RSS feed InSamothraki on Instagram InSamothraki on Facebook

Crama Melmar si “Poteca secreta”

Ascunsa intre livezile de maslini din Dafnes se gaseste singura crama de pe insula. Se numeste Melmar si este surprinzator de moderna. E o investitie recenta, de cativa ani. A inceput sa functioneze in 2013 si in 2014 abia se lansa primul vin, in productie mica, avand numele muntelui Saos. Imi amintesc ca in acel an am fost incantati sa descoperim la taverna O Vrachos un vin local, imbuteliat (mai multe nu stiam atunci despre el). Intre timp crama Melmar a crescut, si-a creat un brand, si-a diversificat productia si inca se dezvolta intr-un ritm frumos. L-am intalnit acolo pe Georgios, enologul tanar si simpatic care ne-a aratat cladirea si instalatiile ultra moderne, ne-a povestit despre vinuri, despre crama si despre planuri de viitor.

La anul speram sa fie gata cele 5 apartamente pregatite pentru oaspeti. Trebuie sa fie minunat sa te trezesti inconjurat de vii si livezi de maslini si sa vezi marea in zare. Tot in planurile de viitor intra si construirea unei distilerii pentru tsipouro.

Cat despre vinuri, probabil cea mai cunoscuta eticheta este Mistiko Monopati, care se traduce prin "poteca secreta" si mi se pare ca rezuma foarte bine "sentimentul" de Samothraki. Il gasesti atat in varianta alba, cat si in cea rosie. As adauga ca vinul rosu cu eticheta Mistiko Monopati (un Syrah din 2015) a primit anul acesta (2018) o medalie de aur la Concursul International de Vinuri de la Salonic. Si mi se pare mare lucru pentru o crama care functioneaza de cativa ani si care inca experimenteaza. Si le doresc cat mai multe premii la activ…

Varianta alba a lui Mistiko Monopati este produsa dintr-un soi local numit Malagousia. Giorgios ne-a povestit ca si grecii (ca si romanii de altfel) au avut probleme cu filoxera care a distrus varietatile locale de struguri la sfarsitul sec. al XIX-lea, vinurile produse ulterior bazandu-se pe soiurile frantuzesti. Totusi, ei au reusit sa le revitalizeze cu succes si astazi sunt cercetari care mentioneaza cam 300 de varietati de struguri grecesti.

O alta eticheta este Adyton ("altar, sanctuar"), care in varianta alba este produs din soiul grecesc numit Assyrtiko, roze-ul este din struguri Mavroudi (soi caracteristic zonei Traciei) iar in varianta rosie este un cupaj de Mavroudi si Syrah. O editie speciala este Asertiko-ul invechit pentru 12 luni in butoaie de stejar.

Strugurii provin atat de pe insula (unde suprafetele cultivate cu vita de vie sunt inca in dezvoltare), cat mai ales de pe continent (doar din zona Traciei), iar vinurile produse sunt exclusiv seci, cu o concentratie alcoolica de 12-14 gr C.

E pacat sa vii pe insula si sa nu faci o vizita la Melmar. Desi teoretic este cineva acolo in fiecare zi (programul este intre orele 10 si 14, respectiv 17 si 20), cel mai bine ar fi sa iti anunti vizita (poti folosi mail-ul info@melmarwinery.gr sau nr. de telefon 0030 255 108 3911 - fix 0030 697 550 008 - mobil). Deocamdata nu exista bilet de intrare, dar la sfarsitul vizitei poti cumpara niste sticle de vin. Preturile sunt intre 6,5 si 12 Euro/ sticla. Desigur, vinurile le gasesti si pe insula, in magazinele de suveniruri din Kamariotissa sau chiar pe ferry-boat, insa cel mai bine e sa le cumperi direct de la sursa.

Cum ajungi la Melmar?

Din Kamariotissa tii drumul spre Pahia Ammos, prin Lakkoma, iar la iesirea din Dafnes urmezi drumul din dreapta (cel mai bine folosesti google maps, caci nu exista indicator), care te va purta printre maslini pana la usa cramei.

Cateva articole care s-ar putea sa-ti placa