ACTUALIZARE (2022): Din păcate, Crama Melmar este închisă în prezent.
Singura cramă din Samothraki este ascunsă între livezile de măslini din micul sat Dafnes. Se numește Melmar și este o investiție destul de recentă și surprinzător de modernă.
Crama a început să funcționeze în 2013, iar în anul 2014 a lansat primul său vin, în producție mică și purtând numele muntelui Saos.
Timpul a trecut, Crama Melmar și-a creat un brand, și-a diversificat producția și continuă să se dezvolte.
Acolo l-am întâlnit acolo pe Giorgios, un tânăr enolog venit din Creta. El ne-a arătat clădirea și instalațiile moderne, ne-a povestit despre vinuri, despre cramă și despre planuri de viitor.
Vinurile Melmar
Gama cea mai cunoscută de vinuri a Cramei Melmar este Mistiko Monopati. Numele se traduce prin "poteca secretă" și rezumă frumos trăsăturile acestei insule care, de fiecare dată când revii, îți mai dezvăluie câte ceva din farmecul său - o vathră, o cascadă sau poate o plajă ascunsă.
Gama cuprinde atât vinuri albe, cât și vinuri roșii. Vinul roșu este din soiul Syrah și câștigă adesea premii la concursurile de profil. În anii 2018 și 2020 a câștigat o medalie de aur la Concursul Internațional de Vinuri de la Salonic.
Vinurile albe din gama Mistiko Monopati sunt produse dintr-un soi autohton, numit Malagousia. Ca și românii, grecii au avut, la sfârșitul secolului al XIX-lea, mari probleme cu filoxera, care a distrus varietățile locale de struguri. Ca atare, vinurile produse ulterior s-au bazat pe soiuri aduse din Franța. Spre deosebire însă de noi, grecii au avut mai mult succes în recuperarea vechilor soiuri locale, iar astăzi sunt cercetări care menționează cam 300 de varietăți de struguri grecești.
O alta gamă este Adyton, iar numele se traduce prin "sanctuar" sau "altar". Vinul alb este produs din soiul grecesc Assyrtiko, cel roze este din struguri Mavroudi (soi caracteristic zonei Traciei) iar cel roșu este un cupaj de Mavroudi și Syrah. O ediție specială este Assyrtiko-ul învechit timp de 12 luni în butoaie de stejar.
Strugurii provin atât de pe insulă (unde suprafețele cultivate cu viță de vie sunt încă în dezvoltare), cât mai ales de pe continent (doar din zona Traciei).
Vinurile produse sunt exclusiv seci, cu o concentrație alcoolică de 12-14 grade.
Planuri de viitor
Pe viitor se dorește finalizarea celor câteva apartamente pregătite pentru oaspeții care vor dori să se cazeze între vii și livezi de măslini, urmărind lucrările viticole și participând la degustări.
Tot în plan este și construirea unei distilerii pentru tsipouro, băutură alcoolică tradițională în Grecia.
Vizită la Crama Melmar
Adaugă vizitarea Cramei Melmar pe lista experiențelor trăite în Samothraki! Deocamdată nu se plătește bilet de intrare, iar la sfârșitul vizitei ai posibilitatea să cumperi vinul care ți-a plăcut. Prețurile sunt între 6,5 și 12 Euro/sticlă, iar dacă îți plac vinurile roșii, îți recomand Syrah-ul din gama Mistiko Monopati.
Sticlele cu vin pot fi o idee bună de cadou pentru prieteni, produs local. O altă idee ar fi să păstrezi vinul pentru tine și să îl deschizi atunci când îți va fi dor de insulă.
Mai poți găsi vinurile de la Melmar și în cafenelele sau tavernele din Samothraki sau chiar în supermarketuri (în ultimul timp, din păcate, din ce în ce mai rar).
Contact Crama Melmar - Dafnes, Samothraki
Ca să ajungi la Crama Melmar, urmează drumul din Kamariotissa spre plaja Pachia Ammos, prin Lakkoma. La ieșirea din Dafnes, trebuie să mergi pe drumul din dreapta (nu există indicator), care te va purta, printre măslini, până la poarta cramei.
Localizare: Google Maps
Programul este 10:00-14:00 și 17:00-20:00, dar cel mai bine este să îți anunți vizita.
E-mail: info@melmarwinery.gr
Telefon 0030 255 108 3911 (fix), 0030 697 550 008 (mobil)
Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!