Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Crama Melmar și “Poteca secretă”

Crama Melmar și “Poteca secretă”

Singura cramă de pe insulă este ascunsă între livezile de măslini din micul sat Dafnes. Se numește Melmar și este o investiție recentă, de câțiva ani, surprinzător de modernă.  A început să funcționeze în 2013 și în anul 2014 a lansat primul vin, în producție mică, purtând numele muntelui Saos. Îmi amintesc că în acel an am fost încântați să descoperim la taverna O Vrachos un vin local, îmbuteliat (mai multe nu știam atunci despre el).

Între timp, Crama Melmar a crescut, și-a creat un brand, și-a diversificat producția și încă se dezvoltă într-un ritm frumos. L-am întâlnit acolo pe Giorgios, tânărul și simpaticul enolog venit din Creta, care ne-a arătat clădirea și instalațiile ultra moderne, ne-a povestit despre vinuri, despre cramă și despre planuri de viitor.

Crama Melmar din Dafnes
Crama Melmar din Dafnes

Vinurile

Probabil cea mai cunoscută gamă este Mistiko Monopati, care se traduce prin "poteca secretă" și reunește atât vinuri albe, cât și roșii. Syrah-ul Mistiko Monopati din 2015 a primit medalii de aur la Concursul Internațional de Vinuri de la Salonic. Este mare lucru pentru o cramă care funcționează doar de câțiva ani și care încă experimentează și le doresc cât mai multe premii la activ…

Varianta albă a lui Mistiko Monopati este produsă dintr-un soi autohton, numit Malagousia. Giorgios ne-a povestit că și grecii (ca și noi de altfel) au avut probleme cu filoxera, care a distrus varietățile locale de struguri la sfârșitul sec. al XIX-lea, vinurile produse ulterior bazându-se pe soiurile franțuzești. Totuși, ei au reușit să le revitalizeze cu succes și astăzi sunt cercetări care menționează cam 300 de varietăți de struguri grecești.

O alta gamă este Adyton ("altar, sanctuar"), care în varianta albă este produs din soiul grecesc numit Assyrtiko, roze-ul este din struguri Mavroudi (soi caracteristic zonei Traciei) iar în varianta roșie este un cupaj de Mavroudi și Syrah. O ediție specială este Assyrtiko-ul învechit pentru 12 luni în butoaie de stejar.

Strugurii provin atât de pe insulă (unde suprafețelele cultivate cu viță de vie sunt încă în dezvoltare), cât mai ales de pe continent (doar din zona Traciei), iar vinurile produse sunt exclusiv seci, cu o concentrație alcoolică de 12-14 grade.

Vinuri Crama Melmar

Vinuri Samothraki

Degustare Samothraki

Planuri de viitor

Pe viitor se dorește finalizarea celor câteva apartamente pregătite pentru oaspeții care vor dori să se cazeze între vii și livezi de măslini, având priveliștea mării în zare.

De asemenea, se preconizează construirea unei distilerii pentru tsipouro, o bautură alcoolică tradițională în Grecia.

Melmar Samothraki

Vizitarea cramei

Este pacat să vii pe insulă și să nu faci o vizită la Melmar. Deși teoretic este cineva acolo în fiecare zi (programul este între orele 10 și 14, respectiv între 17 și 20), cel mai sigur este să îți anunți vizita (e-mail info@melmarwinery.gr sau telefon 0030 255 108 3911 – fix, 0030 697 550 008 - mobil).

Deocamdată nu se plătește bilet de intrare, dar la sfârșitul vizitei poți cumpăra niște sticle de vin. Prețurile sunt între 6,5 și 12 Euro/sticlă. Vinurile se găsesc și pe insulă, în magazinele de suveniruri sau în supermarketuri.

Cum ajungi la Melmar?

Din Kamariotissa ții drumul spre Pachia Ammos, prin Lakkoma, iar la iesirea din Dafnes urmezi drumul din dreapta (cel mai bine folosesti Google maps, căci nu exista indicator), care te va purta, printre măslini, până la poarta cramei.

Drumul spre Vinaria Melmar

Melmar Dafnes

Vinuri Melmar

Melmar Winery

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki