Caută în InSamothraki.ro InSamothraki on Facebook InSamothraki on Instagram InSamothraki on Pinterest RSS feed
Ce să cumperi din Samothraki - produse locale

Ce să cumperi din Samothraki - produse locale

Una dintre cele mai bune modalități de a cunoaște și de a înțelege o destinație este să îi încerci produsele locale și să încerci să afli mai multe despre istoria și poveștile lor. La urma urmei, aceasta nu este doar o experiență care îți delectă simțurile, ci este și o experiență culturală – un mod diferit de a explora locul pe care îl vizitezi și de care vrei să te apropii.

Unele produse locale pot fi excelente cadouri pentru prieteni sau le poți cumpăra chiar pentru tine, pentru a retrăi, odată ce vacanța s-a terminat, senzațiile și momentele frumoase petrecute pe insulă. Pe altele (cum ar fi pâinea), din cauza perisabilității, nu le poți lua acasă, dar te sfătuiesc să le încerci măcar o dată, la fața locului.

Brânzeturile Papanikolau

În mica localitate Makrilies de lângă Xiropotamos se află ferma Papanikolau, care produce diferite tipuri de brânzeturi, exclusiv din laptele provenit de la oile și caprele din Samothraki.

Le poți lua pentru a le mânca pe insulă, dar le poți cumpăra și pentru acasă - cele mai multe sunt vidate sau în saramură.

Brânză de la Fabrica Papanikolau
Brânză de la Fabrica Papanikolau

Pâine tradițională și produse de patiserie

Dacă ajungi în Samothraki în luna iulie sau în august, nu uita să treci pe la brutăria tradițională din Chora. Funcționează neîntrerupt încă din anul 1853 și pregătește pâinea ca pe vremuri. În plus, mai găsești acolo și diferite plăcinte și pesmeți (ia-i pentru acasă și pune-i în salată - cu roșii, feta și oregano).

La brutăria tradițională Antoniu pâinea se pregătește ca în vremurile de demult
La brutăria tradițională Antoniu pâinea se pregătește ca în vremurile de demult

Ulei de măsline

Din categoria "trebuie să iei acasă", aș menționa uleiul de măsline. Da - știu că îl găsești și la noi în supermarketuri, dar cu siguranță nu este același lucru.

Samothraki are o tradiție îndelungată, iar la începutul secolului al XX-lea pe insulă funcționau mai multe mori de ulei. Livezile de măslini acoperă suprafețe întinse în partea de vest și de sud. Uleiul este pur și aromat, de culoare verzui-deschis. Adesea îl poți cumpăra de la proprietarul vilei unde ești cazat sau de prin vecini. Îl găsești de vânzare și la ferma Papanikolau, la prețul de 30 Euro/bidon de 5 litri.

O mențiune specială o merită Astrae – o afacere de familie condusă de un biolog și de un specialist în știința mediului. Măslinele și uleiurile lor au câștigat premii, merg la export și se găsesc în magazinele din Chora și Kamariotissa.

Miere

Insula Samothraki este renumită pentru bogăția și varietatea florei sălbatice (unele plante cresc doar aici). Dacă adaugi la aceste aspecte și lipsa de poluare, rezultatul este o miere pură, de calitate.

Mierea este polifloră și o poți cumpăra din magazinele și supermarketurile din Therma, Chora și Kamariotissa, dar și direct de la apicultori.

Stupi de albine în localitatea Ano Kariotes
Stupi de albine în localitatea Ano Kariotes

Dulcețuri și fructe "la lingură"

Tradițional pentru Samothraki este praousti koutaliou, adică acel fruct galben-portocaliu (un fel de corcodușă), specific insulei, conservat în sirop de zahăr și apoi savurat cu lingura (koutali) sau lingurița (koutalaki), alături de o cafea grecească.

Îl poți încerca la cafenelele de pe insulă sau îl poți cumpăra la borcan, pentru acasă. Poți alege și borcane cu alte fructe tou koutaliou – vișine, nuci, smochine, dovleac etc. Unul dintre locurile unde le găsești este cofetăria I Aggeliki din Kamariotissa.

Cadouri "dulci", pentru tine sau pentru prieteni, poți cumpăra și de la Taverna O Vrachos, din Profitis Ilias (după ce te îndestulezi cu faimoasa capră la proțap). Borcanele cu dulceață de dovleac, de struguri, de vișine, lămâie, smochine sau portocale costă 10 Euro.

Alt loc în care găsești dulceață, dar și lichioruri de casă este Cafeneaua Trapeza din Chora.

Dulcețuri pentru toate gusturile la Cofetăria I Aggeliki din Kamariotissa
Dulcețuri pentru toate gusturile la Cofetăria I Aggeliki din Kamariotissa

Condimente și ceaiuri

Samothraki se mândrește cu un oregano de o calitate foarte bună, care nu dă gust amar mâncării. Atunci când vei merge în trasee pe munte, la vathre și cascade, îi vei simți din plin mireasma în aer, alături de cea a cimbrișorului.

Mai poți cumpăra și diferite ceaiuri de plante: ceai de munte (sideritis), de mentă, de cimbrișor, de verbină aromată (louiza), de busuiocul cerbilor - da, este o plantă :) care are numele științific de Mentha pulegium, iar în greacă se numește fliskouni.

Ceai
Ceai "fliskouni"

Pentru ceaiuri și condimente, fă o vizită la magazinul I Samothraki din Chora, care are o gamă foarte variată. Pe lângă asta, are și delicioase produse de cofetărie. Magazinul se află aproape de parcarea din partea de jos a localității, pe stânga drumului care urcă spre To Stenaki.

Mai găsești astfel de produse și la cafeneaua Trapeza din Chora sau la Mezodopoleio To Xiropotamo.

Ceaiuri, condimente și dulciuri la magazinul I Samothraki din Chora
Ceaiuri, condimente și dulciuri la magazinul I Samothraki din Chora

Berea Fonias

Samothraki are berea sa artizanală, făcută cu apă de pe insulă și care poartă numele celui mai faimos râu de aici - Fonias. Fabrica se numește Samothraki Microbrewery și se află la ieșirea din Kamariotissa spre Chora.

Poți cumpăra berea direct de acolo (are program până pe la prânz), la prețul de 2,2 Euro/sticlă 330ml, din supermarketuri sau o poți bea direct în barurile și cafenelele de pe insulă, la prețuri un pic mai mari.

În Samothraki se produce berea artizanală Fonias Pale Ale
În Samothraki se produce berea artizanală Fonias Pale Ale

Vinurile Melmar

Crama Melmar se află în localitatea Dafni, pe drumul ce merge spre plaja Pachia Ammos. Pentru a afla mai multe despre vinuri, dar și pentru a le degusta și a cumpăra sticle cu vinurile preferate, programează o vizită. Prețurile vinurilor variază între 6,5 și 12 Euro.

Degustare de vinuri la Crama Melmar
Degustare de vinuri la Crama Melmar

Tsipouro

Dacă vrei să te simți pentru câteva momente ca un localnic, așază-te la o tavernă și comandă un păhărel de tsipouro (rachiul grecesc) și o farfurie de mezedes (aperitive variate).

Pentru a-l lua acasă, găsește un producător local. Cel mai bine ar fi să întrebi pe la taverne – adesea, tsipouro este de producție proprie. De exemplu, îl poți cumpăra de la Taverna To Feggari din Therma.

Produse cosmetice

Pe lângă săpunurile cu lapte de capră sau ulei de măsline, micii producători de pe insulă (Geophoria, Armonia) fabrică tincturi, uleiuri esențiale sau creme ce au ca materie primă plantele locale.

Produsele pot fi găsite în diferite magazine din Chora și Kamariotissa, dar și la cafeneaua Trapeza sau la magazinul Papanikolau.

Suveniruri

Poate că suvenirurile nu sunt chiar produse local, însă multe te vor ajuta să-ți amintești cu drag de locurile prin care ai trecut.

Chiar în centrul Chorei se află câteva magazine – printre ele, To Gid' - Goat Shop, unde toate produsele sunt imprimate cu o căpriță.

To Gid' - Goat Shop: suvenirurile poartă imaginea unei căprițe
To Gid' - Goat Shop: suvenirurile poartă imaginea unei căprițe

Magazinul To Oneiro din Chora
Magazinul To Oneiro din Chora

Asociații

Ca și pe alte insule grecești, pentru a-și putea valorifica mai bine produsele, producătorii s-au constituit în asociații. Două cooperative ale femeilor – una din Kamariotissa și alta din Palaiopoli oferă dulcețuri, paste făcute în casă, plante aromatice, săpunuri, lichioruri, tsipouro sau miere.

Unul dintre magazinele în care găsești produsele cooperativelor de femei din Samothraki, dar și alte produse locale, este I Gonia tis Nikis din Kamariotissa
Unul dintre magazinele în care găsești produsele cooperativelor de femei din Samothraki, dar și alte produse locale, este I Gonia tis Nikis din Kamariotissa

Comentarii

Ai fost și tu aici?
Spune și altora impresiile tale!

Cazare în Samothraki
Booking.com
Vremea în Samothraki

InSamothraki on Facebook

Urmărește-ne și pe Facebook
dacă vrei să rămâi la curent cu ce se întâmplă pe insulă!

Intră pe pagină Nu, mulțumesc