuvintele grecești pentru "capră", respectiv "ied", însa în restaurante le vei găsi alintate cu diminutivul katsikaki.

Găsești katsikaki la loc de cinste în meniul tavernelor de familie de pe insulă, gătită fie la proțap, fie la cuptor, cu orez, cartofi, paste, vin, roșii, dovleac, gutui, prune, vinete sau chiar miere (o porție costă 8-9 Euro). Mai lipsește "capra cu capră", cum glumeau cei de la restaurantul Karydies din Ano Meria (unde e musai să mergi). Pitorescul sătuc Profitis Ilias este renumit pentru capra la proțap, iar cea mai faimoasa tavernă de acolo se numește O Vrachos. Este un reper culinar al insulei, așa ca nu rata o vizită!

Înainte să pleci din Samothraki, nu uita să arunci o privire la magazinul To Gid' - Goat Shop din Chora (gidi înseamna "căpriță"). Are o colecție de magneți, tricouri, șepci si tot felul de alte obiecte imprimate cu emblema insulei – căprița de Samothraki.

Atentie

Capra trecand strada in Samothraki

Capre pe marginea drumului

Caprele din Samothraki

Capre Samothraki

Caprite din Samothraki

Capra pe munte in Samothraki

Capre pascand in Samothraki

Capre din insula Samothraki

Capra pe insula Samothraki

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc