Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Unde și ce mănânci în Samothraki
Unde și ce mănânci în Samothraki

Mâncarea din Samothraki este simplă și gustoasă, pregătită cu ingredinte locale și proaspete, așa cum găteau probabil cândva bunicile.

Pe insulă nu există restaurante luxoase, ci taverne și cafenele de familie, unde proprietarii sunt adesea și manageri, și bucătari, și ospătari. Câteodată nici măcar nu există un meniu tipărit, ci vei afla direct de la persoana care îți servește masa ce poți să comanzi în ziua respectivă.

Atunci cand te așezi la o tavernă, pe masă va fi întinsă fața de unică folosință, imprimată de obicei cu harta insulei. Apoi îți va fi adusă apă - cel mai adesea la carafă, de la robinet, din partea casei. Să nu îți fie teamă să o bei, căci Samothraki se laudă cu una dintre cele mai bune și mai curate ape din Grecia. Mai rar, vei primi apă îmbuteliată, caz în care aceasta va apărea la final pe nota de plată (de obicei 1,5 Euro/sticlă de 1,5l).

Aperitive

Aperitivele sunt cele obișnuite în Grecia, dar în Samothraki parcă au alt gust.

Daca îți place brânza, îți recomand "tyrosalata" (salată de brânza) sau "tyrokafterì" (brânză picantă). Este o cremă (mai mult sau mai puțin picantă) de branză amestecată cu iaurt gras, ardei iuți tocați mărunt, ulei de măsline și condimente. Costă 2,5-3 Euro/porție și merge de minune cu pâinea proaspată.

Alte feluri tradiționale cu brânză sunt "feta saganaki" sau "bougiurdi" (brânză cu roșii și alte legume la cuptor).

Vei mai întâlni în meniuri salata de icre ("taramosalata") sau salata de vinete ("melitzanosalata"), care în Grecia se pregătesc oarecum diferit față de România, dovleceii prăjiți sau binecunoscutul tzatziki.

Cea mai răspândită salată este cea grecească, care se numește de fapt "horiatiki" ("țărănească") și costă 5-6 Euro. Se compune din roșii, castraveți, ardei, ceapă și una sau mai multe felii mari de brânză feta așezate deasupra, peste care se toarnă puțin ulei de măsline și se presară oregano.

TyrosalataTyrosalata

HoriatikiHoriatiki

"Katsikaki", emblema culinară a insulei

Punctul forte al gastronomiei din Samothraki este carnea de capră ("katsikaki"), gătită în numeroase feluri - la proțap, la tigaie, în pergament, umplută cu orez, măruntaie și mirodenii ("gemistò"), cu vin, cartofi, roșii, vinete, dovlecei sau chiar cu miere, gutui sau prune. O porție costă în jur de 8-9 Euro, iar kilogramul 25-28 Euro, în funcție de tavernă. Un fel mai deosebit, care amintește de drob, este "kokoretsi" (organe de capră).

Cele mai multe capre de pe insulă trăiesc liber, iar carnea lor este mai gustoasă decât în alte locuri.

Satul Profitis Ilias, cu tavernele O Vrachos și Paradeisos este faimos pentru capra la proțap.

În localitatea Ano Meria se află taverna Karydies, renumită pentru tradiția sa gastronomică și pentru numeroasele feluri de mâncare gătite cu carne de capră.

KatsikakiKatsikaki

KokoretsiKokoretsi

Pește și fructe de mare

La tavernele de pe malul mării vei găsi pește ("psari") proaspăt și fructe de mare. De multe ori, proprietarul te va chema să-ți arate captura zilei.

Încearcă peștele proaspăt fript, cu sos de ulei de măsline și lămâie, barbunii prăjiți, calamarii, midiile sau caracatița ("htapodi") la grătar ori pregătită în oțet, ca aperitiv.

Cea mai renumită tavernă pescărească este Akrogiali din Lakkoma.

Calamar umplut cu fetaCalamar umplut cu feta

Caracatiță la grătarCaracatiță la grătar

Alte feluri principale

Pe lângă nenumăratele mâncăruri cu carne de capră, meniul tavernelor din Samothraki mai cuprinde și carne de pui, miel sau porc, la grătar sau la cuptor, chiftele, cârnați, musaca, "pastitsio" (o budincă de paste), vinete sau dovlecei umpluți, "manti" (paste de casă umplute cu carne tocată și ceapă).

Printre variantele vegetariene se numără vinetele sau alte legume la cuptor și tradiționala "fasolada tsigaristi" (un fel de iahnie de fasole gatită în tigaie).

Fasolada tsigaristiFasolada tsigaristi

Pui cu cartofi la cuptorPui cu cartofi la cuptor

Salate

Lângă felul principal poți adăuga o salata verde ("maruli"), tocată mărunt și asezonată cu ulei de măsline și lămâie sau o salată de roșii, castraveți, ardei copți sau ruccola (la prețuri de 3-5 Euro).

În meniul multor taverne se întâlnește și "horta" - o salată de frunze verzi, fierte sau călite, asemănătoare frunzelor de sfeclă.

Salată verdeSalată verde

Desert

Fructul specific insulei se numește "praousti". Pomul este un fel de încrucișare între prun și corcoduș, care poartă oficial numele de prunus domestica syriaca, mai cunoscut ca "prun mirabelle". Fructele sunt rotunde, de culoare galben-portocalie și dulci atunci când sunt coapte. Numele de "praousti" provine de la faptul că se coc de obicei în luna august ("pro augustu"). Din ele se pregătește gem sau desertul tradițional, "praousti koutaliou" ("la lingură"). Aceste deserturi "la lingură" sunt diferite fructe fierte și conservate în sirop de zahar sau miere, care de obicei se savurează cu lingura sau lingurița (de unde și numele), din castronele de sticlă, alături de o cafea grecească și un pahar cu apă.

Un alt desert caracteristic Greciei de nord și în special insulei Samothraki se numește "haslama" și este o prăjitură însiropată, preparată în principal din făină și griș.

În meniuri se mai găsesc clătite (mergi la Trapeza sau To Stenaki în Chora sau la Kentriko în Kamariotissa), baclava, cataif, "galaktobureko" (un fel de placintă însiropată, cu griș și lapte), tarte cu ciocolată (faimoasă e cea care se numește "pissa kai poupoula", adica "smoală și puf" de la cafeneaua Lefkos Pirgos din Chora), fructe proaspete, înghețată (încearc-o pe cea cu lapte de capră de la cafeneaua Trapeza din Chora) și deliciosul iaurt grecesc cu dulceață.

De cele mai multe ori desertul îți este oferit din partea casei, la finalul prânzului sau cinei.

PraoustiPraousti

HaslamaHaslama

Înghețată cu lapte de caprăÎnghețată cu lapte de capră

Băuturi

Grecii iubesc frappe-ul și îi poți vedea adesea la cafenele, la o vorbă și un pahar cu frappe. Rețeta originală este doar cu ness, zahăr, apă, gheață și eventual lapte (nu frișcă, nu înghețată, nu sirop de ciocolată - cum poate suntem noi obișnuiți) și costă 1,5-3 Euro. Dacă nu vrei deloc zahăr, cere frappe "sketo", dacă îl vrei dulce, comandă "metrio", iar dacă îl vrei foarte dulce, comandă "gliko". Aceleași expresii le poți folosi și pentru cafeaua grecească ("ellinikos"), ce costă 1-2 Euro. Cafeaua locală (din Alexandroupoli) este mai tare și mai închisă la culoare ("skouros").

Încearcă băuturile alcoolice locale – ouzo sau tsipouro (un rachiu de tescovină de circa 40 grade, cu sau fără anason), de preferință de casă, berea artizanala Fonias Pale Ale, produsă în Kamariotissa sau vinurile de la Crama Melmar (dacă îți plac vinurile roșii, îți recomand Syrah-ul Mistiko Monopati).

La capitolul "băuturi răcoritoare" ar trebui să știi că de obicei "limonada" este o băutură carbogazoasă îmbuteliată. De asemenea, vissinada nu e vișinată, ci sirop de vișine.

În limba greacă

Kalì òrexi! = Poftă bună!
Yia mas! = Noroc!

Vin la carafăVin la carafă

OuzoOuzo

FrappeFrappe

Cafea greceascăCafea grecească

Comentarii

Îți vine să crezi că nu există niciun comentariu pentru acest articol?
Fii tu primul care își publică părerea!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki